Η συναισθηματική πείνα είναι το εισιτήριο προς την παχυσαρκία

Facebooktwitterpinterest
Μήπως το άγχος, ο θυμός, η θλίψη, η μοναξιά, σας οδηγούν συχνά στο φαγητό; Τρώτε όποτε πραγματικά το έχετε ανάγκη ή μετά από ένταση; Έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας να τρώτε απλά επειδή βαριέστε και δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε; Αν ναι ανήκετε στην μεγάλη κατηγορία εκείνων που πεινάνε συναισθηματικά.

Όταν η τροφή παύει να είναι βιολογική ανάγκη για ενέργεια και γίνεται συναισθηματικό “δεκανίκι” τότε τα πράγματα είναι σοβαρά. Καλύπτοντας το συναισθηματικό μας κενό με το φαγητό, τρώμε χωρίς να το χρειαζόμαστε και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην παχυσαρκία πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε ένα σωρό βλαβερές συνέπειες. Γιατί το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει την ρίζα του στον ψυχισμό.
Κάθε φορά που τρέχουμε στο ψυγείο μετά από μία δύσκολη συναισθηματική κατάσταση στη δουλειά, με τον σύντροφό μας, με τα παιδιά μας, γνωρίζουμε πως η λύση στο πρόβλημα δεν είναι το φαγητό όμως το κάνουμε γιατί έτσι νιώθουμε καλλίτερα. Αυτό δημιουργεί απλώς μία ψευδαίσθηση βοήθειας γιατί μετά από λίγο το πρόβλημα που υπάρχει εμφανίζεται και πάλι.
Το συναισθηματικό φαγητό δεν είναι η λύση στα συναισθηματικά μας προβλήματα. Μπορεί να μας προσφέρει μια πρόσκαιρη ικανοποίηση όμως στη συνέχεια βλέπουμε ότι εκτός του ότι το συναισθηματικό ζήτημα που μας οδήγησε στο φαγητό παραμένει, προστίθενται και οι ενοχές για την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Το συναισθηματικό φαγητό χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να σας κάνει να αισθανθείτε καλλίτερα. Προσπαθεί να καλύψει τις συναισθηματικές σας ανάγκες αντί να γεμίσει με τρόπο σωστό το στομάχι σας. Όταν τρώτε για να ικανοποιήσετε την φυσική σας πείνα δεν αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και δεν έχετε ενοχές!
Οι συναισθηματικές τροφές είναι συνήθως εκείνες που αυξάνουν την σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της “χαράς”. Γι’ αυτό θα παρατηρήσετε πως όταν τρώτε συναισθηματικά επιλέγεται συνήθως τρόφιμα με ζάχαρη ή λευκό αλεύρι τα οποία αυξάνουν στην σεροτονίνη.
Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε; Πως μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση συναισθηματικού φαγητού;
Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο αν θεραπεύσουμε τους λόγους που μας ωθούν να τρώμε συναισθηματικά θα απαλλαγούμε οριστικά από το πρόβλημα και θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε χωρίς κόπο το σωματικό μας βάρος. Για να μπει ένα τέλος στο συναισθηματικό φαγητό είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε τι σας σπρώχνει εκεί. Ποιες καταστάσεις ή ποια συναισθήματα σας κάνουν να βρίσκετε ανακούφιση στο φαγητό; Η συναισθηματική πείνα που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής και πολύ συχνά στην παχυσαρκία είναι διαταραχή που έχει την ρίζα της στον ψυχισμό. Όταν αλλάξουμε τις πραγματικές συναισθηματικές αιτίες που μας οδηγούν στο φαγητό μόνο τότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως έχουμε “νικήσει” την συναισθηματική πείνα.
Ορισμένα TIPS που θα σας βοηθήσουν:
  • Όταν νιώθετε ξαφνική χωρίς έλεγχο πείνα που σας σπρώχνει να φάτε εδώ και τώρα ακόμα κι αν είχατε φάει πριν από λίγο προσπαθήστε να κερδίσετε λίγο χρόνο. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και κάντε έναν διάλογο με τον εαυτό σας. Ρωτήστε τον πως νιώθει κι αν πραγματικά έχει ανάγκη το φαγητό. Μήπως αυτό που του λείπει είναι κάτι άλλο. Μήπως μια διαφορετική επιβράβευση θα βοηθούσε περισσότερο όπως μια βόλτα ή ένας καφές με ένα φίλο;
  •  Αποφεύγεται να έχετε στο σπίτι τροφές παχυντικές χαμηλής θρεπτικής αξίας
  • Έχετε πάντα έτοιμα έξυπνα σνακ όπως μία μπάρα δημητριακών, ένα μίγμα ξηρών καρπών, μία μπανάνα, λίγα δαμάσκηνα, ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα
  • Επιλέξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο υγιεινές τροφές που αυξάνουν την σεροτονίνη όπως καρύδια, φιστίκια, μπανάνες, ανανάς, δαμάσκηνα, αβοκάντο, ελιές μαύρες, μπρόκολο, σπανάκι κ.α
  • Να σας βλέπει ο ήλιος! Ο ήλιος είναι μεγάλος θεραπευτής και επηρεάζει θετικά την διάθεσή μας
  • Ακούτε μουσική είναι ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος να διατηρήσετε καλή την διάθεσή σας
  • Να κοιμάστε καλά ένα οχτάωρο ύπνου είναι απαραίτητο
  •  Προσπαθήστε να τρώτε ανά 3 ώρες. Αυτό βοηθάει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που πολλές φορές ευθύνονται για τις βουλιμικές κρίσεις.
Όπως έχω είδη αναφέρει υποστηρίζω την άποψη πως η συναισθηματική πείνα είναι διαταραχή που έχει την βάση της στον ψυχισμό. Τα αρνητικά μας συναισθήματα προσπαθούν να βρουν ανακούφιση στο φαγητό, στο τσιγάρο, στο αλκοόλ και σε άλλους εθισμούς. Αν αλλάξουμε εκείνες τις συναισθηματικές καταστάσεις που ευθύνονται για την κατανάλωση φαγητού, τσιγάρου, αλκοόλ τότε θα μπορούμε να βιώνουμε υγεία και ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Κωνσταντίνα Βολονάκη                 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.