Μητρικό γάλα σκοτώνει καρκινικά κύτταρα!

Facebooktwitterpinterest

Η αξία του μητρικού γάλακτος στη διατροφή του νεογνού, έρχεται όλο και πιό πολύ στο προσκήνιο, μια και διαρκώς ανακαλύπτονται νέα συστατικά του με σημαντικές λειτουργείες και χειροπιαστά πλεονεκτήματα. Ο ρόλος πολλών από τα συστατικά του μητρικού γάλακτος δεν είναι ακόμα γνωστός και σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις, σχετικά με τα πλεονεκτήματα του θηλασμού. Έκπληξη ήταν και η παρακάτω ανακάλυψη, μια και έγινε κατά τύχη!milk

Το 1992 στο πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, στα πλαίσια μιας έρευνας για τη δράση του μητρικού γάλακτος εναντίον μικροβίων, παρατηρήθηκε ότι το μητρικό γάλα είχε τη δυνατότητα να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα. Αυτό το τυχαίο γεγονός ήταν η αρχή μιας μακροχρόνιας μελέτης κατά την οποία οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν την ουσία που είναι υπεύθυνη για αυτό το αξιόλογο αποτέλεσμα και εξιχνίασαν τον μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί.
Η θαυματουργή ουσία είναι μια πρωτεϊνη, η άλφα λακταλβουμίνη. Η πρωτεϊνη αυτή σε συνδιασμό με λιπαρά οξέα του μητρικού γάλακτος σχηματίζει μια ένωση που ονομάζεται HAMLET από τα αρχικά των λέξεων (Human alpha albumin made lethal to tumor cells) και έχει την ικανότητα να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα, μέσω μιας φυσικής διαδικασίας που ονομάζεται απόπτωση.

Το φαινόμενο της απόπτωσης είναι μια σχετικά νέα ανακάλυψη στη βιολογία. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό μηχανισμό του σώματος, κατά τον οποίο κύτταρα που δεν είναι πλέον απαραίτητα, αυτοκαταστρέφονται και χάνουν κάθε δυνατότητα αναπαραγωγής. Ενδιαφέρον είναι, ότι κατά αυτή τη διαδικασία καταστέφονται μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι και τα υγιή, όπως συχνά συμβαίνει στις περισσότερες γνωστές μεθόδους καταπολέμησης του καρκίνου. Έτσι υφίστανται λιγότερες παρενέργειες για τους ασθενείς.

Ερευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι ακόμα και μεγάλες δόσεις του παράγοντα HAMLET, προκαλούν λίγες παρενέργειες. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να μας δώσει στο μέλλον ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου, χωρίς πολλές παρενέργειες για τους ασθενείς. Οι έρευνες όμως μέχρι να μπορεί να διατεθεί το φάρμακο στην αγορά, αναμένεται να διαρκέσουν ακόμα αρκετά χρόνια.
Εκτός από τους Σουηδούς ερευνητές με το θέμα έχουν ασχοληθεί και ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Dalhousie στη Σκωτία, με ανάλογα αποτελέσματα. Η ουσία λακτοφερρισίνη, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική εναντίον της λευχαιμίας. Σε έρευνες σκότωσε 80 με 100% των καρκινικών κυττάρων της λευχαιμίας μέσα σε 24 ώρες. Η ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, όπως των ωοθηκών, του μαστού και του παχέως εντέρου.

Η ουσία HAMLET χρησιμοποιήθηκε ακόμα σε έρευνες, για την καταπολέμηση του ιού HPV. Ο ιός αυτός προκαλεί τις γνωστές σε όλους “μυρμηγκιές” στο δέρμα, ενώ άλλα στελέχη του προκαλούν μια από τις πιό συχνές σεξουαλικά μεταδιδώμενες ασθένειες, τα κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα προσβάλουν τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας και πολλές φορές οδηγούν τα προσβεβλημένα κύτταρα σε μεταλλαγές, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα. Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι η κατηγορία των ΗPV ιών (Human Papilloma virus), έχει σχέση με πολλά είδη καρκίνου, που περιλαμβάνουν τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας, του πρωκτού και του δέρματος. Από έρευνες του πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία, βρέθηκε ότι η τοπική εφαρμογή του HAMLET στις περιοχές που πάσχουν από τον ιό ΗPV, έχει δραστικά αποτελέσματα εναντίον του ιού, χωρίς να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες. Οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου.

Χάρη στα συναρπαστικά αποτελέσματα των νέων ερευνών, θα αποκτήσουμε στο μέλλον νέα, δραστικά φάρμακα εναντίον του καρκίνου, που δεν προκαλούν ισχυρές παρενέργειες. Το κυριότερο είναι όμως να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία, να χαρούν τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.
Είναι γνωστό οτι ο μητρικός θηλασμος προστατεύει το παιδί από μερικές μορφές καρκίνου, ενώ όσο περισσότερο έχει θηλάσει μια μητέρα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού! Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Ο θηλασμός δεν είναι απλώς σημαντικός για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών μας, αλλά επένδυση για ένα υγιές μέλλον!

http://communications.medicine.dal.ca/archives/motm/hoskin.htm
http://www.fass.org/fasstrack/news_item.asp?news_id=898
http://patient.cancerconsultants.com/other_cancer_news.aspx?id=30908
http://www.bcaction.org/Pages/SearchablePages/2000Newsletters/Newsletter058J.html
http://www.mig.lu.se/svanborg/hamlet.html
http://www.medknowledge.de/neu/2004/III-2004-21-hamlet.htm
http://content.nejm.org/cgi/content/short/350/26/2663

Gustafsson L, Leijonhufvud I, Aronsson A, et al. Treatment of Skin Papillomas with Topical Alfa-Lactalbumin-Oleic Acid. The New England Journal of Medicine 2004;350:2663-2672.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.