Lifestyle συμβουλές κατά τη διάρκεια της κύησης!

Facebooktwitterpinterest
Εργασία κατά την κύηση
Η έγκυος θα πρέπει να ενημερώνεται για τα δικαιώματά της και τις παροχές που δικαιούται. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι ασφαλές να συνεχίζει να     εργάζεται, εκτός από περιπτώσεις όπου το είδος, ο τρόπος και οι συνθήκες εργασίας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κύησή της.

Συμπληρώματα διατροφής
Όλες οι έγκυες, αλλά και οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ημερήσια πρόσληψη 400μg φυλλικού οξέος πριν από     τη σύλληψη και έως τη 12η εβδομάδα κύησης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης βλαβών του νωτιαίου σωλήνα του εμβρύου (δισχιδής ράχη,     ανεγκεφαλία). Η χορήγηση σιδήρου δεν συστήνεται ως ρουτίνα, καθώς δεν βοηθά τη μητέρα και το έμβρυο όταν δεν είναι απαραίτητο. Αντιθέτως,      μάλιστα, μπορεί να έχει παρενέργειες. Επίσης, η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α άνω των 700μg μπορεί να είναι     τερατογόνος και θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη συκωτιού και προϊόντων αυτού. Επιπλέον, χρήσιμη είναι η ημερήσια πρόσληψη 10μg βιταμίνης D     κατά την κύηση και τη γαλουχία, ιδιαίτερα στις γυναίκες που, λόγω θρησκείας, πολύ μεγάλο τμήμα του σώματός τους είναι καλυμμένο με ρούχα, με     αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο ή γυναίκες που δεν καταναλώνουν αυγά, κρέας ή, τέλος, αυτές με BMI μεγαλύτερο από 30 kg/m2.
Αποφυγή τροφών με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης μολύνσεων
Η έγκυος θα πρέπει, για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης της λιστερίωσης, να πίνει μόνο παστεριωμένο ή UHT γάλα, να μην τρώει ωριμασμένα     μαλακά τυριά, όπως Camembert, Brie, Blue cheese (δεν υπάρχει κίνδυνος με τα σκληρά τυριά, το cottage cheese και τα επεξεργασμένα τυριά).     Επίσης, να μην τρώει pate οποιουδήποτε είδους, ακόμη και λαχανικών. Να μην τρέφεται με μη ή ανεπαρκώς μαγειρευμένα έτοιμα γεύματα. Για να     μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της σαλμονέλας, να μην τρώει ωμά ή μερικώς βρασμένα αυγά ή τροφές που μπορεί να τα περιέχουν (μαγιονέζα), καθώς     και ωμά η μερικώς ψημένα κρέατα, ιδίως πουλερικά.
Φάρμακα
Ελάχιστα φάρμακα είναι απολύτως ασφαλή κατά την κύηση, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Εάν χρειαστούν, θα     πρέπει να «ζυγίζεται» το όφελος και η βλάβη. Το ίδιο ισχύει για τα φάρμακα που δεν πωλούνται με ιατρική συνταγή.
Κύηση και άσκηση
Η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να ξεκινήσει ή να συνεχίσει μέτρια άσκηση. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι επιφυλακτική για πιθανούς     κινδύνους     σε ασκήσεις όπου υπάρχει σωματική επαφή, συγκρούσεις και χρήση ρακετών, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κοιλιακών τραυμάτων,     πτώσεων και καταπόνησης αρθρώσεων. Τέλος, προσοχή απαιτούν και οι καταδύσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες και νόσο αποσυμπίεσης     των εμβρύων.
Σεξουαλική ζωή και κύηση
Επιτρέπεται, καθώς δεν έχει συσχετισθεί με επιπλοκές της κύησης.
Αλκοόλ , κάπνισμα και κύηση
Η έγκυος, καθώς και η γυναίκα που σχεδιάζει εγκυμοσύνη, θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ στους πρώτους 3 μήνες της κύησης,   καθώς σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα αποβολών. Εάν επιθυμεί την κατανάλωση αλκοόλ, συστήνεται να πίνει όχι περισσότερο από ½ με 1   ποτήρι μπύρας, 1-2 φορές την εβδομάδα, ή ένα μικρό ποτήρι κρασί (125ml) ή 25ml κάποιου αλκοολούχου ποτού. Αν και δεν έχει αποδειχθεί  η ασφάλεια αυτών των ποσοτήτων, δεν έχει επιβεβαιωθεί και ότι αυτές οι ποσότητες βλάπτουν το έμβρυο. Οι έγκυες πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν   ότι η κατά περίπτωση λήψη άνω των 5 ποτών βλάπτει το έμβρυο.
Κατά την πρώτη επίσκεψή της, η έγκυος πρέπει να ενημερώνεται για τον κίνδυνο του ενεργητικού ή παθητικού καπνίσματος για τη γέννηση μικρού     βάρους νεογνών, όπως και για προωρότητα.
Σε περίπτωση που η διακοπή του καπνίσματος δεν μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, συστήνεται στις γυναίκες που θα χρησιμοποιήσουν αυτοκόλλητα     νικοτίνης να τα αφαιρούν πριν από την κατάκλιση. Τέλος, όσες έγκυες δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα, θα πρέπει να το ελαττώσουν     όσο το δυνατόν περισσότερο.
Χρήση κάνναβης
Η άμεση επίδραση της κάνναβης στο έμβρυο δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο ισχύει το ίδιο με τη βλαπτικότητα του καπνίσματος, άρα οι έγκυες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μην κάνουν χρήση της κάνναβης.
Αεροπορικά ταξίδια κατά την κύηση
Οι έγκυες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μακρινά ταξίδια σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, ωστόσο είναι άγνωστο εάν αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ή όχι του γενικού κινδύνου. Στο γενικό πληθυσμό συστήνεται η χρήση ελαστικών καλτσών, για την μείωση του κινδύνου
Ταξίδια με αυτοκίνητο
Οι έγκυες θα πρέπει να γνωρίζουν τη σωστή χρήση των ζωνών ασφαλείας, που πρέπει να είναι τριών σημείων, ώστε να περνά πάνω και κάτω από     την κοιλιά και να μην την καλύπτει.
Αλέξανδρος Μάινας,
Γυναικολόγος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.