Τρύπημα της γλώσσας: Μια απειλή για τη στοματική υγεία

Facebooktwitterpinterest

Η αισθητική τάση για το τρύπημα σε περιοχές της στοματικής κοιλότητας-γλώσσα, χείλη και μάγουλα- για την τοποθέτηση κοσμημάτων, θέλει να δώσει την εντύπωση ατάραχου χειραφετημένου ατόμου,τολμηρού και ίσως ακόμα ανθρώπου που δε φοβάται. Σε τελευταία ανάλυση, αυτός που φοράει αυτά τα κοσμήματα στην περιοχή του στόματος, δέχτηκε να πονέσει για να αποκτήσει αυτή την τόσο εξτρεμιστική εμφάνιση.

Αυτό που πολλά άτομα δεν υπολογίζουν είναι ο σημαντικός κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται κατά τη διάρκεια του τρυπήματος καθώς και μετέπειτα.

Οι Κίνδυνοι από το Τρύπημα της Γλώσσας
 
Μόλυνση
Όποτε υπάρχει λύση της συνέχειας του δέρματος, υπάρχει πιθανότητα για μόλυνση. Η πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής είναι αυξημένη όταν υπάρχει λύση της συνεχείας του δέρματος στην περιοχή του στόματος, επειδή είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε μικρόβια. Το τρύπημα της γλώσσας φέρνει μαζί του έναν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης στο σημείο που γίνεται το τρύπημα. Οι χειρισμοί κατά την τοποθέτηση του κοσμήματος αυξάνουν τον κίνδυνο, αφού βακτηρίδια από το περιβάλλον προστίθενται στα βακτηρίδια που βρίσκονται μέσα στο στόμα.
 
Οίδημα
Οίδημα στη γλώσσα εμφανίζεται συχνά μετά το τρύπημα. Η γλώσσα σας βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, η οποία μειώνεται και δημιουργεί επιπλοκές στη διαδικασία της επούλωσης. Έχουν αναφερθεί πολύ σοβαρά περιστατικά, όπου το οίδημα της γλώσσας αποφράσσει την αναπνευστική οδό.
 
Παρατεταμένη Αιμορραγία και Τραυματισμός Νεύρων
Η γλώσσα έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Οποιαδήποτε καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων της γλώσσας φέρει τον κίνδυνο σοβαρής απώλειας αίματος. Αν ένα νεύρο τραυματιστεί την ώρα του τρυπήματος, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμη καταστροφή με την πιθανότητα να επηρεαστεί μόνιμα η ομιλία ή η πέψη.
Μετάδοση Νοσημάτων μέσω της Κυκλοφορίας του Αίματος
Το τρύπημα της γλώσσας έχει αναφερθεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σαν ένας ενοχοποιητικός παράγοντας για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β, C, D και G.
 
Ενδοκαρδίτιδα
Πρόσφατες μελέτες υποδείχνουν ότι η υγεία της καρδιάς μπορεί να απειληθεί από βακτηρίδια της στοματικής κοιλότητας που μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Το τρύπημα της γλώσσας αυξάνει τον κίνδυνο της εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας, μιας φλεγμονής των καρδιακών βαλβίδων και του καρδιακού ιστού. Το σημείο του τρυπήματος μπορεί να αποτελέσει είσοδο των βακτηριδίων της στοματικής κοιλότητας στην κυκλοφορία του αίματος και την πιθανή μεταφορά τους στην καρδιά. Αυτό το γεγονός αποτελεί κίνδυνο για άτομα με ανατομικές ανωμαλίες της καρδιάς, στα οποία τα βακτηρίδια συνενώνονται και δημιουργούν αποικίες.
Επιπλοκές που Σχετίζονται με την Τοποθέτηση Κοσμημάτων
Η συνεχής επαφή με το κόσμημα της γλώσσας μπορεί να καταστρέψει τον μαλακό ιστό των ούλων και την αδαμαντίνη του δοντιού. Ο μαλακός ιστός μπορεί να χτυπηθεί ή να σχιστεί-αλλά επίσης αν τα κοσμήματα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα ούλα, μπορούν να οδηγήσουν σε υφίζηση των ούλων. Συχνά αναφέρονται σπασίματα και ραγίσματα των δοντιών, καθώς το μέταλλο συνεχώς χτυπάει πάνω στα δόντια. Τα κοσμήματα του στόματος μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη φυσιολογική λειτουργία του στόματος, διεγείροντας την υπερβολική έκκριση σάλιου. Τα κοσμήματα μπορούν να παρέμβουν στη φυσιολογική άρθρωση των λέξεων και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη μάσηση και στην κατάποση της τροφής. Τα κοσμήματα που έχουν χαλαρώσει μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο καταπληξίας (σοκ)- και αν καταποθούν μπορούν να τραυματίσουν τον πεπτικό σωλήνα.
 
Ενημέρωση
Ο οδοντίατρος μπορεί να δώσει σωστές συμβουλές σε αυτούς που σκέφτονται να τρυπήσουν τη γλώσσα τους. Πιθανόν να έχει θεραπεύσει ασθενείς που έχουν τρυπήσει τη γλώσσα τους και να μπορεί να δώσει πληροφορίες από πρώτο χέρι καθώς και τις τελευταίες ιατρικές πληροφορίες.
Η ενημέρωση είναι η καλύτερη άμυνα για την προστασία της υγείας. Δεν υπάρχει καταλληλότερο άτομο για να προστατεύσει τη στοματική υγεία σας από τον οδοντίατρο. Το τρύπημα της γλώσσας ίσως είναι η τελευταία μόδα. Ενημερωθείτε όμως για τους κινδύνους για τη στοματική και τη γενική υγεία, πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση. Εάν έχετε ήδη κάνει τρύπημα στη γλώσσα σας, ενημερωθείτε για τη σωστή φροντίδα της περιοχής που έχει τρυπηθεί.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.