Πρόληψη καρκίνου τραχήλου της μήτρας με εμβόλιο

Facebooktwitterpinterest

Oμαδά Iων των Κονδυλωμάτων HPV μαστίζει Γυναίκες.
Οι δυσπλασίες των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Το εμβόλιο κατά του ιού HPV-16,18,33,34, βρέθηκε ότι μπορεί να αποτρέπει την εξέλιξη των δυσπλασιών αυτών σε προκαρκινικά στάδια.

Κατασκευάστηκε και μετά τις κλινικές δοκιμές είναι τώρα διαθέσιμο και κυκλοφορεί και στην Ελλάδα το εμβόλιο έναντι των HPV ( για τους 4 κυριότερους Ιούς των κονδυλωμάτων).

Για την μητέρα που ρωτά εάν θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο στην 14η Χρόνη κορούλα της η απάντηση μου είναι ναι , σίγουρα θα πρέπει να το κάνεις στο παιδί.
Ας δούμε γιατί και ας προβληματιστούμε για μερικά πράγματα όπως θα κάναμε για όλα τα εμβόλια.

Αρχικά να σας θυμίσω ότι η ομάδα των ιών αυτών είναι σεξουαλικά και μόνο μεταδιδόμενη , από ένα σεξουαλικό σύντροφο στον άλλο.
Το προφυλακτικό παραμένει η μόνη σίγουρη προφύλαξη αλλά δεν είναι και πλήρης η προστασία από τον ίο επειδή ακριβώς είναι και δερματικός ιός ,μπορεί να εκδηλωθεί σε περιοχές γύρω από τα γεννητικά όργανα που δεν προφυλλάσονται από το προφυλακτικό ,αλλά τουλάχιστον με τη χρήση του προφυλακτικού δεν θα φτάσει στον τράχηλο της γυναίκας όπου αθεράπευτος θα προκαλέσει καρκίνο σε αυτήν, μια δυνητικά ανίατη ασθένεια.

Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) αποτελεί ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ελλάδα σήμερα.
Είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική πάθηση, με την έννοια ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα. Συνήθως δύο στα τρία άτομα που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο άτομο εμφανίζουν κονδυλώματα μέσα σε τρείς περίπου μήνες, ύστερα από αυτήν την επαφή . Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εντοπίζονται στην εξωτερική επιφάνεια των έξω γεννητικών οργάνων ,στα μεγάλα και μικρά χείλη στην είσοδο του κόλπου σε όλο τον βλεννογόνο του κόλπου και τελικά στο έξω και έσω στόμιο του τραχήλου (δηλαδή του ανοίγματος της μήτρας) ή και γύρω από τον πρωκτό.

Στους άνδρες είναι λιγότερο συχνά εμφανή οι βλάβες , αλλά όταν υπάρχουν εντοπίζονται στο σώμα του πέους, στο όσχεο ή γύρω από τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα του γεννητικού συστήματος εντοπίζονται και στο φάρυγγα ή στο στόμα και στη γλώσσα ακόμη , λόγω επιμόλυνσης έπειτα από στοματική σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο.

Μπορεί να είναι μικρά και μονήρη, δηλαδή μεμονωμένοι όγκοι σαν μικρά κουνουπιδάκια (ανθοκραμβοειδείς εκβλαστήσεις), ή να εμφανίζονται σε αθροίσματα και να επεκτείνονται δημιουργώντας μεγάλες μάζες στην επιφάνεια των γεννητικών οργάνων. Έχουν χρώμα ροδόχρωμο, λευκό ή ακόμη και ίδιο με αυτό του δέρματος. Σκούρο μαύρο σε σκούρο μαύρο δέρμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα

Συνήθως οι βλάβες είναι ασυμπτωματικές (δεν γίνονται αντιληπτά και δεν γνωρίζει κανείς ότι τα έχει ,οι άνδρες τα μεταδίδουν μέσα στο σπερματικό υγρό ή με την δερματική τριβή και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ότι τα έχουν) και γίνονται αντιληπτές οι βλάβες στο δέρμα όταν εντοπίζονται σε ορατά σημεία του σώματος στην περιγεννετική περιοχή. Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι κνησμός (προκαλούν φαγούρα) ή ήπια επώδυνες και να αυξηθούν σε μέγεθος. Αίσθημα καύσου μαζί με την φαγούρα και πόνος στην περιοχή του πρωκτού, ( πιο σπάνια είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων τα δύσοσμα κολπικά υγρά , ή ακόμη και κολπική αιμορραγία και, τέλος, ο πόνος κατά τη συνουσία (σεξουαλική επαφή) είναι οι συχνότερες αιτίες για τις οποίες οι γυναίκες έρχονται σε μας τους γυναικολόγους.
Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην αντιληφθείτε την ύπαρξη των κονδυλωμάτων, ιδίως αν εντοπίζονται σε “κρυφές” περιοχές, όπως το εσωτερικό του κόλπου, ο τράχηλος ή το εσωτερικό της ουρήθρας. Επίσης, οι βλάβες μπορεί να είναι τόσο μικρές που να μη γίνονται εύκολα αντιληπτές, ακόμη και αν εντοπίζονται στο εξωτερικό των γεννητικών οργάνων.

Πώς τίθεται η διάγνωση

Ο γιατρός, τις περισσότερες φορές μπορεί να θέσει τη διάγνωση αποκλειστικά από την κλινική εικόνα. Οι γυναίκες με κονδυλώματα γεννητικών οργάνων θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή επιμόλυνση του τραχήλου της μήτρας με HPV. Αυτό καθίσταται εφικτό αρχικά μέσω του τεστ Παπανικολάου και, αν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, μέσω ειδικής εξέτασης ,την κολποσκόπηση ή και δειγμάτων βιοψίας από τις ύποπτες περιοχές.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης;

Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους. Μολονότι οι διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι οδηγούν σε υποχώρηση των κονδυλωμάτων, δεν καταφέρνουν να εκριζώσουν τον ιό, με αποτέλεσμα συχνά τα κονδυλώματα να υποτροπιάζουν, δηλαδή να επανεμφανίζονται μετά το πέρας της αγωγής, η επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων γίνεται συνήθως μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη θεραπεία.
Στις θεραπευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται: η τοπική επάλειψη με αντινεοπλασματικά φάρμακα, όπως η ποδοφυλλίνη ή η 5-φθοριουρακίλη, ο καυτηριασμός, η εξαίρεση των κονδυλωμάτων με laser ή η κρυοχειρουργική(κρυοπληξία ) αφαίρεση τους. Τελευταία, πολλοί γιατροί εφαρμόζουν μία μέθοδο έγχυσης ιντερφερόνης στο σημείο της βλάβης, η οποία είναι μεν αποτελεσματική, αλλά κοστίζει πολύ και δεν συνδυάζεται με αποφυγή ή επιβράδυνση της υποτροπής των κονδυλωμάτων.

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθεί σε ανάλογη αγωγή και ο σεξουαλικός σας σύντροφος εάν έχει εμφανείς βλάβες.
Εάν δεν έχει βλάβες δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την ιντερφερόνη η οποία αντιμετωπίζει κάπως γενικά όλες τις ιώσεις. Δεν είναι σύνηθες να υποβάλλονται οι άντρες σε αυτή την θεραπεία εδώ στην Ελλάδα και είναι ένα θέμα που ίσως θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο.
Αν και οι περισσότερες HPV λοιμώξεις δεν καταλήγουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχει ιδιαίτερη σημασία οι γυναίκες με δυσπλασία του τραχήλου να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο με τεστ Παπ και θεραπεία .

Η προκαρκινωματώδης δυσπλασία του τραχήλου είναι δυνητικά θεραπεύσιμη
Γι΄ αυτό επιβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος μέσω τεστ Παπανικολάου, για όλες τις σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες όλων των ηλικιών είναι απαραίτητος.

Και από την πρώτη σεξουαλική επαφή στα 16 μπορεί να νοσήσει το κορίτσι.
Τα κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Μερικές φορές εμφανίζουν διόγκωση και δυσκολεύουν την ούρηση. Ακόμα, αν είναι ευμεγέθη, ελαττώνουν την ελαστικότητα του κολπικού τοιχώματος, προκαλώντας προβλήματα στον τοκετό και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στο νεογνό γι αυτό και συνήθως γίνεται καισαρική σε άτομα που έχουν κονδυλώματα στον κόλπο..

Πώς να αποφύγετε την προσβολή από τον ιό HPV
Τώρα με το εμβόλιο όταν αυτό γίνει μερικά χρόνια πριν αρχίσει την σεξουαλική δραστηριότητα το κορίτσι πολλά προβλήματα θα αποφευχθούν .

Με ένα κόστος της τάξεως των 600 Ευρώ είναι αμφίβολο εάν το νέο αυτό εμβόλιο θα είναι η λύση του προβλήματος. Ενθαρρυντικό είναι ότι και δεύτερη εταιρία θα κυκλοφορήσει αντίστοιχο εμβόλιο στην ελληνική αγορά σύντομα .

Συμπερασματικά θα πρέπει να πούμε ότι τα κορίτσια τα οποία θα εμβολιαστούν με το νέο αυτό εμβόλιο θα έχουν μια σημαντική πρόσθετη προφύλαξη.
Ένα είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα και αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις από πολύ μικρά , άρα τώρα όλοι οι γονείς που έχουν κορίτσια στην ηλικία των 13 -14 χρόνων θα πρέπει ουσιαστικά να καθίσουν και να μιλήσουν στα κοριτσάκια τους και να τους εξηγήσουν ότι μπορούν να κάνουν τις τρεις αυτές δόσεις του εμβολίου ή αργότερα να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα κολποσκοπικής εξέτασης και βιοψίας .

Τα παιδιά συνήθως αντιλαμβάνονται και φυσικά αφήνουν την απόφαση να είναι των γονέων οι οποίοι φυσικά θα προτιμούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους να αποφασίσουν μόνα τους τι θα κάνουν με το σώμα τους.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα ήθελα να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας για να καταλήξουμε όλοι μαζί σε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απόφαση για τα παιδιά μας.

Ο μόνος τρόπος αποφυγής της προσβολής από τον HPV είναι η λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων κατά τη σεξουαλική επαφή, δηλαδή η χρησιμοποίηση προφυλακτικού.
Όσο το δυνατό λιγότερες αλλαγές των σεξουαλικών συντρόφων και η έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων να γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία όταν το σώμα είναι πιο ανθεκτικό, και αποφυγή του καπνίσματος.
Μερικά πράγματα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι τα ακολουθά σχετικά με το εμβόλιο.

είναι νέο στην ζωή των ανθρώπων και η πραγματική δράση και επιπλοκές του θα φανούν στην πορεία.(πρόκειται για εμβόλιο το οποίο παρασκευάζετε από τεμάχια των 4 τύπων του ίου )
Οι ιοί HPV προς το παρών δεν μπορούν να διαγνωστούν με αντισώματα , θα μπορούμε άραγε να γνωρίζουμε εάν και κατά ποσό έχουν διμηουργηθεί αντισώματα ενάτη του ίου με τα εμβόλια εάν όχι αδίκως θα εφησυχάζουμε . Η εταιρία αποδέχεται ένα 75% επιτυχία άρα 25% αποτυχία. Θα πρέπει να έχουμε και την δυνατότητα να γνωρίζουμε εάν τα άτομα που εμβολιάστηκαν όντως έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι των ίων αυτών.
Τελικά το κόστος είναι πολύ μα παρά πολύ μεγάλο για το κράτος να χορηγήσει αυτό το εμβόλιο σε όλα τα αγόρια και όλα τα κορίτσια στην χωρά που είναι τώρα στο 13 -15 έτος της ζώνης τους.
Για κάθε εμβόλιο των 600 Ευρώ κάποιοι θα κερδίζουν τεραστία ποσά και θα έχουν καλές μίζες ,αλλά δεν θα αητό καλύτερα να τα δώσουμε αυτά σε συνταξιούχους για να ζήσουν καλυτέρα και να μάθουμε στα παιδιά μας ότι οφείλουν στον εαυτό τους και την κοινωνία μια υπεύθυνη στάση και μια σεξουαλική ζωή με μέτρο και προφυλάξεις.

Όσα κορίτσια αναπτύξουν κονδυλώματα και στον τράχηλο ακόμα μπορούμε να τα θεραπεύσουμε εάν μάθουν να κάνουν κολποσκόπηση και ΠΑΠ τεστ έγκαιρα.

Βιβλιογραφία:
Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy 2004, 2 Νοεμβρίου.
A Controlled Trial of a Human Papillomavirus Type 16 Vaccine, The New England Journal of Medicine 2002;347:1645-1651, 1704-1705, 21 Νοεμβρίου 2002
Human Papillomavirus and the Long-term Risk of Cervical Neoplasia, American Journal of Epidemiology

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.