ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Facebooktwitterpinterest

Σε απόσταση 170 χιλιομέτρων από την Αθήνα πηγαίνοντας για την Πάτρα και στρίβοντας προς το Άνω Διακοπτό βρίσκονται τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα, η διαδρομή ήταν καταπληκτική πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι φανερά τα σημάδια της πύρινης λαίλαπας και το σεληνιακό τοπίο που άφησε πίσω της.
Ανηφορίζοντας περνάμε πρώτα από τα χωριά Άνω Διακοπτό και Κερνίτσα , 10 χιλιόμετρα πριν τα Καλάβρυτα συναντάμε την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η Μονή είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει, όχι μόνο το φυσικό κάλλος που περιβάλλει τη οχταόροφη Μονή αλλά και τον πλούτο των κειμηλίων που αυτή διαθέτει.
Όσο ανεβαίνουμε το τοπίο αλλάζει τα έλατα τα οποία αντικρίζουμε μας υποδηλώνουν το υψόμετρο των 800 μέτρων που βρίσκονται και μία κωμόπολη φανερώνεται μπροστά μας,
περιτριγυρισμένη από τις κορυφές των βουνών του Χελμού, του Παναχαϊκού και του Ερύμανθου βρίσκονται τα Καλάβρυτα.

Τα Καλάβρυτα έχουν πληθυσμό περίπου 3.000 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας που αποτελείτε από 18 δημοτικά διαμερίσματα.
Η πόλη των Καλαβρύτων δεν έχει παλιά σπίτια γιατί λόγω του ολοκαυτώματος το 1943 η Γερμανοί τα είχαν κάψει όλα. Τα σπίτια είναι όλα μεγάλα και καινούρια, υπάρχουν μεγάλοι και άνετοι δρόμοι, αρκετές πλατείες και ένας μεγάλος πεζόδρομος που είναι μαζεμένα όλα τα cafe, οι ταβέρνες και τα εμπορικά.

Στα Καλάβρυτα μπορείτε να φτάσετε και από άλλη διαδρομή.
Παίρνετε το δρόμο για Τρίπολη μετά τα διόδια της Νεστάνης κάνετε δεξιά και πηγαίνετε για Λεβίδι και Βυτίνα, 10 χλμ πριν τη Βυτίνα στρίβετε δεξιά για Κλειτορία (Μαζέϊκα) και από εκεί μόλις φτάσετε Κλειτορία σε 15 χλμ φτάνετε Καλάβρυτα η διαδρομή είναι λίγο μεγαλύτερη γύρω στα 30 χλμ από αυτή που ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Η ζωή τα Σαββατοκύριακα τις γιορτές και τις αργίες είναι έντονη και πιο ήσυχη τις καθημερινές, τα Καλάβρυτα είναι προορισμός για όλες τις ηλικίες όλο το χρόνο.

Ιστορία:
Το 776 π.Χ. εμφανίζονται τα Καλάβρυτα με το όνομα Κυναίθη που φανερώνει την έφεση των κατοίκων στο κυνήγι. Το σημερινό όνομα το πήρε από τα καλά και δροσερά νερά που έτρεχαν μέσα στην πόλη(καλά βρύα).
Το 1821 την 25η Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας το λάβαρο της Επανάστασης ενάντια στο Τουρκικό ζυγό.
Το 1943 την 13 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί, σε αντίποινα προς το Ελληνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, εκτέλεσαν στο λόφο του Καπή τους περισσότερους άντρες πάνω από 13 ετών, καταστρέφοντας ταυτόχρονα ολόκληρη την πόλη.
Την πράξη αυτή επανέλαβαν και στα γειτονικά χωριά Κερπινή και Ρογοί.
Στη “ράχη του Καπή”, στον τόπο όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους Καλαβρυτινούς, έχει ανεγερθεί το μνημείο των εκτελεσθέντων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.