ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Facebooktwitterpinterest

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας συστήνουν να εμβολιάζονται ετησίως και με πληρότητα οι ακόλουθες πληθυσμιακές ομάδες :

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη, από νεφρική ανεπάρκεια και από αιμοσφαιρινοπάθειες.
Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και των πασχόντων από λοίμωξη με ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) με ή χωρίς το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS).
Όσοι έρχονται σε συχνή/καθημερινή επαφή με τις προαναφερθείσες κατηγορίες ατόμων, π.χ. οι συγγενείς τους καθώς και όσοι τους προσφέρουν υπηρεσίες συνεχώς ή περιστασιακά.
Οι επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί, νοσηλευτές κλπ. Η σημασία του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας είναι μεγάλη όσον αφορά την προστασία των ευπαθών ατόμων τα οποία φροντίζουν και με τα οποία έρχονται σε στενή επαφή και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ενόψει πιθανής επανεμφάνισης του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), του οποίου η κλινική εικόνα μοιάζει αρκετά με αυτήν της γρίπης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγνωστικά προβλήματα και σε, πιθανόν, μη έγκαιρη εντόπιση μιας αρχόμενης επιδημίας SARS μέσα στο νοσοκομείο.
Ομάδες ατόμων που εργάζονται σε νευραλγικές υπηρεσίες (στρατός, οργανισμοί κοινής ωφελείας, κ.ά.), που η λειτουργία τους θα διαταρασσόταν σοβαρά από την ενδεχόμενη προσβολή μεγάλου αριθμού υπαλλήλων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου και διαμένουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

Σημείωση 1
Παρά τα περιστατικά θανάτων από γρίπη που αναφέρθηκαν την τελευταία χρονιά στις ΗΠΑ σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, δεν έχει συστηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο μαζικός εμβολιασμός παιδιών κάτω των 2 ετών.

Σημείωση 2
Από το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) συνιστάται η κάθοδος του ορίου ηλικίας για εμβολιασμό έναντι της γρίπης από τα 65στα 50 έτη, με το σκεπτικό ότι τουλάχιστον το 25% των ατόμων ηλικίας 50-64 ετών πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα και είναι ευπαθείς στις επιπλοκές της γρίπης. Ανάλογη οδηγία δεν έχει εκδοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Who should get the influenza vaccine (flu vaccine)? Department of Health and Human Services-Centers for Disease Control and Prevention, U.S.A., December 11, 2003.
2. World Health Organization: Influenza vaccination for the 2003-04 season: recommendations in the context of concern about SARS. September 2, 2003.
3. WHO position paper: Influenza vaccines. 2002 Jul; 28 : 229-40.
4. Influenza: Part I. Issues on prevention of nosocomial pneumonia, 1994.
Division of Healthcare Quality Promotion-Centers for Disease Control and
Prevention, U.S.A.
5. Δελτίο τύπου για τη γρίπη. Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003.
6. Oδηγίες για την αντιμετώπιση του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, 25 Νοεμβρίου 2003.
7. Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας Υ1-ΓΠ 57338/1-9-2003.
8. Couch RB: Prevention and treatment of influenza. New England Journal of Medicine, 2000 Dec; 343 (24) : 1778-87.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.