«Τα έντομα βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων»

Facebooktwitterpinterest

Δουλεύει σε έναν τομέα που, παρά τη χρησιμότητά του, μόνο συνηθισμένος δεν θεωρείται. Η κτηνίατρος – παρασιτολόγος Σμαράγδα Σωτηράκη «στρέφει» το μικροσκόπιό της στα ανθεκτικά στελέχη των παρασίτων, αν και θα ήθελε κάποια στιγμή στο μέλλον να το χρησιμοποιήσει στην… εξιχνίαση εγκλημάτων.
Από πότε χρησιμοποιείται η Ιατροδικαστική Οικολογία;
Περίπου από το 1935, στην Αγγλία, στην Αμερική, στον Καναδά.
Πώς λειτουργεί;
Με το που πεθαίνει κάποιος οι μύγες είναι οι πρώτες που πηγαίνουν στο πτώμα. Μελετώντας τις μύγες ένας ειδικός μπορεί να πει πότε οι μύγες βρήκαν το πτώμα.
Η πρώτη περίπτωση εξιχνίασης εγκλήματος με τη βοήθεια της Ιατροδικαστικής Εντομολογίας, ήταν η περίπτωση ενός Άγγλου γιατρού που σκότωσε τη γυναίκα του και την υπηρέτριά του, και μετέφερε και παράτησε τα πτώματα στη Σκοτία. Όταν εντοπίστηκαν, ο χρόνος θανάτου υπολογίστηκε περίπου 10 ημέρες πριν, ο εντομολόγος όμως βρήκε ότι μύγες ήταν 5 ημερών. Υπήρχε ένα κενό 5 ημερών.
Οι αρχές υπέθεσαν ότι οι γυναίκες μεταφέρθηκαν εκεί από κάπου άνοιξαν τον κύκλο των ερευνών, κινήθηκαν νοτιότερα και κατέληξαν στο γιατρό.
Στο εξωτερικό έχουν βρεθεί έντομα μέσα σε φορτία από ναρκωτικά που βοήθησαν τις αρχές να βρουν από πού ήλθε το φορτίο και έστρεψαν τις έρευνες σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με τη βοήθεια της πράσινης μύγας που πηγαίνει στις πληγές (της κατάκλισης), μπορείς επίσης να διαπιστώσεις αν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος (π.χ. σ’ένα γηροκομείο) έχει παραμεληθεί.
Στην Ελλάδα υπάρχει αυτός ο κλάδος;
Είμαστε πολύ μακριά ακόμη. Και σίγουρα χάνουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξιχνιάσεις. Για να προχωρήσει όλο αυτό πρέπει πρώτα να υπάρξουν έρευνες, να γίνουν πειράματα σε μικρά ζώα, σε κάθε περιοχή, ώστε να αναπτύξουμε ειδικά μοντέλα εξέλιξης.
Αυτόν τον καιρό με τι ασχολείστε;
Με νέους τρόπου καταπολέμησης παρασίτων. Σήμερα, δίνονται πολλά αντιπαρασιτικά φάρμακα στα ζώα, με αποτέλεσμα τα παράσιτα να έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αντίσταση, να αναπτύσσουν ανθεκτικά στελέχη. Επειδή και οι καταναλωτές δεν θέλουν να τρώνε φάρμακα, η έρευνα εστιάζεται στις νέες μεθόδους καταπολέμησης των παρασίτων με φυτά. Γυρνάμε πίσω στις ουσίες που αναζητούν τα ίδια τα ζώα, όταν βόσκουν.
Επόμενα σχέδια υπάρχουν;
Έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε τις κινήσεις των εντόμων σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, γιατί όταν τα έντομα μετακινούνται κουβαλάνε μαζί τους και αρρώστιες. Σήμερα υπάρχουν νοσήματα στην Κ. Ευρώπη που δεν υπήρχαν άλλοτε. Π.χ. τα τελευταία χρόνια, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο υπάρχει μεγάλη επιζωοτία της νόσου του κυανού στόματος, η οποία μεταφέρεται με μια μικρή σκνίπα.
Αν παλιά έφευγε ένα άρρωστο ζώο από την Ελλάδα, με ένα τέτοιο παράσιτο και πήγαινε στη Δανία, δεν θα μπορούσε να το μεταδώσει σε άλλα ζώα γιατί δεν υπήρχε αυτή η σκνίπα. Τώρα όμως υπάρχει, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.
δημοσιεύθηκε στο www.e-tipos.com στις 04.12.07

sfiga

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.