Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέο γενετικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer

Facebooktwitterpinterest

Τα άτομα με μια κοινή παραλλαγή σε γονίδιο που συνδέεται με την Στεφανιαία Νόσο (Coronary Artery Disease) βρίσκονται σε σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Miami.

Το γονίδιο MTHFD1L ελέγχει την παραγωγή του αμινοξέως ομοκυστεΐνη στο αίμα. Διάφορες παραλλαγές στο γονίδιο έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της Στεφανιαίας Νόσου. Καθώς όμως η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του Alzheimer, τα ευρήματα της νέας έρευνας μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του ρόλου της ομοκυστεΐνης και στις δύο καταστάσεις.

«Η αναγνώριση του γονιδίου αυτού είναι σημαντική καθώς είναι γνωστό ότι το γονίδιο αυτό επηρεάζει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό», δήλωσε η Margaret Pericak-Vance, η επικεφαλής της έρευνας που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας στο Τορόντο.

Τα ευρήματα προστίθενται στα στοιχεί απου συμβάλλουν στην ολοένα και αυξανόμενη κατανόηση της γενετικής βάσης της νόσου του Alzheimer, της εκφυλιστικής για τις λειτουργίες του εγκεφάλου ασθένειας που αφορά 26 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

«Ελπίζουμε πως η αναγνώριση του γονιδίου MTHFD1L ως ένα επικίνδυνο γονίδιο για την ανάπτυξη της νόσου, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πως λειτουργεί αυτή η ασθένεια και ότι τελικά θα χρησιμεύσει ως βιοδείκτης για τα άτομα που ίοως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Adam Naj επίσης από το Πανεπιστήμιο του Miami ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα της Perick-Vance εξέτασε τις μικρές διαφορές στον γενετικό κώδικα 2.269 ατόμων με τη νόσο Alzheimer και 3.107 ατόμων που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Αν και έχουν ξοδέψει δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει αρκετές θεραπείες για το Alzheimer, που υπολογίζεται ότι θα έχει αναπτυχθεί σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους ως το 2050. Ωστόσο το να μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίζουν τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την ασθένεια, μπορεί να βοηθήσει στην λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου ή την επιβράδυνση της εξέλιξής της.
Πηγη:http://www.healthellas.g

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.