8o ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ «ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ»

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα βλεννολυτικά, όπως η αμβροξόλη βοηθούν
στην αντιμετώπιση του μη ειδικού, βήχα
parelasi
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ολομέλειας με θέμα «ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΡΕΜΨΗ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 8ου εντατικού σεμιναρίου παιδιατρικής «Εφ’ όλης της ύλης» με την συμμετοχή πάνω από 350 παιδιάτρων.
Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως διευκρίνισε ο κος Χάρης Κατσαρδής, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας και Διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος ΓΝΑ «Η Ελπίς» είναι αίτιο βήχα από το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, ο δε βήχας τις περισσότερες φορές είναι ένα αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος που δεν σηματοδοτεί πάντα ασθένεια.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο βήχας με την Βλεννοκκροσωτή Κάθαρση (ΒΚΚ), που είναι ένας από τους δύο μηχανισμούς απομάκρυνσης ξένων προς το αναπνευστικό σύστημα ουσιών και μικροοργανισμών, αποτελούν τους κύριους «φρουρούς» του αναπνευστικού συστήματος.
Στη συνέχεια ο Θεοφάνης Τσιλιγιάννης, εξειδικευμένος παιδοπνευμονολόγος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει απολύτως αποτελεσματική θεραπεία για το μη ειδικό βήχα που στην πλειονότητα οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, με τα κοινά αντιβηχικά, τα αντιβιοτικά, τα βρογχοδιασταλτικά, και τα στεροειδή (συστηματικά ή εισπνεόμενα).
Αντίθετα, όσον αφορά στα βλεννολυτικά και κυρίως στην αμβροξόλη(mucosolvan), επεσήμανε ο κος Κατσαρδής, αυτή δρα είτε σαν αναισθητικό σε τοπικό επίπεδο και μαλακτικό στον φάρυγγα αυξάνοντας τον ουδό του βήχα (τροχίσκοι), είτε σαν προληπτικό αντιφλεγμονώδες τροποποιώντας τη σύσταση της βλέννης και ενισχύοντας την ΒΚΚ και την παραγωγή surfactant, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση και επιτάχυνση της κάθαρσης των αεραγωγών και αποτροπή επιπλοκών.
Επιπλέον, στους ασθενείς με ΧΑΠ, αλλά όχι στους ασθματικούς φαίνεται ότι προσφέρει η αμβροξόλη σημαντική βοήθεια.
Οι μέχρι σήμερα μελέτες (περισσότερες in vitro) δείχνουν ότι μπορεί η αμβροξόλη να αποτελέσει ένα αξιόμαχο και αρκετά υποσχόμενο όπλο στην αντιμετώπιση του μη ειδικού βήχα.
Ο μη ειδικός βήχας των ιογενών λοιμώξεων, όπως διευκρίνισε ο κος Τσιλιγιάννης δεν αντανακλά πνευμονική βλάβη και ο βήχας καθαυτός δεν προκαλεί βλάβη στο παιδί. Για τον λόγο αυτό, ο βήχας δεν αποτελεί πρόβλημα για το γιατρό είναι όμως σοβαρό πρόβλημα για την οικογένεια. Οι γονείς αγχώνονται πάρα πολύ, όταν το παιδί τους βήχει και αναζητούν θεραπεία από τον γιατρό ή τον γνωστό τους φαρμακοποιό.
Ο θεράπων γιατρός, όμως, συνέστησε ο κος Τσιλιγιάννης θα πρέπει μετά τον κατάλληλο παρακλινικό έλεγχο και αφού αποκλείσει ειδικές παθήσεις που απαιτούν ανάλογη αγωγή, να περιορίσει όσον είναι δυνατόν την χορήγηση αντιβιοτικών, στεροειδών και βρογχοδιασταλτικώνφαρμάκων, συστήνοντας φάρμακα, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του μη ειδικού βήχα μεταξύ των οποίων τα βλεννολυτικά όπως η αμβροξόλη, και συμβάλλουν ταυτόχρονα στον καθησυχασμό των γονιών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.