Επιβιώνουν τώρα πια και πρόωρα «μινιατούρες»

Facebooktwitterpinterest

Σημαντικότατες πρόοδοι στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων των πρόωρων νεογνών έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση της επιβίωσής τους.

Ετσι, λοιπόν, ενώ οι μελέτες πριν από 25 χρόνια περιστρέφονταν γύρω από την επιβίωση πρόωρων με βάρος γέννησης μικρότερο των 1.500 γραμμαρίων, οι μελέτες που ακολούθησαν έθεταν το ίδιο ερώτημα διαδοχικά για τα κάτω των 1.000 γραμμαρίων, κάτω των 800 γραμμαρίων και, σήμερα πλέον, για τα κάτω των 500 γραμμαρίων!

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ελάττωσε τα όρια βιωσιμότητας από τις 28 συμπληρωμένες εβδομάδες κύησης στις 22 εβδομάδες ή στα 500 γραμμάρια βάρους γέννησης.

Παράλληλα, είναι εντυπωσιακή η ανακάλυψη ότι η μουσική βοηθά τα πρόωρα βρέφη να αποκτήσουν γρηγορότερα βάρος και να πάνε σπίτι τους μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με νεογνολόγους – ερευνητές. Συγκεκριμένα, μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, που έγινε στις ΗΠΑ σε ένα τμήμα πρόωρων νεογνών, απέδειξε ότι η μουσική με τη μορφή τραγουδιού μειώνει σημαντικά την καρδιακή συχνότητα και αυξάνει τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα του νεογνού. Ετσι τα νεογνά αναπτύσσονται καλύτερα και φεύγουν υγιή από το νοσοκομείο σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεογνολογίας, που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 6 Απριλίου στο Ζάππειο.

Οπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΝΕ κυρία Αντωνία Χαρίτου, παιδίατρος-νεογνολόγος, η τάση που χαρακτηρίζει τις τελευταίες δεκαετίες είναι «όλο και καλύτερη έκβαση σε όλο και μικρότερες ηλικίες κύησης». Κορυφαίοι επιστήμονες θα δώσουν πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις, όπως ο καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του LEEDS της Μ. Βρετανίας Malcolm Levene, που θα μιλήσει για την εφαρμογή μιας νέας πειραματικής ελπιδοφόρας μεθόδου μείωσης των βλαπτικών επιδράσεων της περιγεννητικής υποξίας στον εγκέφαλο του νεογέννητου, ψύχοντας τον εγκέφαλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/04/2008

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.