Χρόνος Προθρομβίνης,PT-INR

Facebooktwitterpinterest

PT-INR
Επίσης γνωστό ως: Χρόνος Προθρομβίνης, Pro Time
Επιστημονική ονομασία :Χρόνος Προθρομβίνης, International Normalized Ratio (Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο, INR)
Σχετικές εξετάσεις :ACT, aPTT, Prothrombin Consumption Time (PCT), Fibrinogen, Coagulation Factors

Γιατί γίνεται η εξέταση;
Για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής φαρμακευτικής αγωγής η οποία εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου και επιπλέον για να ανιχνεύσουμε και να διαγνώσουμε τις αιμορραγικές διαταραχές.

Πότε πραγματοποιείται η εξέταση;
Αν παίρνετε αντιπηκτικό φάρμακο ή αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή.

Τι δείγμα απαιτείται;
Δείγμα αίματος που λαμβάνεται με φλεβοκέντηση από το βραχίονα μερικές φορές χρησιμοποιείται σταγόνα τριχοειδικού αίματος.
Τι εξετάζεται;
Η εξέταση του χρόνου προθρομβίνης (PT) μετράει το χρόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο δείγμα αίματος. Στον οργανισμό μας, η διαδικασία της θρόμβωσης περιλαμβάνει μια σειρά από διαδοχικές χημικές αντιδράσεις. Ένα από τα τελευταία βήματα είναι η μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη. Η προθρομβίνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες της πήξης, οι οποίοι παράγονται στο ήπαρ. Η δοκιμασία PT αξιολογεί την συνολική λειτουργία αυτών των παραγόντων της πήξης και την ικανότητα του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβο σε εύλογο χρόνο.
Η εξέταση PT συνήθως υπολογίζεται σε δευτερόλεπτα και συγκρίνεται με τις τιμές που λαμβάνονται από υγιείς μάρτυρες. Επειδή τα αντιδραστήρια (χημικά) που χρησιμοποιούνται για την διεκπεραίωση της δοκιμασίας PT διαφέρουν από το ένα εργαστήριο στο άλλο ακόμη και στο ίδιο εργαστήριο με την πάροδο του χρόνου, οι φυσιολογικές τιμές θα κυμαίνονται. Για την τυποποίηση των αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημιούργησε μια επιτροπή και πρότεινε τη χρησιμοποίηση του Διεθνούς Κανονικοποιημένου Πηλίκου (INR) μαζί με τη δοκιμασία PT για τους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν από του στόματος αντιπηκτική αγωγή. Το INR προκύπτει από ένα μαθηματικό υπολογισμό που προσαρμόζεται στις αλλαγές των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στη δοκιμασία PT και επιτρέπει την σύγκριση των αποτελεσμάτων που εξάγονται από διαφορετικά εργαστήρια. Σήμερα τα περισσότερα εργαστήρια, όποτε πραγματοποιούν τη δοκιμασία PT, μετρούν και το PT και το INR. Ωστόσο το INR δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του PT στους ασθενείς που δεν ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή.
Πώς χρησιμοποιείται;
Αφού το PT και το INR (PT/INR) αξιολογούν την ικανότητα του αίματος να δημιουργεί θρόμβο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει αποτίμηση τόσο των αιμορραγικών όσο και των θρομβωτικών τάσεων. Μία κοινή χρήση τους είναι η παρακολούθηση και έλεγχος της αποτελεσματικότητας των αντιπηκτικών φαρμάκων όπως το warfarin και το sintrom. Αυτά τα αντιπηκτικά φάρμακα βοηθούν στην αναστολή της δημιουργίας θρόμβων αίματος. Χορηγούνται με ιατρική συνταγή για μεγάλο διάστημα στους ασθενείς που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις, δηλαδή σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Η αντιπηκτική αγωγή μπορεί επίσης να χορηγείται προληπτικά σε ασθενείς που έχουν τεχνητή βαλβίδα στην καρδιά και για μικρό διάστημα στους ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση, όπως αντικατάσταση γόνατος. Η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται πολύ προσεκτικά ώστε να διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στην αναστολή του θρόμβου και στην δημιουργία εκτεταμένης αιμορραγίας.

Πότε πραγματοποιείται;
Εάν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο, ο γιατρός σας θα ελέγχει το PT/INR ανελλιπώς για να είναι σίγουρος ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική και ότι το PT σας αυξάνεται κατάλληλα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα που πραγματοποιείται η εξέταση. Ο γιατρός σας ρυθμίζει τα αντιπηκτικά φάρμακα αρκετά συχνά για να είναι σίγουρος ότι προκαλούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή αυξάνουν το χρόνο πήξης σε θεραπευτικά επίπεδα χωρίς να προκαλούν υπερβολική αιμορραγία ή εκχυμώσεις..
Η εξέταση PT μπορεί να ζητηθεί και σε ασθενείς που δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για έλεγχο της αιμορραγικής διαταραχής ή διαβεβαίωση της πηκτικής ικανότητας πριν το χειρουργείο.
[Back to top]

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τιμές αναφοράς δεν είναι διαθέσιμες για αυτή την εξέταση. Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, ο πληθυσμός που ελέγχεται και η μέθοδος της εξέτασης, τα αριθμητικά αποτελέσματα ερμηνεύονται διαφορετικά μεταξύ των διάφορων εργαστηρίων. Το εργαστηριακό αποτέλεσμα πρέπει να περιλαμβάνει τις τιμές αναφοράς του συγκεκριμένου εργαστηρίου. Σας συμβουλεύουμε ότι πρέπει να συζητάτε τα αποτελέσματα της εξέτασης με το γιατρό σας.
Το αποτέλεσμα της εξέτασης PT εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, με τα αποτελέσματα να υπολογίζονται σε δευτερόλεπτα και να συγκρίνονται με το μέσο όρο των υγιών ανθρώπων. Στις περισσότερες εργαστηριακές αναφορές τα αποτελέσματα για το ΡΤ εκφράζονται με το Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο (INR). Οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να έχουν INR 2.0-3.0 για να καλυφθούν από αυτά. Για μερικούς ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου, το INR πρέπει να είναι υψηλότερο – μεταξύ 2.5 – 3.5. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιεί το INR για να ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου σας έτσι ώστε το ΡΤ που προκύπτει να είναι στη σωστή αναλογία για σας. Ο παρατεταμένος, ή ο αυξημένος, χρόνος προθρομβίνης σημαίνει ότι το αίμα σας χρειάζεται πολύ χρόνο να δημιουργήσει το θρόμβο. Αν δεν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα και το PT σας είναι παρατεταμένο, συμπληρωματική εξέταση μπορεί να είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί η αιτία.

Πρέπει να γνωρίζω κάτι επιπλέον;
Μερικές ουσίες που καταναλώνετε, όπως το οινόπνευμα, μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση PT/INR. Τα αντιβιοτικά και η ασπιρίνη μπορούν να αυξήσουν το PT/INR. Τα βαρβιτουρικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα και η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης (HRT), και η βιταμίνη Κ –είτε ως πολυβιταμίνη είτε ως υγρό συμπλήρωμα διατροφής – μπορεί να μειώσει το PT. Κάποιες τροφές (όπως το βοδινό και το χοιρινό συκώτι, το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, τα ρεβίθια, το λάχανο, και τα προϊόντα της σόγιας) περιέχουν μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Κ και μπορούν να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα του PT. Σιγουρευτείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε και το αν έχετε καταναλώσει οποιοδήποτε από αυτές τις τροφές πρόσφατα έτσι ώστε τα αποτελέσματα του PT/INR να ερμηνευθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά.

labtest

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.