ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Οι υπολογιστές βλάπτουν τα μάτια;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι επικίνδυνες για τα μάτια.

Εντούτοις, επειδή τα παράπονα για κούραση των ματιών γίνονται όλο και πιο πολλά όσο αυξάνεται η χρήση των υπολογιστών, είναι φυσικό να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των ματιών.
Εκτεταμένα πειράματα απέδειξαν ότι οι οθόνες, όταν λειτουργούν κανονικά, εκπέμπουν μικρή και ακίνδυνη ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας (σαν τις ακτίνες-Χ) ή μη ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως οι υπερκύόεις ακτίνες).

Στην πραγματικότητα η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπει μια οθόνη είναι λιγότερη από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις λάμπες φθορίου. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ αυτή που χρειάζεται για να προκληθεί καταρράκτης ή κάποια άλλη βλάβη στα μάτια ακόμη και αν εκτίθενται σ’ αυτή για μια ζωή ολόκληρη.

Οι οθόνες των υπολογιστών κουράζουν τα μάτια;

Ναι. Μπορεί να παρατηρηθούν πολλά συμπτώματα όπως ερεθισμός του ματιού (κοκκινίλα, ξηρότητα ή δακρύρροια), κούραση (αίσθηση βάρους στα βλέφαρα ή το μέτωπο) και δυσκολία εστίασης. Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη ή μυϊκοί σπασμοί.

Ευτυχώς, οι καταστάσεις που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε τροποποιώντας το χώρο εργασίας είτε φορώντας κατάλληλα γυαλιά. Παρότι η υπερκόπωση των ματιών είναι πραγματικά ενοχλητική, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για να προλάβουμε μόνιμη βλάβη.

Αντίθετα, εκείνο που πρέπει είναι να βρούμε την αιτία που την προκαλεί. Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τα μάτια σας και θα σας δώσει τα κατάλληλα γυαλιά αν είναι απαραίτητο. Επίσης μπορούν να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις στο χώρο της εργασίας με τη βοήθεια του ανθρώπου που σας προμήθευσε τον υπολογιστή.

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπερκόπωση των ματιών;

Τα περισσότερα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστές προτιμούν να δουλεύουν σε κάποια απόσταση από την οθόνη, λίγο μεγαλύτερη απ’ αυτή που χρειάζεται για το διάβασμα. Το πάνω μέρος της οθόνης τοποθετείται συνήθως στο ύψος των ματιών ή λίγο χαμηλότερα.

Επίσης θα πρέπει να ρυθμίσουμε το φωτισμό στο χώρο της εργασίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις. Πολλές φορές ο φωτισμός στα γραφεία είναι πολύ δυνατός, πράγμα που μας δυσκολεύει στη χρήση του υπολογιστή. Αν δεν είναι δυνατόν να ρυθμίσουμε το φωτισμό του γραφείου τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε ειδικά φίλτρα.

Οι οθόνες μαζεύουν εύκολα σκόνη, γι’ αυτό πρέπει να τις ξεσκονίζουμε συχνά, ώστε να έχουμε καλή εικόνα.

Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα και να ξεκουράζουμε τα μάτια. Όταν δουλεύουμε με υπολογιστές, το σώμα, το κεφάλι και τα μάτια βρίσκονται για πολύ ώρα σε μια συγκεκριμένη θέση με αποτέλεσμα να κουράζονται. Ανοιγοκλείνοντας συχνά τα μάτια τα βοηθάμε να διατηρούνται υγρά.

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστή;

Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στη σωστή θέση και απόσταση ώστε τα μάτια να εστιάζουν καλά. Αν η οθόνη είναι τοποθετημένη πιο μακριά και πιο ψηλά από την απόσταση διαβάσματος τότε θα πρέπει ίσως να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά γυαλιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που φορούν διπλεστιακά, τριπλεστιακά ή γυαλιά για διάβασμα. Πιθανόν να χρειάζεται κάποια ανύψωση ο κοντινός φακός των διπλεστιακών για να αντισταθμιστεί η υψηλότερη θέση της οθόνης.

Επίσης είναι πιθανόν κάποια άτομα που κανονικά δε χρειάζονται γυαλιά, να χρειαστεί να φορέσουν.
Ο οφθαλμίατρος Θα σας δώσει τα κατάλληλα γυαλιά, Θα χρειαστεί να του περιγράψετε την απόσταση που δουλεύετε από τον υπολογιστή, για να τον βοηθήσετε να σας δώσει τα γυαλιά που χρειάζεται.

Επιπλέον, εξετάζοντας σας θα δει αν η κούραση που νοιώθετε στα μάτια οφείλεται μόνο στη χρήση του υπολογιστή ή σε κάποια ασθένεια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.