Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα απ’ το τσιγάρο

Facebooktwitterpinterest

Σε πρώτη αιτία θανάτου εξελίσσεται ο καρκίνος του πνεύμονα, και στις γυναίκες ξεπερνώντας ακόμα και τις περιπτώσεις θανάτου από καρκίνο μαστού.

Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση κάνουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας της Αυστραλίας. Όμως και Έλληνες επιστήμονες προβλέπουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα είναι σε λίγα χρόνια πρώτη αιτία θανάτου και στις Ελληνίδες εξαιτίας του καπνίσματος. Θύματα του καρκίνου του πνεύμονα ήταν παραδοσιακά οι άνδρες. Όμως τα τελευταία χρόνια, αυτό φαίνεται ότι αλλάζει. Σε Αμερική, Βόρεια Ευρώπη και Αυστραλία πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Περισσότερο και από τον καρκίνο του μαστού.
Το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για 1 στους 5 θανάτους. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του καπνού.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες κατέχουν την ευρωπαϊκή πρωτιά στο κάπνισμα. Κάτι που η πολιτεία προσδοκά να αλλάξει με την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου του 2009.
Μόνο στη γειτονική μας Ιταλία όπου η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει τέσσερα χρόνια, υπήρξε μείωση των εμφραγμάτων κατά 11% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ στην Αυστραλία με την εφαρμογή του μέτρου οι νέοι καπνιστές μειώθηκαν κατά 30%.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.