Κίνδυνος από χημική ουσία στις πλαστικές συσκευασίες

Facebooktwitterpinterest

Η δισφαινόλη Α, μία αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να σκληραίνει τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα μπιμπερό και τα δοχεία φαγητού, παραμένει στον οργανισμό πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για τις πιθανές συνέπειες της ουσίας στην υγεία, την οποία προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει με τον καρκίνο, τον διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο και την εκδήλωση αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, αναζήτησαν τα επίπεδα της δισφαινόλης Α (συμβολίζεται ΒΡΑ) σε δείγματα ούρων από 1.469 εθελοντές. Τα δείγματα ελήφθησαν είτε αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού είτε έπειτα από ποικίλα χρονικά διαστήματα αφαγίας.

Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα της ουσίας μειώνονταν στα ούρα με ρυθμό οκτώ φορές πιο αργό απ΄ ό,τι ανέμεναν και ότι έπειτα από παρατεταμένη αφαγία ήταν λίγο πιο χαμηλά απ΄ ότι αμέσως μετά το φαγητό.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ουσία μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες πηγές, εκτός από το φαγητό, όπως το τρεχούμενο νερό ή η οικιακή σκόνη. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να προσκολλάται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και να μην αποβάλλεται εύκολα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Εnvironmental Ηealth Ρerspectives».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, το 93% των ενηλίκων έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα της ΒΡΑ στα ούρα τους.

Με τα ευρήματα της μελέτης διαφώνησαν εκπρόσωποι του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, υποστηρίζοντας ότι μελέτες δείχνουν πως η περισσότερη ΒΡΑ αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε μισή ώρα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC τα επίπεδά της που ανιχνεύονται είναι περίπου 1.000 φορές χαμηλότερα από αυτά που έχουν οριστεί ως επίπεδα ασφαλείας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.