το τριώροφο Σπήλαιο των λιμνών στα Καστριά,

Facebooktwitterpinterest

Σπήλαιο των λιμνών. Τρεις όροφοι, τρεις χιλιάδες συγκινήσεις!
Οι μύθοι του δίνουν έναν αέρα μυστηρίου ενώ οι μαγευτικοί σχηματισμοί του προκαλούν δέος. Το σπήλαιο των λιμνών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά Αχαΐας και είναι ένα από τα πιο σπάνια φυσικά αξιοθέατα με δαιδαλώδεις διαδρόμους, μεγάλες στοές και μοναδικούς σχηματισμούς σταλακτιτών.
Από όλα τα γνωστά σπήλαια, το σπήλαιο των λιμνών είναι το μόνο… τριώροφο! Πράγματι, οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές του εκτείνονται σε τρία διακριτά επίπεδα, γεγονός που δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα άλλο σπήλαιο του κόσμου! Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα παλαιοντολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν εδώ, όπως απολιθωμένα οστά ανθρώπων και ζωικών ειδών μεταξύ των οποίων και ο ιπποπόταμος, γεγονός που έχει τεράστια σημασία σε διεθνές επίπεδο.
Ο… δεύτερος όροφος του σπηλαίου εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο και συμμετοχή των κατοίκων του χωριού. Μάλιστα, χρειάστηκαν ξύλινες σκάλες ύψους 9 μέτρων για να μπορέσει η ομάδα να προσεγγίσει τον όροφο!.Το χειμώνα, η αυξημένη ροή των υδάτων από τα χιόνια γεμίζει το σπήλαιο που γίνεται ένας τεράστιος υπόγειος ποταμός. Φυσικοί καταρράκτες στις γωνιές του δημιουργούν μοναδικές και σπάνιες εικόνες. Αντίθετα, το καλοκαίρι τα νερά υποχωρούν και αναδύονται φυσικές πέτρινες λεκάνες με δαντελωτούς σχηματισμούς ή φυσικά φράγματα με ύψος που ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Οι φυσικές λίμνες που σχηματίζονται αντανακλούν τους σχηματισμούς της οροφής συνθέτοντας ένα απαράμιλλο θέαμα.
Σήμερα, το σπήλαιο δέχεται επισκέπτες με την ευθύνη και επίβλεψη του δήμου Λευκασίου. Μπορείτε να προχωρήσετε σε περίπου 500 από τα 1980 μέτρα του δεύτερου ορόφου ο οποίος και προσεγγίζεται απ’ ευθείας, από ειδική σήραγγα. Οι άρτιες εγκαταστάσεις φωτισμού αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του χώρου και οι μικρές τεχνητές γέφυρες σας επιτρέπουν να περνάτε πάνω από τις λιμνούλες.
Προχωρώντας, ανακαλύπτετε μοναδικά συμπλέγματα σταλαγμιτών και σταλακτιτών είτε στα τοιχώματα είτε στην οροφή. Πολυέλαιοι, μέδουσες, παραπετάσματα με μοναδικές πτυχώσεις είναι μερικά μόνο από τα γνωστά σπηλαιολογικά μορφώματα που συναντά κανείς εδώ ενώ οι ατέλειωτοι σχηματισμοί αφήνουν τη φαντασία να καλπάζει και να ανακαλύπτει μορφές και σχήματα σε κάθε γωνιά του χώρου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.