«Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ»: Διάλογοι στην ψυχοκοινωνική ογκολογία

Facebooktwitterpinterest

Η πρόσκληση να σκεφτούμε τον καρκίνο πέρα από το σωματικό πάθος δεν έχει χαρακτήρα μιας άσκησης επί χάρτου ούτε μιας φιλολογικής συζήτησης. Οι αλματώδεις εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας καθιστούν όλο και περισσότερο τον καρκίνο μια χρόνια ασθένεια. Οι συνέπειες αυτής της χρονιότητας αγγίζουν σοβαρά θέματα οικονομίας και πολιτικής της δημόσιας υγείας.

Στην ψυχοκοινωνική ογκολογία ο προβληματισμός στρέφεται στο νόημα που έχει η ασθένεια στη ζωή του ανθρώπου. Το βλέμμα απομακρύνεται από την επικαιρότητα, το επείγον και τον ψυχικό τραυματισμό της ασθένειας και εστιάζει στο πως αυτή εντάσσεται στην υποκειμενική ιστορία του ασθενή και του περιβάλλοντός του.

Νέα ερωτήματα αναδύονται για την ψυχοκοινωνική ογκολογία:

Ποια είναι η στάση του ανθρώπου απέναντι στην ασθένεια και το θάνατο στη σύγχρονη/μετανεωτερική εποχή; Η κυρίαρχη δυτική σκέψη προσεγγίζει το ερώτημα αυτό μέσα από τις έννοιες του αρνητικού ή του κενού και την αποθέωση της θετικής σκέψης ή στάσης. Λίγες θεωρήσεις της ανθρώπινης ζωής επιμένουν να προτείνουν αυτό το στοχασμό. Ο χριστιανισμός και ειδικά η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από το κήρυγμα της ανάστασης και η ψυχανάλυση μέσα από την εγκαθίδρυση της ενόρμησης του θανάτου στην ψυχική λειτουργία του ανθρώπου, αποτελούν στην εποχή μας λαμπρές εξαιρέσεις.

Ποιος ο ρόλος του σώματος; Αρκεί να το σκεφτούμε μόνο από τη σκοπιά της βιολογίας και του πειραματικού εργαστηρίου; Είναι η εξιδανίκευση της εικόνας του σώματος μια παγίδα; Ποιες οι συνδέσεις του με την ψυχική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου; Είναι εφικτός ένας διάλογος ανάμεσα στη βιολογία, την ψυχανάλυση και την ανθρωπολογία;

Πως σχετίζεται η θεραπευτική ομάδα με τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο; Εμπλέκεται ψυχικά;

Εμπλέκεται σωματικά; Πως τα παραπάνω ερωτήματα επηρεάζουν τις πρακτικές των γιατρών, των νοσηλευτών και γενικότερα όλων των ειδικοτήτων που στοχεύουν την αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου; Μπορεί η τέχνη να προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη αυτών των προβληματισμών;

Όσοι εργαζόμαστε στο χώρο της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας επιθυμούμε να ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο σε μια μακρόπνοη πορεία προκειμένου να διαμορφωθεί και στη χώρα μας ένα σημείο αναφοράς και πλαισίωσης της κλινικής εργασίας με ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8.30 – 9.00: Εγγραφές

9.00- 9.30: Χαιρετισμοί

– Πρόεδρος Ε.Α.Ε. – Ευάγγελος Φιλόπουλος

– Πρόεδρος του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας»

9.30 – 10.00: Χαιρετιστήριο μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου

10.00 -11.30: Στρογγυλό τραπέζι «Η στάση μας απέναντι στην ασθένεια και το θάνατο»

Ομιλητές: π. Α. Αυγουστίδης, Δρ. Α. Αλεξανδρίδης

Συντονισμός: Ι. Ντίνος

11.30 -12.00: Διάλειμμα καφέ

12.00 -14.00: Στρογγυλό τραπέζι

«Το σώμα που βιώνεται: αναζητώντας γέφυρες ανάμεσα στο βιολογικό, το

ψυχικό και το κοινωνικό.»

Ομιλητές : Ι. Φίλης, Δ. Σακελλάρης, Ε. Καμπριάνη

Συντονισμός : Μ. Κοτρώτσου

14.00-14.30: Διάλειμμα καφέ

14.30-16.30:  «Η ασθένεια του καρκίνου στην τέχνη»

Προβολή ταινίας: «Μεταξά: ακούγοντας το χρόνο»

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας Στ. Ψυλλάκη και τους

γιατρούς Ν. Καρβούνη και Α. Αρδαβάνη

Συντονισμός : Ξανθή Χαραλάμπους

16.30-17.00: Κλείσιμο ημερίδας

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

  • Δρ. Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής
  • Ψυχαναλυτικής Εταιρίας
  • Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος-ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Α΄ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας»
  • π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
  • Ειρήνη Καμπριάνη, Κοινωνική ανθρωπολόγος, Phd University College London, ερευνητική συνεργάτιδα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ΚΕ.Θ.Ε.Α., Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ιδρυτικό μέλος BRCANETWORK.
  • Νικόλαος Καρβούνης, Παθολόγος-ογκολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά»
  • Μαρία Κοτρώτσου, Ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια, Κέντρο Ημέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο της Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ., μέλος της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.
  • Ιωάννης Ντίνος, Κλινικός Ψυχολόγος, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας», Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μέλος της γαλλικής Εταιρείας Σωματικής Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (A.E.P.P.C.)
  • Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη ασθενών με Καρκίνο της Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ.
  • Ιωάννης Φίλης, Βιολόγος, υπεύθυνος Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας»
  • Ξανθή Χαραλάμπους, Κλινική ψυχολόγος, D.E.S.S Paris V, D.E.A. Paris VII, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία»
  • Σταύρος Ψυλλάκης, Σκηνοθέτης

 

Ευχαριστίες:

  • Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την αμέριστη υποστήριξη και προσφορά.
  • Το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών για τη ευγενική και γενναιόδωρη παραχώρηση της αίθουσας και του οπτικοακουστικού εξοπλισμού καθώς και την προβολή της ημερίδας.
  • Τον κύριο Στ. Ψυλλάκη για την άδεια προβολής της ταινίας του «Μεταξά: ακούγοντας το χρόνο»

 

Πληροφορίες: Γραμματεία ΕΑΕ, 10.00 πμ – 16.00μμ

τηλ: 210.64.56.713 & 210.38.26.600 – Fax: 210.38.31.406 – E-mail: dioikisi@cancer-society.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.