Εξελιξεις στο χωρο του AIDS

Facebooktwitterpinterest

Πολυ καιρο εψαχνε η επιστημονικη κοινοτητα, τα κυτταρα , οπου ενδεχομενως λανθανει γενετικο υλικο του ιου ΗΙV .Το γεγονος οτι μετα απο μια ισχυρη αντιικη αγωγη (HAART) , πολλες φορες παρατηρειται υποτροπη της λοιμωξης προβληματιζε την κοινοτητα. Απο τη μια πλευρα επεφταν τα επιπεδα του ιικου φορτιο( αντιγραφα του ιου στο αιμα) κατω απο τα ορια ανιχνευσης μετα την παραπανω θεραπεια , απο την αλλη ομως δυστυχως παρατηρουσαμε μια υποτροπη της νοσου.
Στην προσφατη εκδοση του το επιστημονικο περιοδικο Nature Medicine(2010; doi:10.1038/nm.2109), αναφερεται σε μια πολυ σοβαρη δημοσιευση της επιστημονικης ομαδας του Kathleen Collins του Παν/μιου University of Michigan in Ann Arbor , U.S.A. .Η ομαδα αναζητησε με επιμελεια αυτα τα κυτταρα και διατυπωσε την υποψια της , οτι αυτα ειναι κατα πασα πιθανοτητα τα CD43 .
Προκειται για προγονικα κυτταρα του αιμοποιητικου μας συστηματος στο μυελο του οστου. Σ αυτα μπορει και παραμενει αδρανες γενετικο υλικο του ΗΙV και μετα απο μια πολυ ισχυρη αντιικη αγωγη. Σε μια σειρα μοριακων αναλυσεων , που εγιναν σε ασθενεις του AIDS διαπιστωθηκαν τα παραπανω , ενω ειχαν ηδη λαβει τη θεραπεια HAART και τα επιπεδα του ιικου φορτιου του HIV παραμεναν για εξι και πλεον μηνες κατα απο τα ορια ανιχνευσης.

Το αδρανες γενετικο υλικο στα προγονικα κυτταρα CD43 , ενργοποιειται και παλι κατα τη διαφοροποιηση , που θα υποστουν τα κυτταρα αυτα ( φυσιολογικη εξελιξη των προγονικων κυτταρων).

Η συσταση που προκυπτει ειναι αφενος να παραμενει καθολη τη διαρκεια της ζωης των ασθενων με AIDS η θεραπεια HAART και απο την αλλη κατοπιν μιας φαρμακευτικης διεγερσης των προγονικων κυτταρων να ακολουθειται κυτταροστατικη θεραπεια με σκοπο την καταστροφη αυτων των κυτταρων

Μια αλλη εναλλακτικη λυση θα ηταν η μεταμοσχευση προγονικων κυτταρων απο υγιεις δοτες. Ομως οι ασθενεις του AIDS διατρεχουν σε τετοιες περιπτωσεις περισσοτερους κινδυνους ευκαιριακων λοιμωξεων με πολυ δυσαρεστες συνεπειες.

Σιγουρα θα υπαρξουν και παλι πολλες εξελιξεις στο χωρο του AIDS ! Το μεγαλο συνεδριο του AIDS στη Βιεννη τον ιουλιο του 2010 αναμενεται με μεγαλο ενδιαφερον!

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.