Ισχαιμικα εγκεφαλικα επεισοδια και λοιμωξεις.

Facebooktwitterpinterest

Πριν απο μερικα χρονια μια ανακαλυψη απο το χωρο της αθηρωματωσης ειχε απασχολησει εντονα τη λοιμωξιολογικη κοινοτητα. Στις αθηρωματικες πλακες που επικαθονται σε τοιχωματικες αλλοιωσεις αγγειων του ανθρωπου ειχαν βρεθει “ιχνη”, αντιγονα του κυτταρικου τοιχωματος, της Χλαμυδιας ( Chlamydia pneumoniae).
Ειχε βρεθει αραγε ετσι η αιτιοπαθολογια της δημιουργιας αθηρωματικων πλακων και επομενως η αιτια των εμφραγματων του μυοκαρδιου και των ισχαιμικων εγκεφαλικων επεισοδιων ;.

Προσπαθειες , που εγιναν τοτε με τη χορηγηση αντιβιωτικων να ελεγξουν τη Χλαμυδια ως πιθανο αιτιο αυτων των τοιχωματικων αλλοιωσεων, δεν επεφεραν το επιθυμητο αποτελεσμα, δηλ. δεν περιορισαν τη συχνοτητα εμφανισης εμφραγματων του μυοκαρδιου-ισχαιμικων εγκεφαλικων επεισοδιων.

Πριν απο λιγες μερες δημοσιευθηκε στο περιοδικο Archives of Neurology, μια ενδιαφερουσα μελετη, οπου και παλι λοιμωξεις ενεχονται ως πιθανη αιτια των τοιχωματικων αγγειακων αλλοιωσεων.

Σε μια συνοικια της Νεας Υορκης ( Washington Heights) ζουνε κυριως αμερικανοι με ισπανικη καταγωγη , οπως επισης και αφροαμερικανοι. Ειναι μια εργατικη περιοχη με φτωχο πληθυσμο.
Απο προηγουμενες επιδημιολογικες μελετες γνωριζουμε , οτι η συχνοτητα εμφανισης ισχαιμικων εγκεφαλικων επεισοδιων ειναι πολυ μεγαλυτερη μεταξυ αυτων των δυο φυλετικων ομαδων.

Ετσι η ομαδα του συνεδερφου Mitchell Elkind του Παν/μιου Columbia της Νεας Υορκης , επελεξε ορθως να μελετησει πιο εντατικα την αιτια των ισχαιμικων εγκεφαλικων επεισοδιων σ αυτες τις δυο ομαδες πολιτων της Νεας Υορκης.

Πραγματι διαπιστωθηκε εκ νεου , οτι η μεγαλη πλειοψηφια των ασθενων που παρουσιασε ισχαιμικα εγκεφαλικα επεισοδια και η ηλικια τους ηταν ανω των 40 χρονων , ειχαν ατισωματα εναντι των παρακατω μικροβιων :

-74% εναντι της Χλαμυδιας( Chlamydia pneumoniae) -66% εναντι του Ελικοβακτηριδιου( Helicobacter pylori) -85% εναντι του Κυτταρομεγαλοιου( Cytomegalievirus) -86% εναντι του Ερπητοιου 1 ( Herpes simplex virus 1) -57% εναντι του Ερπητοιου 2 (Herpes simplex virus 2).

Εαν θελαμε να σχολιασουμε τα αποτελεσματα αυτης της μελετης ,θα μπορουαμε με βεβαιοτητα να πουμε, οτι πραγματι μια απο τις πολλες αιτιες δημιουργιας αθηρωματικων πλακων στα αγγεια ειναι και η μολυνση του ασθενους κατα τη διαρκεια της ζωης του απο ορισμενα μικροβια, οπως ακριβως αυτα αναφερονται παραπανω.
Δυστυχως δε θα μπορουσαμε να συστησουμε μια θεραπευτικη αγωγη εναντι αυτων των μικροβιων , διοτι αυτο θα σημαινε για τη λοιμωξιολογια εναν παραλογο και ατερμονο αντιμικροβιακο αγωνα.

Πολυ μεγαλυτερο ενδιαφερον εχει ομως η επιδημιολογικη παρατηρηση, οτι οι λοιμωξεις απο τα παραπανω μικροβια ειναι ολοενα και πιο συχνες λογω των κοινωνικο-οινονομικων συνθηκων διαβιωσης του συγχρονου ανθρωπου .Η αναλυση αυτων των συνθηκων,η συσχετιση των περιβαλλοντικων αλλαγων και της νοσηροτητας του ανθρωπου, θα μπορουσενα να βοηθησει στον ελεγχο των λοιμωξεων.Αυτος ειναι και ο νεος κλαδος της λοιμωξιολογιας , ο οποιος θα μας απασχολησει πολυ στο μελλον.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.