Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Facebooktwitterpinterest

Τι προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση;
Ο Ιός Epstein-Barr (EBV). Ο ιός αυτός ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών. Κι άλλοι ιοί μπορούν να δόσουν παρόμοια εικόνα. Ο ιός μεταδίδεται από τα σάλια των ανθρώπων που πάσχουν, γι` αυτό και πήρε το όνομα “Αρρώστια του φιλιού”.
Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί, που ήρθε σε επαφή με τον ιό, είναι περίπου 7-14 μέρες.

Πώς παρουσιάζεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση;
Οι άρρωστοι με λοιμώδη μονοπυρήνωση παραπονιούνται ότι αισθάνονται έντονα κουρασμένοι. Παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη και γενικευμένη αδυναμία. Άλλα κύρια συμπτώματα είναι ελαφρύς πυρετός, πονόλαιμος, διογκωμένοι αδένες στο λαιμό, πόνοι στους μυς, διόγκωση του σπλήνα στην κοιλιά. Τα συμπτώματα διαρκούν 7-10 μέρες.
Η διόγκωση των αμυγδαλών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και το παιδί σας να αρχίσει να ροχαλίζει. Αν ο γιατρός χορηγήσει στο παιδί σας το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη, τότε μπορεί να παρουσιάσει εξάνθημα ιδιαίτερα στον κορμό. Επίσης στη λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορεί να επηρεαστεί το συκώτι και ο άρρωστος να παρουσιάσει ελαφρό ίκτερο.
Ένα παιδί με λοιμώδη μονοπυρήνωση δεν είναι απαραίτητο να έχει όλα τα πιο πάνω συμπτώματα. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά η εικόνα δεν είναι τόσο τυπική και μπορεί να παρουσιάζουν μόνο πυρετό και αδιαθεσία. Στα μεγαλύτερα παιδιά η εικόνα είναι περισσότερο τυπική.
Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί;

Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης για μήνες. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει το παιδί να είναι απομονωμένο για αυτό το διάστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντισώματα κατά του ιού. Άλλωστε δε μεταδίδεται πολύ εύκολα και μόνο σε κοντινά ή συγγενικά άτομα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης είναι η ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση;
Συχνά οι αμυγδαλές μεγαλώνουν τόσο που το παιδί ροχαλίζει τη νύχτα. Αν το παιδί τραυματιστεί στην κοιλιά μπορεί να γίνει ρήξη του διογκωμένου σπλήνα. Η κούραση που αισθάνεται το παιδί μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή και μήνες. Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες. Ο παιδίατρος θα σας παρακολουθήσει για τυχόν επιπλοκές.

Υπάρχει θεραπεία;

Χορηγείτε αντιπυρετικά όπως παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού. Δε χρειάζεται αντιβίωση.

Αν η απόφραξη στο λαιμό είναι μεγάλη τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κορτιζόνη.

Να πίνει μπόλικα υγρά για να μην αφυδατωθεί από το ψηλό πυρετό.

Να ξεκουράζεται αν θέλει και είναι δυνατό.

Για ένα μήνα τουλάχιστον θα πρέπει να αποφεύγουν τις αθλοπαιδιές, γιατί ο διογκωμένος σπλήνας εύκολα μπορεί να πάθει ρήξη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.