Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα . Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους αθλητές και ιδιαίτερα τους δρομείς. Ο πόνος είναι δυνατός και πολλές φορές έχει περιγράφει από τους πάσχοντες ως «περπάτημα πάνω σε βότσαλο ή μυτερή πέτρα».

Η πρώτη εκτίμηση γίνεται από ορθοπεδικό, ο οποίος οργανώνει το πλάνο αποκατάστασης σε συνεργασία με τον ποδολόγο και το φυσικοθεραπευτή.

Ο ποδολόγος συλλέγει πληροφορίες από τον ασθενή για να καταλάβει αρχικά τη φύση του προβλήματος του. Στη συνέχεια κατόπιν δυναμικού πελματογραφήματος είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο ζευγάρι ορθωτικών πάτων για την αποκατάσταση του προβλήματος. Τα πέλματα είναι διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες, και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού αποφεύγοντας λανθασμένους πρηνισμούς και υπτιασμούς καθώς επιτυγχάνεται και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια βάδισης ή τρεξίματος.
Από την πλευρά του ο φυσικοθεραπευτής υποδυκνύει διατάσεις για την πελματιαία απονεύρωση, του υποκνημιδίου και γαστροκνημίου μυών. Τα φυσικοθεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που είναι κατάλληλα για την απομάκρυνση της φλεγμονής (υπέρηχα, κρυοθεραπεία, shock wave κ.α.). Συμπληρωματική θεραπεία αποτελούν ο πάγος (10 λεπτά για 2-3 φορές την ημέρα), αντιφλεγμονώδη και έλεγχος του προγράμματος της προπόνησης. Επίσης η χρήση κορτιζόνης από τον ορθοπεδικό γιατρό εφ’ όσον εξακολουθούν να υπάρχουν τα συμπτώματα.

Τέλος η σωστή επιλογή υποδημάτων για κάθε άθλημα είναι απαραίτητη για την σωστή και ολοκληρωμένη αποκατάσταση του προβλήματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.