Λοιμώδη βακτήρια συνδέονται με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Facebooktwitterpinterest

Λονδίνο: Ορισμένες περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου μπορεί να οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων και το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Δρ Πολ Γκολντγουότερ διαπίστωσαν μελετώντας δείγματα από βρέφη που είχαν αποβιώσει από αδιευκρίνιστα αίτια, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα ήταν φορείς πιθανόν επιβλαβών βακτηρίων. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τοξίνες που παράγονται από αυτά τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν «χημική καταιγίδα», η οποία καταλαμβάνει το βρέφος, συντελώντας στον αιφνίδιο θάνατο. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου του παιδιού τους, όπως η διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, να βάζουν τα παιδιά να κοιμούνται σε ύπτια στάση, αλλά και πάλι οι ακριβείς λόγοι για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και την πρόληψη δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
Οι Αυστραλοί ειδικοί τείνουν να πιστεύουν ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να συντελούν στον αιφνίδιο θάνατο ορισμένων παιδιών. Ανέλυσαν λοιπόν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που αφορούσαν 130 βρέφη τα οποία είχαν αποβιώσει από αιφνίδιο θάνατο, 32 που είχαν αποβιώσει ξαφνικά ως αποτέλεσμα λοίμωξης, και 33 που είχαν χάσει τη ζωή τους από μη λοιμώδη αιτιολογία, όπως τροχαίο ατύχημα.
Στη συνέχεια ανέλυσαν τα απομονωμένα βακτήρια από αποστειρωμένα σημεία που συνήθως είναι ελεύθερα λοιμώξεων, όπως το αίμα της καρδιάς, ο σπλήνας, ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό στα παιδιά που είχα αποβιώσει από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και τα συνέκριναν με αυτά από άλλα 65 βρέφη. Η λοίμωξη σε αποστειρωμένο σημείο ήταν σπάνια στα βρέφη που είχαν αποβιώσει από μη λοιμώδη αίτια, αλλά ήταν σχετικά συχνή σε παιδιά με σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και αυτά που είχαν αποβιώσει ξαφνικά από λοίμωξη. Δεν προκάλεσε έκπληξη η παρατήρηση ότι, σχεδόν ένα στα πέντε βρέφη που είχαν αποβιώσει αιφνιδίως ως αποτέλεσμα λοίμωξης είχε λοίμωξη σε αποστειρωμένο σημείο.
Όπως επίσης και ένα στα δέκα βρέφη από την ομάδα του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Σε πολλές περιπτώσεις, η λοίμωξη είχε προκληθεί από χρυσίζων σταφυλόκοκκο, ένα ιδιαιτέρως ιογενές βακτήριο, γνωστό για την πρόκληση πιθανόν μοιραίων τοξινών.
Ο εντοπισμός χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου σε αποστειρωμένο σημείο σε μεγάλη αναλογία περιπτώσεων του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου δείχνει ότι ένας αριθμός θυμάτων έχει αποβιώσει από σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Δεδομένων των ευρημάτων και άλλων παρόμοιων από άλλες παλαιότερες μελέτες, κάθε περίπτωση συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου με απομόνωση σταφυλόκοκκου από αποστειρωμένο σημείο θα πρέπει να υποβάλλεται σε επανακατηγοριοποίηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.