Μηνιγγίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή των μηνίγγων (μεμβράνη που καλύπτει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό), και μπορεί να προκληθεί από ιούς ή βακτήρια. Η μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή. Σε βρέφη και μικρά παιδιά, ο θάνατος μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οξεία ασθένεια υποχωρεί σε μια επίμονη (χρόνια) κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

Σημαντικές πληροφορίες

  • Η πιο κοινή και λιγότερο σοβαρή μορφή μηνιγγίτιδας είναι ιογενής μηνιγγίτιδα. Αν και λιγότερο σοβαρή ασθένεια μπορεί ακόμα να είναι πολύ εξουθενωτική, προκαλώντας πονοκέφαλο, πυρετό και υπνηλία, πολύ σπάνια αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε βαθύ κώμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αδυναμία των μυών, παράλυση, διαταραχές της ομιλίας, διπλωπία ή μερική απώλεια του οπτικού πεδίου, και επιληπτικές κρίσεις.
  • Ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, από κακές συνθήκες υγιεινής ή μολυσμένου νερού.
  • Η πιο σοβαρή και σοβαρή μορφή είναι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, αλλά αυτή είναι λιγότερο συχνή. Προκαλείται από διάφορους τύπους βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού και σε ένα στα δέκα άτομα μπορεί να μεταδοθεί από στενή επαφή, μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και το φιλίου.
  • Ορισμένες φορές, αλλά όχι πάντα, τα βακτηρίδια που προκαλούν μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία (δηλητηρίαση του αίματος). Αυτό είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που χρειάζεται επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά. Ένα εξάνθημα του είναι μωβ-κόκκινες κηλίδες που μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε ξεκινώντας ως ένα σύμπλεγμα από μικρές κηλίδες αίματος, οι οποίες ενώνονται και εμφανίζονται σαν νωποί μώλωπες.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά της γρίπης που μπορεί να κάνουν την αναγνώριση της μηνιγγίτιδας δύσκολη. Τα συμπτώματα που αναφέρονται μπορούν να εμφανίζονται σε οποιαδήποτε σειρά πάνω από 1-2 ημέρες. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα συμπτώματα παρούσα και μπορεί να υπάρχουν και άλλα επιπλέον συμπτώματα.
  • Τα σημεία και συμπτώματα σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα? Υψηλή θερμοκρασία, εμετό, απώλεια της όρεξης, διάρροια, έντονο πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία (αδυνατεί να αγγίξει το πηγούνι στο στήθος), αποστροφή στο έντονο φως, πονόλαιμος, υπνηλία ή μυϊκούς πόνους, κράμπες στο στομάχι, σπασμούς, σύγχυση και αποπροσανατολισμός, εξανθήματα από κόκκινες ή μοβ κηλίδες αίματος, καθώς και αλλαγή προς το χειρότερο σε ένα παιδί που είχε πρόσφατα μόλυνση.
  • Τα σημεία και συμπτώματα σε νεογνά και βρέφη μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα ακόλουθα? Υψηλή θερμοκρασία, ο εμετός, συχνή γκρίνια, πυρετός (πιθανώς κρύα χέρια και πόδια), ανάκλησης λαιμού με κύρτωση πρός τα πίσω, κενή έκφραση, χλωμή χροιά, λήθαργο, απέχθεια να μετακινείται, σπασμοί, είναι δυσκολία στο ξύπνημα και τεταμένη διόγκωση του μαλακού σημείου στο κεφάλι.
  • Εάν υπάρχει εξάνθημα αξίζει να δοκιμάσετε την ” δοκιμή με το γυαλί». Αυτό συνεπάγεται πατώντας ένα ποτήρι γυάλινο κατά του εξανθήματος για να δούμε αν η κόκκινες κηλίδες εξαφανίζονται κάτω από την πίεση του. Το εξάνθημα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, δεν εξαφανίζεται με την εφαρμογή της πίεσης.

Φροντίδα του ασθενούς και χρήση πρώτων βοηθειών

  1. Σταματήστε – Αξιολογήστε την παρούσα κατάσταση.
  2. Σκεφτείτε – Εξετάστε τη δική σας ασφάλεια και τη μορφή του σχεδίου δράσης.
  3. Πράξτε – Ελέγξτε την ανταπόκρισης του θύματος, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
  4. Εκτελέστε μια πρωταρχική εκτίμηση. Κάντε το παιδί σας να νιώσει άνετα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι πίσω από το προσκεφάλι του. Κρατήστε το παιδι σας δροσερό. Κάλεσε το ασθενοφόρο και περιγράψτε τα συμπτώματα και πείτε τους οτι υποψιάζεστε οτι είναι μηνιγγίτιδα. σανίδα
  5. Παρακολούθηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων των ABCD’S που έχετε διδαχθεί ως εθελοντής πρώτων βοηθειών

http://www.how-to-save-a-life.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.