Ανεξιχνίαστο θα είναι το γονιδιακό ντόπινγκ

Facebooktwitterpinterest

Την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει στον παγκόσμιο αθλητισμό η εφαρμογή του γονιδιακού ντόπινγκ, διότι δεν θα είναι ανιχνεύσιμο στους αθλητές, εξέφρασε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο Βρετανός καθηγητής, Γκρεγκ Σαρπ. Με μακρά σταδιοδρομία στα πανεπιστήμια της Γλασκώβης, του Μπέρμιγχαμ και του Μπρουνέλ, στον τομέα της ανθρώπινης φυσιολογίας, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στη φαρμακοδιέγερση και έχει διατελέσει υπεύθυνος σ’ ελέγχους ντόπινγκ σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα. «Η γονιδιακή θεραπεία αφορά την “επιδιόρθωση” ενός λάθους γονιδίου, που προκαλεί σε ανθρώπους και ζώα διάφορες γενετικές ασθένειες. Οι γιατροί ανακάλυψαν μεθόδους για να διορθωθεί αυτό το λάθος, κατασκευάζοντας τεχνητό γονίδιο, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί απλά με μια ένεση», είπε ο καθηγητής. Για τη σχέση της γονιδιακής θεραπείας με τον αθλητισμό, ο κ. Σαρπ τόνισε ότι πολλοί παράγοντες της φυσικής κατάστασης εξαρτώνται από τα γονίδια. Υπάρχουν περισσότερα από 200 γονίδια άμεσα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό και την αθλητική απόδοση. Για παράδειγμα, υπάρχει γονίδιο, το οποίο αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, που μεταφέρουν οξυγόνο και βοηθούν τα αγωνίσματα αντοχής, όπως οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, η ποδηλασία δρόμου, η κωπηλασία κ. ά., ενώ υπάρχουν και γονίδια που αυξάνουν τη δύναμη και την εκρηκτικότητα.

«Ολα αυτά τα γνωρίζουν οι επιστήμονες, όπως και όλα τα προηγούμενα, οπότε δουλεύοντας και με τα δύο ταυτόχρονα, οδηγούμαστε στη δημιουργία τεχνητών γονιδίων για διάφορες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως, για παράδειγμα, η ευλυγισία», επισήμανε ο καθηγητής. Διευκρίνισε, όμως, ότι τίποτα από αυτά δεν εφαρμόστηκε ακόμα στους ανθρώπους, αλλά πειραματικά σε ζώα, όπως για παράδειγμα τα γονίδια δύναμης, που έχουν αναπτυχθεί σε ποντίκια, τα οποία ονομάζονται «ποντίκια… Σβαρτσενέγκερ», αλλά και τα γονίδια αίματος, που έχουν αναπτυχθεί σε πίθηκους, αυξάνοντας κατά 20% τα ερυθρά αιμοσφαίρια! Για την πειραματική εφαρμογή αυτών σε άνθρωπο, ο κ. Σαρπ πιστεύει πως τίποτα δεν πρόκειται για γίνει, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, επειδή, προς το παρόν, είναι επικίνδυνο να τα εφαρμόσεις στον άνθρωπο, διότι στις περιπτώσεις γονιδιακής ιατρικής όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι μέθοδοι, οι ασθενείς είτε πέθαναν είτε εμφάνισαν καρκίνο.

Ο καθηγητής τόνισε ότι οι υπεύθυνοι του αντιντόπινγκ γνωρίζουν ότι, εάν αυτή η τεχνική εφαρμοστεί, θα είναι δύσκολο να την ανιχνεύσουν διότι το γονίδιο είναι μέσα στον αθλητή. Τέλος, είπε, πως δουλεύοντας στον χώρο του αθλητισμού για περισσότερα από 50 χρόνια και ως υπεύθυνος ελέγχου ντόπινγκ σε πολλές διοργανώσεις, έχει διαπιστώσει ότι οι αθλητές είναι ικανοί να πάρουν οτιδήποτε για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Πηγη:http://news.kathimerini.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.