H αμβροξόλη αποτελεί ένα αξιόμαχο και αρκετά υποσχόμενο όπλο στην αντιμετώπιση του μη ασθματικού βήχα.

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
47o Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της διάλεξης του Επικ. Καθ. Παιδιατρικής και Παιδοπνευμονολόγου κου Χάρη Κατσαρή στο 47ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά
19-21 Ιουνίου 2009.
Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος που δεν σηματοδοτεί πάντα ασθένεια, συνέχισε ο καθηγητής, ενώ ο βήχας με την βλεννοκροσσωτή κάθαρση (ΒΚΚ) αποτελούν τους κύριους «φρουρούς» του αναπνευστικού συστήματος. Οι υποδοχείς του βήχα ευρίσκονται πιο εύκολα εκτεθειμένοι στα διάφορα ερεθίσματα, μετά από ιογενή λοίμωξη, που είναι αίτιο βήχα από το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Η βλεννοκροσσωτή κάθαρση, διευκρίνισε ο ομιλητής, αποτελεί τον ένα από τους δύο μηχανισμούς απομάκρυνσης ξένων προς το αναπνευστικό σύστημα ουσιών και μικροοργανισμών.

Η αμβροξόλη είτε σε τοπικό επίπεδο (αναισθητικό) είτε σαν προληπτικό αντιφλεγμονώδες τροποποιεί τη σύσταση της βλέννης και ενισχύει την βλεννοκροσσωτή κάθαρση (ΒΚΚ) και την παραγωγή surfactant, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση και επιτάχυνση της κάθαρσης των αεραγωγών και αποτροπή επιπλοκών.

Οι μέχρι σήμερα μελέτες δείχνουν ότι η αμβροξόλη αφενός μεν προσφέρει σημαντική βοήθεια στους ασθενείς με ΧΑΠ, αλλά όχι στους ασθματικούς και αφετέρου ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόμαχο και αρκετά υποσχόμενο όπλο στην αντιμετώπιση του μη ασθματικού βήχα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.