Παιδική Βρογχιολίτιδα !

Facebooktwitterpinterest

Που οφείλεται η βρογχιολίτιδα;

Η βρογχιολίτιδα παρουσιάζεται πολύ συχνά σε μωρά ηλικίας 1-18 μηνών. Εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Οφείλεται συνήθως σε έναν ιό που λέγεται αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή σε άλλους ιούς όπως ο ιός της ινφλουέντσας, παραϊνφουέντσας και αδενοϊός. Οι πιο πάνω ιοί προσβάλουν τους πνεύμονες και πιο συγκεκριμένα τα βρογχιόλια (μικροί σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Η μόλυνση αυτή προκαλεί οίδημα (φούσκωμα) και υπερπαραγωγή φλεγμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρονται τα βρογχιόλια και ο αέρας να μην μπορεί εύκολα να κυκλοφορεί.

Πώς εκδηλώνεται η βρογχιολίτιδα;

Το κυρίως σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Το παιδί έχει “μύτη που τρέχει” καθώς και βήχα. Ο βήχας σταδιακά επιδεινώνεται και το παιδί αρχίζει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Το στήθος του παιδιού “σφυρίζει”. Ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνεται, καθώς επίσης και οι σφύξεις της καρδίας. Τα σημεία μεταξύ των πλευρών μπορεί να μπαινοβγαίνουν κατά την αναπνοή. Το παιδί μπορεί να έχει πυρετό, αλλά δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα. Το χαρακτηριστικό με τα παιδιά που πάσχουν από βρογχιολίτιδα είναι ότι παρά τη δύσπνοιά τους είναι ζωηρά.

Πόσος είναι ο χρόνος επώασης;

Από την ώρα που μπαίνει ο ιός στο σώμα του παιδιού μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα περνούν συνήθως από μερικές μέρες μέχρι μια βδομάδα. Πώς διαγιγνώσκεται η βρογχιολίτιδα;

Ο γιατρός σας θα ακούσει το ιστορικό της αρρώστιας του παιδιού σας και στη συνέχεια θα εξετάσει το παιδί. Η ακρόαση του θώρακα είναι αυτή, που θα τον βοηθήσει να θέσει τη διάγνωση της βρογχιολίτιδας. Μπορεί να γίνει μέτρηση του οξυγόνου του αίματος. Στο νοσοκομείο μπορεί να γίνει ακτινογραφία θώρακα ή εξέταση υγρού από τη μύτη.

Πόσο διαρκεί η βρογχιολίτιδα;

Η ασθένεια διαρκεί περίπου 7-10 μέρες. Υπάρχουν όμως περιστατικά που διαρκούν περισσότερες μέρες. Σπάνια είναι πολύ σοβαρά και χρειάζονται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως πνευμονία και ωτίτιδα.

Πώς μεταδίδεται η βρογχιολίτιδα;

Οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις της μύτης και μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το βήχα και το φτάρνισμα. Τα παιδιά που βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ποια η θεραπεία της βρογχιολίτιδας;

Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αντιμετωπίζονται στο σπίτι με οδηγίες από τον παιδίατρο.

Τα παιδιά με βρογχιολίτιδα μπορεί να ανταποκριθούν στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το άσθμα.
Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται εισπνεόμενα. Αν το παιδί έχει πυρετό, τότε χρειάζεται να χορηγείτε κάποιο αντιπυρετικό. Αντιβίωση δε χρειάζεται , εκτός εάν το κρίνει ο παιδίατρος σας.

Ο ξηρός αέρας επιδεινώνει το βήχα. Αντίθετα, η εισπνοή ζεστών υδρατμών μπορεί να βοηθήσει. Ευκάλυπτος μπορεί να οφελήσει.Όρθια στάση και ανέβασμα του κεφαλιού στον ύπνο μπορεί να βοηθήσει.

Το κάπνισμα επιδεινώνει αναμφίβολα το βήχα. Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει μέσα στο σπίτι ή κοντά στο παιδί σας.

Το παιδί με βρογχιολίτιδα κουράζεται πολύ όταν τρώει. Να του δίνετε μικρά και συχνά γεύματα, ανάλογα με την ηλικία του. Προσπαθήστε να του δίνετε αρκετά υγρά και εύπεπτα για την ηλικία του φαγητά.

Σε 3 ανά 100 παιδιά μπορεί να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο για τους πιο κάτω λόγους:

1. Χορήγηση οξυγόνου.
2. Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
3. Σπανιότατα, μπορεί να χρειαστεί να υποστηριχθεί η αναπνοή του παιδιού με ειδικό μηχάνημα αναπνοής.
Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατάλληλα εμβόλια για να προφυλάξουν τα παιδιά από την βρογχιολίτιδα. Ο θηλασμός προφυλάσσει από βρογχιολίτιδα και άλλες λοιμώξεις. Μωρά κάτω των 3 μηνών καλό είναι να αποφεύγουν επαφή με άτομα με κρυολόγημα. Αυτό ωστόσο δεν είναι πάντα δυνατό να γίνει. Αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της βρογχιολίτιδας έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνιο νόσημα της καρδιάς ή των πνευμόνων. Αυτά τα παιδιά πρέπει κατά τη διάρκεια του χειμώνα να παίρνουν μηνιαίες ενέσεις αντισωμάτων προληπτικά.

Ενημερώστε τον παιδίατρο σας αν

1. Η αναπνοή γίνεται όσο περνά ο καιρός δυσκολότερη.
2. Το παιδί γίνεται μπλε ή παθαίνει άπνοιες.
3. Παρουσιάσει ψηλό πυρετό.
4. Δε μπορεί να πιει το 50% υγρών που πίνει κανονικά ή κάνει εμετούς.
5. Αν δε μπορείτε να τα βγάλετε πλέον πέρα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.