Πρωτοποριακό μηχάνημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Facebooktwitterpinterest

Mειώνεται ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται στην μήτρα και έτσι μειώνεται ο αριθμός των πολύδυμων κυήσεων, που ενέχουν κινδύνους,
αλλά και αυξάνουν τα κόστη της υγειονομικής περίθαλψης

Το ViaMetrics-E™, μια ταχεία, μη επεμβατική διαδικασία, η οποία έχει σχεδιασθεί για να βελτιώσει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα και παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την φαρμακοβιομηχανία Faran ΑΒΕΕ, που το εισάγει στην χώρα μας, σε ειδική ημερίδα για τα στελέχη των Κέντρων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Α.Π.Θ. και αναπληρωτή πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανθρώπινης Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Βασίλη Ταρλατζή «η μεγάλη επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί και των Κέντρων Εξωσωματικής να βοηθήσουν τα ζευγάρια αυτά οδηγούσε πολλές φορές στην εμφύτευση περισσότερων από ένα εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια να έχουμε, ιδιαίτερα στη χώρα μας, ένα υψηλό ποσοστό πολύδυμων κυήσεων. Οι πολύδυμες κυήσεις συνοδεύονται πολλές φορές από πολύ σοβαρούς μαιευτικούς και νεογνικούς κινδύνους. Οι τοκετοί αυτοί συχνότατα είναι πρόωροι. Τα παιδιά για να επιβιώσουν πρέπει να μείνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νεογνών πάρα πολλές μέρες διασωληνωμένα, με σοβαρούς κινδύνους για προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή τους. Ως εκ τούτου σήμερα οι τάσεις διεθνώς δεν είναι απλώς να πετύχουμε μια εγκυμοσύνη, όσα παιδιά και αν φέρει αυτή, αλλά να επιτύχουμε μια κατά το δυνατόν μονήρη εγκυμοσύνη».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ταρλατζής «εδώ έρχεται να βοηθήσει το νέο μηχάνημα, το οποίο βασίζεται στην αξιολόγηση ορισμένων μεταβολικών στοιχείων από το έμβρυο για να μπορέσουμε να διαλέξουμε από 5 έμβρυα, που δείχνουν μορφολογικά περίπου τα ίδια, εκείνο που θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη».
Κατά την διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Γέϊλ Διονύσης Σακκάς επιστημονικός διευθυντής της Molecular Biometrics, της εταιρείας που έχει κατασκευάσει το μηχάνημα, τόνισε ότι το ViaMetrics-E™ μετράει το υγρό, το οποίο περιβάλλει το έμβρυο και δείχνει τις πιθανότητες που υπάρχουν, όταν μεταφερθεί στη μήτρα να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι με την μέθοδο αυτή δεν μειώνεται μόνο ο αριθμός των πολύδυμων κυήσεων που ενέχουν κινδύνους, αλλά παράλληλα μειώνεται και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης».

“Η μη επεμβατική και φυσιολογική αξιολόγηση της βιωσιμότητας των εμβρύων αποτελεί το “ιερό δισκοπότηρο” στη θεραπεία της υπογονιμότητας. Επικουρικά στην μορφολογική εκτίμηση ενός εμβρύου, το ViaMetrics-E μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς να εκτιμήσουν την καταλληλότητα ενός εμβρύου με βάση βιολογικά του δεδομένα. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της υπογονιμότητας και θα παρέχει σε γιατρούς και ασθενείς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα της IVF μειώνοντας την πιθανότητα για πολλαπλές κυήσεις”, δήλωσε ο James T. Posillico, PhD, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Molecular Biometrics

Το 2009, η Molecular Biometrics συμπλήρωσε επιτυχώς ένα πρόγραμμα μελετών σε 13 κέντρα στειρότητας στην Αυστραλία, την Αγγλία,την Ιρλανδία και την Ιαπωνία. Τα συμπεράσματα από τις μελέτες συνέβαλαν στη βελτιστοποίηση του ViaMetrics-E.

“Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρο τον κόσμο, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να μειωθεί ο αριθμός πολύδυμων κυήσεων μετά από θεραπεία υπογονιμότητας, περιορίζοντας τον αριθμό των εμβρύων, που μεταφέρονται ή εμφυτεύονται, στη μήτρα” δήλωσε η Sue Avery, MD, Διευθύντρια της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Γυναικολογικού Νοσοκομείου του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Η καινοτόμος τεχνολογία του ViaMetrics-E αναμένεται να μας βοηθήσει να επιτύχουμε το στόχο αυτό, υποστηρίζοντας την μεταφορά ενός μόνο εμβρύου. Η νέα αυτή διαδικασία, μας παρέχει ένα ακόμη εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα έμβρυα με την μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Συνεπώς, η κοινότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι από τώρα και στο εξής θα μεταφέρει μόνο ένα ή δύο έμβρυα προκειμένου να επιτύχει κύηση.” Η Dr. Avery συμμετείχε στο πρόγραμμα ελέγχων του ViaMetrics-E.

Σχετικά με το ViaMetrics-ETM
Το ViaMetrics-E είναι μια ταχεία, μη επεμβατική διαδικασία για την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), σχεδιασμένη να βοηθά στην αξιολόγηση των βιώσιμων εμβρύων με το μεγαλύτερο αναπαραγωγικό δυναμικό. Καθώς αναπτύσσονται τα έμβρυα, παρατηρούνται συγκεκριμένες μεταβολικές αλλαγές και εκπέμπουν βιολογικά σήματα ή “βιοδείκτες”. Χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερα ευαίσθητη μέθοδο εντοπισμού βιοδεικτών (metabolomics), το ViaMetrics-E μετρά τα σήματα αυτά, δημιουργώντας το “δακτυλικό αποτύπωμα” ή προφίλ του βιοδείκτη, προσδιορίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εμβρύου. Η ανάλυση αυτή μπορεί να διεξαχθεί στο εργαστήριο του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης εντός ολίγων λεπτών. Το ViaMetrics-E παρέχει αντικειμενική αξιολόγηση της βιωσιμότητας, χωρίς να επηρεάζει το έμβρυο, και καθοδηγεί τις θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Το ViaMetrics-E είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.