Δελτίου Τύπου Κεντρικής Κλινικής Αθηνών

Facebooktwitterpinterest

Η κεντρικη Κλινικη προχωρησε, πρωτη πανελληνιως στην τοποθετηση δυο μοναδων καθαρισμου του αερα απο μικροβια, στη Μ.Ε.Θ. και στον ειδικα διαμορφωμενο χωρο υποδοχης υποπτων περιστατικων στα εξωτερικα ιατρεια.
Οι αναγκες για προληψη στον τομεα των λοινωξεων γινονται ολοενα και πιο επιτακτικες.Το γεγονος, οτι οι περισσοτερες λοιμωξεις μεταδιδονται μεσω του αερα, καθιστα τον ελεγχο της ποιοτητας του αναγκαιο επιδημιολογικο μετρο για τον περιορισμο των λοιμωξεων.
Απο τους βασικοτερους κανονες της λοιμωξιολογιας ειναι η διατηρηση ” καθαρου αερα ” εκει που υπαρχει αυξημενη υγιειονομικη φροντιδα.
Για παραδειγμα στα τμηματα επειγοντων περιστατικων, στους χειρουργικους
θαλαμους, στη Μοναδα εντατικης θεραπειας κ.α. εντος μιας νοσηλευτικης μοναδας.
Στον τομεα αυτο, του καθαρισμου του αερα δηλαδη, εχουν γινει σπουδαια βηματα τα τελευταια χρονια. Η εφαρμογη φιλτρων με μικροπορους σε συσκευες καθαρισμου του αερα απεδειξε σε προσφατες επιδημιες, οπως για παραδειγμα η επιδημια SARS στη νοτιοανατολικη Ασια , την αξια τους στον ελεγχο των λοιμωξεων.Η υπηρεσια νοσηλευτικων ιδρυματων του Hong Kong( Hong Kong Hospital
Authority) προτεινε ως αποτελσματικοτερη συσκευη για τον ελεγχο των λοιμωξεων , που μεταδιδονται μεσω του αερα την IQAIR. Η εφαρμογη της σ ολα τα νοσηλευτικα ιδρυματα του Hong Kong περιορισε την εξαπλωση τοσο του SARS, οσο και αλλων λοιμωξεων. Οι μικροποροι των φιλτρων της παραπανω συσκευης μπορουν και συγκρατουν ακομα και παρα πολυ μικρους μικροοργανισμους , οπως για παραδειγμα MRSA βακτηρια με μεση διαμετρο 0,9μm , Coronavirus ( ιος του SARS )με μεση διαμετρο 0,11mμ, το Mykobakterium tuberculosis( που προκαλει τη φυματιωση)με μεση διαμετρο 0,3μm, καθως επισης και πολλα αλλα Gram θετικα και αρνητικα βακρηρια , αλλα και σπορους.
Ιδιαιτερα θα πρεπει να τονισουμε τη δραση των φιλτρων αυτων αερος εναντι MRSA βακτηριων, που προκαλουν επιπλεγμενες λοιμωξεις σε νοσηλευτικα ιδρυματα , η αντιμετωπιση τους ειναι πολυ δυσκολη και χρονοβορα και δυστυχως οχι παντα επιτυχης.
Τα συστηματα IQAIR(1)πληρουν τις προδιαγραφες της EUROPEAN NORM EN 1822, οι οποιες ειναι και οι πλεον αυστηρες για την πιστοποιηση μικροφιλτρων αερος παγκοσμιως.
Η εφαρμογη και η αξιοπιστια των συσκευων IQAIR εχει ελεγθει και επιβεβαιωθει μεσω πολλων μελετων (2) , πολλες υγιειονομικες υπηρεσιες συστηνουν την χρηση τους ( π.χ.: Hong Kong Hospital Authority, British Goverments Health Protection Agency κ.α.), επομενως η αξιοποιηση των ευεργετικων τους υπηρεσιων σ ολους τους χωρους αυξημενης ιατρικης φροντιδας( τμηματα επειγοντων περιστατικων, ΜΕΘ, χειρουργια κτλ.) κρινεται ως απολυτως αναγκαια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.