ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ

Facebooktwitterpinterest

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα είναι συνήθως κούραση, πόνος στο πίσω μέρος των ποδιών ιδιαίτερα αφού έχει προηγηθεί ορθοστασία επί αρκετή ώρα.

ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΣΗ

Αιτία του πόνου στα πόδια είναι η κίνηση των μυών της γάμπας (triceps surae). Αυτό γίνεται όταν το πόδι στρέφεται εσωτερικά περισσότερο από ότι πρέπει λόγω του υπερπρηνισμού (χαμηλή καμάρα) της υπαστραγαλικής άρθρωσης. Σε φυσιολογικά πόδια χωρίς πλατυποδία, ο υπερπρηνισμός προέρχεται από ανώμαλες επιφάνειες στις οποίες στεκόμαστε και περπατάμε καθημερινά, οι οποίες ωθούν το πόδι στον πρηνισμό και στην παθολογική περιστροφή.
Εξαιτίας αυτού εξασκείται μεγαλύτερη δύναμη και ένταση στο μυϊκό σύστημα του ποδός και δημιουργεί κούραση καθώς και ευπάθεια στους τραυματισμούς

Εικ. Με πλατυποδία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο έλεγχος του υπερπρηνισμού και της έσω στροφής της ποδοκνημικής μέσω της ορθωτικής θεραπείας μετά από εξέταση πελματογραφήματος από ειδικούς ποδολόγους μειώνει κατά πολύ τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες εξασκούνται στο μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην κουράζονται τα πόδια μας.

EIK. ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ

Επίσης σε αυτή την περίπτωση θα χρειασθούν διατατικές ασκήσεις στους μύες της γάμπας καθημερινά για 10 λεπτά.
Διατάσεις του υποκνημιδίου και γαστροκνημίου μυών: α) με τα χέρια στο τοίχο, το γόνατο του πίσω ποδιού (το ένα πόδι να είναι μπροστά και το άλλο πίσω) να είναι λυγισμένο και με χαλαρές επαναλήψεις των 15 φορών να κάθεται πάνω στο λυγισμένο γόνατο. Αυτό να επαναληφθεί 10 φορές για την καλύτερη ελαστικότητα του υποκνημιδίου μύη.
β) Στεκόμαστε πάνω σε ένα σκαλοπάτι, ακουμπώντας τα πέλματα μας μέχρι τη μέση της καμάρας, με τεντωμένα τα γόνατα. Με χαλαρές κινήσεις ωθούμε τις πτέρνες κάτω από το ύψος του σκαλοπατιού. Να γίνεται 10 σετ των 15 επαναλήψεων το ένα για την καλύτερη ελαστικότητα του γαστροκνημίου μύη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.