Γερά οστά και παιδί

Facebooktwitterpinterest

Η διατροφή γνωρίζουμε όλοι ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό στα παιδιά μας. Κατά την παιδική ηλικία μπαίνουν τα θεμέλια για την ενήλικη ζωή μας. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την παιδική ηλικία είναι ο σχηματισμός του σκελετού ή πιο απλά των οστών. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία σχηματισμού γερών οστών στα παιδιά: η διατροφή και η άσκηση / φυσική δραστηριότητα.

Οι γονείς έχουν το πιο σημαντικό και ουσιώδη ρόλο. Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση του παιδιού καθορίζεται από αυτούς. Άρα θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι και να μεταλαμπαδεύσουν τις σωστές συνήθειες στα παιδιά τους τόσο όσον αφορά την διατροφή όσο και την άσκηση.

Στη διατροφή του παιδιού σημαντική είναι η πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός γερού σκελετού.
Ας αρχίσουμε να τα εξετάζουμε ένα ένα.

Μαγνήσιο και Φώσφορος: και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά βοηθούν στο σχηματισμό γερών οστών. Τα 2/3 του μαγνησίου που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά μας και το 80% του φωσφόρου βρίσκεται στα οστά μας και στα δόντια μας.
Η βιταμίνη D είναι αυτή που βοηθά στην σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρεντερικό μας σύστημα.
Η βιταμίνη αυτή προσλαμβάνεται με τη μη ενεργή μορφή της από κάποιες τροφές αλλά η ενεργοποίησή της στον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται στο δέρμα μας με τη βοήθεια του ήλιου. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να βγαίνουν έξω στον ήλιο, με ένα ελαφρύ ρούχο φυσικά, για 20 λεπτά κάθε μέρα.
Το ασβέστιο είναι αυτό που όλοι γνωρίζουν ότι παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό γερών οστών. Είναι το βασικό συστατικό τους και είναι επιτακτική η πρόσληψή του από τις τροφές καθημερινά σε επαρκείς ποσότητες.

Οι βασικές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι κοινές. Έτσι λοιπόν θα πρέπει η διατροφή του παιδιού να περιέχει τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και όταν λεμε γαλακτοκομικά μιλάμε φυσικά για το γάλα και το γιαούρτι κυρίως και σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα τυριά, με καλύτερες πηγές τα τύπου cheddar & cottage. Το γάλα μετά την ηλικία των 2 ετών μπορεί να είναι το ημίπαχο (1,5-2% λιπαρά) αλλά όχι το άπαχο γιατί τα λιπαρά χρειάζονται για την απορρόφηση της βιταμίνης D (λιποδιαλυτή βιταμίνη). Πέρα όμως από τα γαλακτοκομικά ασβέστιο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε βρίσκονται και σε τροφές όπως: λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγκα, σαρδέλα, σκουμπρί/ λακέρδα), μπρόκολο, σπανάκι, κόκκινα φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια, σόγια, αυγά, πορτοκάλια, αμύγδαλα και σπόροι σουσαμιού.

Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να περιέχει από τις τροφές που αναφέραμε με καθημερινή φυσικά κατανάλωση γαλακτοκομικών. Για να δομηθεί όμως ένας σωστός και γερός σκελετός είναι απαραίτητη και η άσκηση.
Και εδώ πάλι οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αθλούνται είτε πηγαίνοντας τα να κάνουν ένα άθλημα είτε κάνοντας μαζί μια φυσική δραστηριότητα όπως το πιο απλό περπάτημα. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον 35 λεπτά άσκηση είτε είναι περπάτημα, είτε ποδήλατο, είτε μπάσκετ, είτε τένις κ.α.

Αυτό που πρέπει να μας μείνει από όλα τα παραπάνω είναι ότι οι γονείς με τη ρύθμιση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού αλλά και με την ενθάρρυνση της άσκησης παίζουν το βασικό ρόλο στον σχηματισμό ενός γερού σκελετού από τα παιδιά τους.

 

 

 

 

 

Φωτεινή Τσαγκαράκη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.