Φαρμακευτική αγωγή στο ταξίδι

Facebooktwitterpinterest

ploioΕίτε ταξιδεύετε για μια σύντομη εξόρμηση του σαββατοκύριακού μέχρι το κοντινό νησί είτε προγραμματίζετε να λείψετε για καιρό σε μια ξένη χώρα, δεν μπορείτε να αποφύγετε να πάρετε τα φάρμακά σας. Φροντίστε τη φαρμακευτική σας αγωγή και κάντε τη μέρος της ρουτίνας της προετοιμασίας του ταξιδιού σας, και απολαύστε το ταξίδι σας με ασφάλεια χωρίς ανησυχία.

Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, αφιερώστε χρόνο για να καταγράψετε σε μια λίστα όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε αναλυτικά, αναφέροντας την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, τη δοσολογία, τη συχνότητα, τη μορφή (χάπια, σιρόπι, ενέσεις κτλ.) και το χρόνο που πρέπει να ληφθούν. Επίσης, αναφέρετε την κυρίως δραστική ουσία του φαρμάκου και την πάθηση για την οποία σας το έχει γράψει ο γιατρός σας, μαζί με το τηλέφωνό του. Από τη στιγμή που η λίστα σας είναι έτοιμη τότε την φυλάτε μαζί με τα υπόλοιπα σημαντικά έγγραφά σας όπως ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κτλ. και δώστε και ένα αντίγραφο σε κάποιον έμπιστό σας. Αν την έχετε σε ηλεκτρονική μορφή, στείλτε τη στο e-mail σας.

Με αυτή τη λίστα εξασφαλίζετε ότι όπου και να βρεθείτε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό ή σε ένα φαρμακοποιό και να προμηθευτείτε το φάρμακο που χρειάζεστε, χωρίς να ανησυχείτε για την υγεία σας.

Υπολογίστε τις μέρες του ταξιδιού σας και ανάλογα προμηθευτείτε την απαραίτητη ποσότητα φαρμάκων υπολογίζοντας πάντα λίγα επιπλέον στην περίπτωση που καθυστερήσετε να επιστρέψετε για οποιονδήποτε λόγο. Μην βγάζετε τα φάρμακα από το κουτί τους για να μην τα μπερδέψετε. Αν το βρίσκετε απαραίτητο υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά κουτιά οργάνωσης των χαπιών σας. Εάν ο προορισμός του ταξιδιού σας βρίσκετε σε άλλη ζώνη ώρας υπολογίστε την νέα ώρα που πρέπει να λαμβάνετε τα χάπια σας.

Στην περίπτωση που ταξιδεύετε με αεροπλάνο καλύτερα να κρατήσετε και μια μικρή ποσότητα φαρμάκων στη χειραποσκευή σας αποθηκευμένα μέσα στις κατάλληλες πλαστικές διάφανες σακούλες ziplock.

Εξετάστε ρεαλιστικά τις ανάγκες σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και προμηθευτείτε την αναγκαία ποσότητα χωρίς υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση έχετε μαζί σας φάρμακα έκτακτης ανάγκης για τη διάρροια, ναυτία, ζάλη, στομαχόπονο, πονοκέφαλο, αντισταμινικά και εντομοαπωθητικά. Ακόμα κι αν δεν τα χρειαστείτε εσείς, μπορεί να φανούν χρήσιμα σε κάποιον συνταξιδιώτη σας που δεν φάνηκε τόσο προνοητικός όσο εσείς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.