Τι να κάνετε και τι να αποφεύγετε για να μην αρρωστήσετε το χειμώνα που έρχεται

Facebooktwitterpinterest

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Περίπου 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών. Επιπλέον η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες που έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Επιχείρηση καθαρά χέρια

Όταν πλησιάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπο σας δίνετε τη δυνατότητα στα μικρόβια να εισβάλουν στον οργανισμό σας. Χρησιμοποιήστε υγρό σαπούνι και πλένετε τακτικά τα χέρια σας τουλάχιστον για 2΄. Στα φαρμακεία θα βρείτε επίσης υγρό καθαρισμού των χεριών σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν δεν βρίσκεστε σε μέρος που μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας.

«Φάτε» το κρυολόγημα

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για την πρόληψη όσο και στην καταστολή του κρυολογήματος. Φροντίστε να μην λείπουν από τη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές και τα πράσινα λαχανικά.

Προσθέστε σκόρδο στα φαγητά σας: Το σκόρδο περιέχει μια ουσία που λέγεται αλισίνη, η οποία διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Επίσης δεν πρέπει να σας λείπουν ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, το κρέας, τα σύκα, τα μανιτάρια αλλά και οι ξηροί καρποί. Το φυλλικό οξύ υπάρχει άφθονο στα πράσινα λαχανικά, τα αυγά, τη μαγιά μπίρας και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Πάρτε ανάσα (από τη μύτη)

Τα μικρόβια όταν προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό «παγιδεύονται» όταν περνούν από τη ρινική κοιλότητα. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να αναπνέετε από τη μύτη για να αποφύγετε τα μικρόβια. Αν η μύτη σας είναι βουλωμένη, χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό ή κάποιο ήπιο αποσυμφορητικό.

Κρατάτε αποστάσεις

Προσπαθήστε να μην έχετε… στενές επαφές που όσους έχουν ήδη αρρωστήσει. Οι ιοί και τα μικρόβια μεταφέρονται μέσω του αέρα, με τα σταγονίδια που διαχέονται όταν βήχει ή φταρνίζεται.

Ντυθείτε σωστά

Φροντίστε να μην ντύνεστε ούτε πολύ βαριά, ούτε όμως και ελαφριά. Αν ντύνεστε με πολύ βαριά ρούχα γιατί έτσι θα ιδρώνετε ευκολότερα και όταν εκτεθείτε στο κρύο και ιδιαίτερα όταν είσαστε ιδρωμένοι, θα πέσει η θερμοκρασία του σώματός σας και μαζί με αυτή και η άμυνα του οργανισμού σας, με αποτέλεσμα να είστε πιο επιρρεπείς στους ιούς. Τα ρούχα σας πρέπει να σας προστατεύουν από το κρύο χωρίς όμως να είναι υπερβολικά ζεστά.

Τι πρέπει να αποφεύγετε:

Τις εξαντλητικές δίαιτες

Αν ακολουθείτε κάποια αυστηρή δίαιτα μπορεί να λείψουν από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η άμυνα του οργανισμού. Αν βέβαια η διατροφή σας είναι ισορροπημένη θα περιορίσετε αυτόν τον κίνδυνο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σας φανεί χρήσιμο κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη γρίπης ή κάποιο κρυολόγημα, γιατί καταπολεμούν τα μικρόβια και όχι τους ιούς. Ακόμη η κατάχρηση τους μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ

Τόσο το κάπνισμα όσο και η κατάχρηση αλκοόλ μειώνουν την άμυνα του οργανισμού μας και μας κάνουν πιο ευάλωτους στα μικρόβια. Αν λοιπόν καπνίζετε θα είναι πιο εύκολο να αρρωστήσετε και πιο δύσκολο να αναρρώσετε.

PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.