Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Facebooktwitterpinterest

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών, από ζώα άγρια όπως τα πουλιά, ή οικόσιτα όπως τα άλογα, οι σκύλοι, οι γάτες κλπ. στον άνθρωπο.
Έξαρση παρατηρείται από τις αρχές του καλοκαιριού, με το ζενίθ των κρουσμάτων να λαμβάνει χώρα κατά το μήνα Αύγουστο, ακολουθεί δε, προοδευτική μείωση μέχρι το Νοέμβριο, αναλόγως των κλιματολογικών μεταβολών που διέπουν τις αυξομειώσεις του πληθυσμού των κουνουπιών.
Ο συγκεκριμένος ιός απαντάται συχνά στην Ασία, Αφρική και Μ. Ανατολή, όπου έχει ενδημικό χαρακτήρα. Στη δεκαετία του ΄90 επιδημικές εξάρσεις έλαβαν χώρα στην Αλγερία, τη Τσεχία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Ιστορικό ταξιδιού σε μέρη ενδημικά του ιού, συμβαίνει συχνά.
Η λοίμωξη στο 80% των περιπτώσεων διαδράμει ασυμπτωματικά. Στο 1% των προσβληθέντων προκαλούνται βαρειές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα 1 λοίμωξη στις 150 να καταλήγει σε εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα με ποσοστό θνησιμότητας που κυμαίνεται από 3 έως 15%.
Περισσότερο ευάλωτοι είναι, οι ηλικιωμένοι άνω των 50 ετών-ο κίνδυνος δε αυξάνεται στις ηλικίες άνω των 75- και οι ανοσοκατεσταλμένοι, σ΄αυτούς δε, περιλαμβάνονται και οι μεταμοσχευμένοι.
Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 5 έως 15 ημέρες. Τα συμπτώματα της ήπιας λοίμωξης διάρκειας 3-6 ημερών περιλαμβάνουν πυρετό στο 20% των περιπτώσεων, ναυτία, ανορεξία, κακουχία, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, εμέτους, ενώ σοβαρότερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, παράλυση, φωτοφοβία, σπασμούς, αναπνευστικά συμπτώματα και μεταβολή πνευματικού επιπέδου.Η βαρύτης της νόσου εξαρτάται από το βαθμό προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος από τον ιό.
Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη συνήθη κοινωνική, σεξουαλική ή άλλη επαφή.Παρ΄όλα αυτά, έχουν αναφερθεί σπάνια μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης, μέσω μεταμόσχευσης , μέσω του μητρικού γάλακτος τη περίοδο του θηλασμού και με κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο ως συγγενής λοίμωξη.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα υφίσταται στη Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα την μέχρι πρότινος αναστολή αιμοληψιών και τη καραντίνα μονάδων αίματος στη Λάρισα, τη Βέροια και τα Γιαννιτσά, με αποτέλεσμα τη καθυστέρηση μεταγγίσεων σε άτομα πάσχοντα από Μεσογειακή αναιμία στη Λάρισα. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από μονάδες προερχόμενες από τη Δυτική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα κ.α. περιοχές.
Από 4 έως 27 Αυγούστου, 9 άτομα κατέληξαν λόγω της λοίμωξης, ενώ σε σύνολο 134 κρουσμάτων 9 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Πάντως το πρόβλημα της δέσμευσης των μονάδων αίματος ξεπεράστηκε, αφού πλέον αυτό ελέγχεται μοριακά για τον ιό, με αποτέλεσμα να προωθηθούν προς διάθεση 2000 μονάδες που ελέγχθηκαν για πιθανή μόλυνση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.