Η ημικρανία κρύβεται στο DΝΑ μας

Facebooktwitterpinterest

Το μυστικό της ημικρανίας κρύβεται στον εγκέφαλο και τα γονίδια. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκωδικοποιούν την πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
_migraine1
Η αρχή της ημικρανίας βρίσκεται στα γονίδια. Μπορείτε άφοβα να κατηγορήσετε τους γονείς σας που σας κληρονόμησαν τη γενετική προδιάθεση της πάθησης.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιόρκ Τάιμς», η ημικρανία σχετίζεται με τους νευρομεταδότες και τις μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος στο άνω τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού. Σιγά σιγά, απλώνεται στα υπόλοιπα τμήματά του και στη χειρότερη μορφή της καθιστά τον ασθενή ένα ανήμπορο πλάσμα, που δεν αντέχει το ελάχιστο φως, τον παραμικρό θόρυβο και οποιαδήποτε μορφή τροφής.

Στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται ζαλάδα και ναυτία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περιστατικά επιληψίας, προβλήματα όρασης ακόμα και σε εγκεφαλικά.

Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο πολύπλοκη, είναι ότι οι ασθενείς αντιδρούν διαφορετικά στα ίδια φάρμακα. «Αυτό που για έναν άνθρωπο είναι το φάρμακο- θαύμα, σε έναν άλλο δεν κάνει τίποτα», εξηγεί ο Τζολ Σέιπερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Κεφαλαλγίας στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει αποκλειστικά μία θεραπεία για όλους».

Τα φάρμακα

Οι ειδικοί πάντως, συμφωνούν σε ένα σημείο: η ημικρανία πρέπει να αντιμετωπίζεται στην αρχή. Αν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με φάρμακα, καλώς. Αν όμως ο πόνος επαναλαμβάνεται χωρίς να περιορίζεται από τα φάρμακα, τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

«Έχουμε βρει ότι αν απλά αφήσετε τον πονοκέφαλο να φύγει μόνος του χωρίς θεραπεία, όσο περνά ο καιρός τόσο λιγότερο θα αντέχετε στον πόνο», προσθέτει ο Σέιπερ. Από την άλλη, αν συνηθίσετε στα φάρμακα, μπορεί να αποκτήσετε πονοκέφαλο λόγω κατάχρησης φαρμάκων.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ο πόνος αλλά και τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν την ημικρανία αλλάζουν τη βιολογία του εγκεφάλου.

«Οι ημικρανίες είναι ενσωματωμένες στη βιολογία του εγκεφάλου», εξηγεί ο επιστήμονας. Οι ασθενείς κληρονομούν μία υπερευαισθησία σε διάφορες καταστάσεις, όπως το στρες, ο θόρυβος, κάποιες τροφές και ο ζεστός ή ψυχρός καιρός. Είναι πολύ σημαντικό για τη θεραπεία της ημικρανίας να βρει ο καθένας τι τον ενοχλεί και τι προκαλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού που τη δημιουργεί. «Έτσι, μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωσή τους», λέει ο Ντέιβιντ Ντόντικ, νευρολόγος στην Κλινική Μάγιο της Αριζόνας.

Προς το παρόν, η συμβατική θεραπεία της ημικρανίας είναι δύο κατηγορίες φαρμάκων: οι τριπτάνες και οι εργοταμίνες, που επεμβαίνουν στις κυτταρικές αντιδράσεις μέσα στον εγκέφαλο, που είναι μέρος της διαδικασίας της ημικρανίας. Υπάρχουν επτά είδη τριπτάνων, από τα οποία η σουματριπτάνη είναι η δημοφιλέστερη.

Όσοι δεν βλέπουν αποτέλεσμα με τις τριπτάνες, καταφεύγουν στις εργοταμίνες. Η δημοφιλέστερη είναι η διϋδροεργοταμίνη. Οι γιατροί συνιστούν τη λήψη προληπτικών φαρμάκων σε όσους έχουν ημικρανία δύο φορές την εβδομάδα. «Τα προληπτικά φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται όσο πρέπει και μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για αρκετό κόσμο», λέει ο Ντόντικ.

Στα προληπτικά φάρμακα, που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, συγκαταλέγονται αντιεπιλητπικές ουσίες, όπως η τοπιραμάτη, βήτα αναστολείς και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Τέλος, χρησιμοποιούνται και μη χημικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Β2, το συνένζυμο Q10, το μαγνήσιο ή ορισμένα βότανα όπως ο πετασίτης.

Η ημικρανία επηρεάζει σαφώς περισσότερο τις γυναίκες, σε τριπλάσιο ποσοστό από τους άντρες, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν σε ορμονικούς παράγοντες. Στο σύνολο του πληθυσμού, μία στις επτά γυναίκες πάσχει από ημικρανία, συχνότητα που αυξάνεται στις ηλικίες 20- 45 ετών (μία στις τέσσερις).

Βαρόμετρο ο καιρός!

Oι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο καιρός παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της διαδικασίας της ημικρανίας. Η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας ή η πτώση της βαρομετρικής πίεσης προκαλούν χάος στον εγκέφαλο όσων έχουν γενετική προδιάθεση για ημικρανίες.

Αυτό που δεν ξέρουν είναι το γιατί και το πώς ο καιρός προκαλεί ημικρανίες. Συνιστούν πάντως σε όσους υποφέρουν, να παρακολουθούν τον καιρό και να παίρνουν προληπτικά κάποιο παυσίπονο, χωρίς να το παρακάνουν.

Οι τροφές είναι ένας ακόμα παράγοντας πολύ σημαντικός. Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να κρατούν ημερολόγιο με αυτά που τρώνε και πίνουν για να δουν τι συμβαίνει τις ημέρες που παρουσιάζεται κρίση ημικρανίας. Πολλοί ασθενείς έχουν διαπιστώσει άμεση σχέση τροφών όπως η σοκολάτα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, το αλάτι ή το τυρί με τον πόνο στον εγκέφαλο. Αυτές όμως οι ουσίες μπορεί να διαφέρουν για τον καθέναν.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες προτείνουν στους ασθενείς να μείνουν μακριά από τροφές που τους πειράζουν, να αποφύγουν την απότομη εναλλαγή κρύου-ζέστης και να ξαπλώσουν σε σκοτεινό δωμάτιο χωρίς θορύβους. Τέλος, συνιστούν να μη χρησιμοποιούν τακτικά παυσίπονα, αλλά να παίρνουν καθημερινά φάρμακα για την πρόληψη της ημικρανίας.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.