Τενοντίτιδα και διατροφή

Τενοντίτιδα – Τρόποι αντιμετώπισης Facebooktwitterpinterest

H τενοντίτιδα συμβαίνει όταν ένας τένοντας, ο οποίος συνδέει το μυ με το κόκκαλο, εμφανίζει φλεγμονή. Νιώθει κάποιος πόνο και ευαισθησία όταν συχνά επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση. Οξεία ή αιφνίδια τενοντίτιδα μπορεί να γίνει χρόνια ή μακράς διαρκείας αν δεν αντιμετωπιστεί.

Όσον αφορά την διατροφή θα πρέπει να ενισχυθεί με βιταμίνη C προκειμένου να βοηθήσει την φλεγμονή να μειωθεί, να επουλωθεί και να αυξηθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο είτε μέσω των τροφών (γαλακτοκομικά προϊόντα), είτε σαν συμπλήρωμα διατροφής προκειμένου να βοηθήσει στην επούλωση των συνδετικών ιστών και των μυών.

Επίσης, η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μειώνει τις φλεγμονές και πολλές φορές θεωρείται από μόνο του το ελαιόλαδο σαν αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Τα  λιπαρά ψάρια εκτός από την βιταμίνη Α που περιέχουν, περιέχουν και τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι καρδιο-αγγειοπροστατευτικά και μειώνουν τις φλεγμονές. Τα κυριότερα λιπαρά ψάρια που περιέχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι: ο γαύρος, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, ο τόνος, η ρέγκα και η παλαμίδα.

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες θα πρέπει να προτιμώνται τα δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και τα καστανά τρόφιμα, είτε το ρύζι, είτε τα ζυμαρικά, λόγω του ότι αποτελούνται από φυτικές ίνες που εμποδίζουν την εμφάνιση φλεγμονών.

Τέλος καλό είναι να αποφεύγονται τροφές που είναι πλούσιες σε λίπη διότι τα λιπαρά και ιδιαίτερα τα κορεσμένα λιπαρά φαίνεται ότι αυξάνουν την φλεγμονή ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από την φλεγμονή.

http://www.flowmagazine.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.