ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΤΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΟΥΡΗΤΗΡΑ

Facebooktwitterpinterest

Περιπτώσεις στενωμάτων του ουρητήρα στο κάτω τριτημόριο αυτού, συγγενείς (πχ μεγαουρητήρας), αλλά συχνότερα ιατρογενείς από προηγηθείσες επεμβάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη λεγόμενη μετεμφύτευση του ουρητήρα. Μέχρι σήμερα οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνταν με ανοικτή μέθοδο. Η λαπαροσκοπική ουρολογία θεραπεύει και αποκαθιστά με ιδιαίτερη επιτυχία και αναίμακτο τρόπο το πρόβλημα αυτό της αποχέτευσης των ούρων, αρκεί να υπάρχει η ανάλογη εμπειρία και γνώση των λεπτών λαπαροσκοπικών χειρισμών. Ο συγκεκριμένος ουρολόγος αριθμεί στο ιστορικό του αυτή την εμπειρία, η οποία απαιτεί μακροχρόνιο δυναμικό στη γνώση τοποθέτησης λαπαροσκοπικών ραφών στη συγκεκριμένη επέμβαση.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΥΡΗΤΗΡΟΛΥΣΗ
Διάφορες νόσοι του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου και κυρίως η οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση δημιουργούν στραγγαλισμό των ουρητήρων με επακόλουθο τη δυσχέρεια στην αποχέτευση των ούρων και υδρονέφρωση, η οποία απειλεί τη λειτουργικότητα των νεφρών. Οι ουρητήρες χρήζουν απελευθέρωσης από αυτόν τον ανελαστικό ιστό και πολλές φορές μετακίνηση του κορμού τους στον ενδοκοιλιακό χώρο. Ο συγκεκριμένος ουρολόγος έχει αντιμετωπίσει με πολύ επιτυχία την απειλή αυτή των ουρητήρων λαπαροσκοπικά και αναίμακτα, ενώ ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα της επέμβασης.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Κακοήθεις παθήσεις στις οποίες επιβάλλεται αφαίρεση λεμφαδένων, κυρίως των λαγονίων αλλά και υψηλότερα στην αορτή, μπορούν πλέον να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά, αποφεύγοντας τεράστιες τομές στους ασθενείς αυτούς που συνήθως είναι πολύ ταλαιπωρημένοι. Η λαπαροσκοπική αφαίρεσή τους απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία αλλά και τόλμη εκ μέρους του χειρουργού, καθότι δουλεύει πάνω στα μεγάλα αγγεία σε έναν κλειστό χώρο μέσω βέβαια της οθόνης του μόνιτορ. Ο συγκεκριμένος ουρολόγος έχει εμπειρία στις επεμβάσεις αυτές, που σχετίζονται με μεταστάσεις στους λεμφαδένες κυρίως της πυέλου.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
Η ριζική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης για θεραπεία του καρκίνου αυτής συνοδεύεται από την ταυτόχρονη εξαίρεση του προστάτη στον άνδρα και πολλές φορές της μήτρας και των εξαρτημάτων στη γυναίκα, όπως και με την ταυτόχρονη αφαίρεση των λεμφαδένων της πυέλου. Η λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή έφερε επανάσταση στο χώρο της ουρολογίας, εκεί όμως όπου ο όγκος είναι εντοπισμένος στο όργανο (αρχικού σταδίου). Με την τεχνική αυτή κατορθώνεται η αφαίρεση όλων των παραπάνω οργάνων λαπαροσκοπικά και στη συνέχεια με μια πολύ μικρή τομή επιτυγχάνεται η εκτροπή των ούρων, μειώνοντας σημαντικότατα τη νοσηρότητα ενός μεγάλου χειρουργείου, τέτοιου ώστε σχεδόν να μην απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Απαιτεί υψηλή χειρουργική εξειδίκευση του λαπαροσκόπου, την οποία διαθέτει ο συγκεκριμένος χειρουργός και πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επέμβαση με υψηλότατα και ασφαλή ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.