Διαφορετικά οφέλη αποκομίζουν αγόρια και κορίτσια από το πρωινό γεύμα

Facebooktwitterpinterest

Νέα Υόρκη: Mια νέα έρευνα δείχνει ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μπορεί να είναι λιγότερο προσεκτικοί στο σχολείο όταν παραλείπουν το πρωινό γεύμα τους. Μάλιστα, η επίδραση της παράλειψης του πρώτου γεύματος της ημέρας είναι διαφορετική στα αγόρια από τα κορίτσια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουλμ στη Γερμανία με επικεφαλής την Δρ Καραρινα Βιντενχορν-Μουελερ γράφουν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics ότι τα αγόρια ανέφεραν ότι είχαν άσχημη διάθεση ότι δεν έτρωγαν πρωινό και η οπτικο-διαστηματική τους μνήμη ήταν επίσης αρνητικά επηρεασμένη, ενώ κάτι ανάλογο δεν ίσχυε για τα κορίτσια.

Ενώ οι γονείς και οι δάσκαλοι συχνά αμφισβητούν το πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα για τις καλές σχολικές επιδόσεις, η ανασκόπηση των ερευνητικών δεδομένων των τελευταίων 50 ετών δείχνει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν ότι το πρωινό είναι διφορούμενο.

Για να μελετήσουν οι Γερμανοί ερευνητές την σημασία του πρωινού γεύματος στην μάθηση στο φυσικό περιβάλλον των μαθητών, επικεντρώθηκαν σε 104 μαθητές σχολικού οικοτροφείου, 13-20 ετών. Οι μισοί έφαγαν ένα βασικό πρωινό την πρώτη μέρα της μελέτης και οι άλλοι μισοί όχι, και εν συνεχεία οι δυο ομάδες έλαβαν μέρος σε τεστ γνωστικής λειτουργικότητας και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, σχεδιασμένο για να καταγράψει τη διάθεση τους. Μια εβδομάδα αργότερα, η ομάδα που έπαιρνε πρωινό γεύμα, το στερήθηκε και υποβλήθηκε στα τεστ, και η άλλη ομάδα άρχισε να τρώει πρωινό.

Το πρωινό δεν είχε καμιά επίδραση στην ικανότητα των παιδιών να έχουν επικεντρωμένη προσοχή, αλλά όλοι οι μαθητές ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο έτοιμοι για δράση μετά το πρωινό. Τα αγόρια είπαν ότι η διάθεση τους ήταν καλύτερη μετά από το πρωινό, ενώ είχαν και καλύτερο σκορ στα τεστ οπτικο-διαστηματικής μνήμης.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι δια των οποίων η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι επιβοηθητική. Μπορεί να δίνει στο άτομο την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει τους νευροδιαβιβαστές, ενώ οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά να επηρεάζουν επίσης θετικά τη διάθεση.

Εναλλακτικά, το πρωινό αν καταναλώνεται με παρέα, γονείς ή συμμαθητές ή άλλα μέλη της οικογένειας, δημιουργεί μια κοινωνική αλληλεπίδραση η οποία αυξάνει την πνευματική εγρήγορση, βασικό προαπαιτούμενο της επιτυχούς συμπλήρωσης των γνωστικών τεστ.

in health.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.