Ποιος είναι ο «παιδοψυχολόγος» και πως εργάζεται

Facebooktwitterpinterest

Κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινισθεί ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (τουλάχιστον ως τη 1/6/2005 που γράφτηκε το παρόν κείμενο) στην Ελλάδα δεν υπάρχει επάγγελμα ονόματι «παιδοψυχολόγος»!
Ωστόσο ο όρος «παιδοψυχολόγος» είναι πολύ διαδεδομένος και συχνά γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι κάνουν χρήση του όρου προκειμένου να ορίσουν εκείνον τον ειδικό ο οποίος ασχολείται με την ψυχική υγεία του ανθρώπου όπως αυτή διαμορφώνεται κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής. Μέσα σε αυτό το ασαφές πλαίσιο συχνά δημιουργείται σύγχυση ως προς τα τυπικά προσόντα που πρέπει να φέρει ο αποκαλούμενος «παιδοψυχολόγος».
Αποτελεί θέση μου αλλά και θέση του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου ότι το έργο του ψυχολόγου, όπως περιγράφεται και ορίζεται από τις διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας (νόμο 2646/ΦΕΚ 236/τ. Α΄/20-10-1998), επιτρέπεται μόνον στον κάτοχο της Άδειας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα. Συνεπώς οι γονείς ή οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς των παιδιών καθώς και για την βελτίωσή τους πρέπει κατ’ αρχήν να βεβαιώνεται ότι ο εν λόγω ειδικός είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Επίσης προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ψυχολόγος ειδικός περί παιδοψυχολογίας είναι πιστεύω απαραίτητη η επίσημα αναγνωρισμένη μετεκπαίδευση & πρακτική του σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας των βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, διαφαίνεται το πόσο σημαντικό είναι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι να χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση σχετικά με την πληρότητα των επιπλέον προσόντων του ψυχολόγου καθώς και σχετικά με την ποιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης που τους προτείνει. Επιπλέον, προτείνεται οι ενδιαφερόμενοι για ψυχολογικές υπηρεσίες να επικοινωνούν με τους σχετικούς συλλόγους ψυχολόγων που υπάρχουν στην Ελλάδα όπως ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος ή ακόμη και μαζί μου εφόσον έτσι κρίνουν.
Περνώντας στις μεθόδους εργασίας, η δουλειά του «παιδοψυχολόγου» βασίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες: την ψυχολογική αξιολόγηση και την ψυχολογική υποστήριξη. Ο ψυχολόγος ανάλογα με το αίτημά σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης και παρέμβασης. Τα μέσα αξιολόγησης και υποστήριξης που χρησιμοποιώ περιλαμβάνουν:

Ψυχολογική Αξιολόγηση:
Ανάλυση προσωπικών & περιβαλλοντικών πληροφοριών
Εργαλεία (τεστ) αξιολόγησης της προσωπικότητας, του συναισθήματος και της νοημοσύνης
Ανάλυση ψυχοσωματικών λειτουργιών

Ψυχολογική Υποστήριξη:
Συμβουλευτική
Πρόγραμμα εξατομικευμένων συστάσεων
Πρόγραμμα τροποποίησης της συμπεριφοράς
Μέθοδοι χαλάρωσης και αυτογνωσίας
Ψυχοθεραπεία, αποδοχή

Πρέπει να τονισθεί ότι οι παραπάνω μέθοδοι εργασίας απαιτούν ο καθένας ξεχωριστή ειδίκευση την οποία ο εν λόγω ψυχολόγος θα πρέπει να κατέχει προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή της.
Πέρα από τους επιμέρους τρόπους εργασίας, γενικότερα στην επιστήμη της ψυχολογίας:
Οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές
Υπάρχει σεβασμός στην μοναδικότητα του ατόμου
Δε χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές μέθοδοι

Εν’ ολίγοις, ο «παιδοψυχολόγος» ως ειδικευμένος ψυχολόγος πρέπει να έχει τις ανάλογες γνώσεις και την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να μπορεί να διεξάγει την κατάλληλη αξιολόγηση και να μπορεί να προσφέρει ή να συστήσει τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και μέσα από ένα ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας ενεργοποιείται το δυναμικό του παιδιού και του γονέα συμβάλλοντας προς μια κατεύθυνση λειτουργικής οικογενειακής ισορροπίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.