Εμβολιο προστασιας εναντι του καρκινου του τραχηλου της μητρας..

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος σε γυναίκες και, παγκοσμίως, προκαλεί περίπου 270.000 θανάτους το χρόνο.
Συμβαίνει όταν η λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων γίνει εμμένουσα και εξελιχθεί σε καρκίνο. Ο κινδυνος με ογκογονους τυπους του ΗPV ξεκιναει με  την εναρξη της σεξουαλικης ζωης και μπορει να διαρκεσει καθ ολη τη διαρκεια
της ζωης της γυναικας.

Στην Ευρωπη μια γυναικα πεθαινει απο καρκινο του τραχηλου της μητρας καθε 18 λεπτα.
Έως και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθεί από λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους,  με τον κίνδυνο της εμμένουσας λοιμώξεως να αυξάνεται με την ηλικία.
Μέχρι στιγμής έχουν προσδιοριστεί περίπου 100 τύποι του ιού των ανθρώπινων  θηλωμάτων, ενώ από αυτούς, περίπου 15 τύποι του ιού θεωρείται ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Οι τύποι 16 και 18 του ιού ευθύνονται για περίπου 71,5% των περιστατικών  καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη.
Ο εμβολιασμος ( τρεις δοσεις : 0, 1, 6 μηνες ) παρεχει προστασια εναντι της λοιμωξης, ενω ο προληπτικος ελεγχος ( test Papanikolau) εντοπιζει προκαρκινικες αλλοιωσεις που εχουν προκληθει απο τη λοιμωξη.
Σε κλινικες μελετες που περιλαμβαναν περιπου 19000 γυναικες ο Εμβολιασμος εδειξε εως και 100% αποτελεσματικοτητα εναντι προκαρκινικων αλλοιωσεων που προκληθηκαν απο τους τυπους 16/18 του HPV.( Paavonen, et al, Lancet 2007, 369,2161-2170)
Για την προληψη του καρκινου του τραχηλου θα πρεπει να εμβολιαζονται κοριτσια  ηλικιας ανω των 10 ετων.Το προγραμμα προληψης του εμβολιου απευθυνεται ασφαλως και σε κυριες μεγαλυτερης ηλικιας, οι οποιες δεν εχουν ακομα σταθερη και μονιμη σχεση .
Περα απο τον εμβολιασμο , ο προληπτικος κυτταρολογικος ελεγχος με το τεστ Παπανικολαυ θα πρεπει να επαναλαμβανεται ετησιως !
Οι πιο συχνες ανεπιθυμητες ενεργειες ηταν αντιδρασεις στο σημειο της ενεσης( πονος ,  ερυθροτητητα, οιδημα) καθως και κεφαλαλγια , μυαλγια , αισθημα κοπωσης. Η ασφαλεια του εμβολιου ειναι πλεον , κατοπιν ευρειας χρησης επιστημονικα εδραιωμενη.
Το εμβολιο χορηγειται πλεον ,κατοπιν διυπουργικης αποφασης, δωρεαν !

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.