Μηνιγγίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μηνίγγων (μεμβράνες που σκεπάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα). Υπάρχουν πολλές μορφές μηνιγγίτιδας, που οφείλονται σε διάφορες νοσηρές αιτίες και που παρουσιάζουν συχνά μια διαφορετική εξέλιξη.

Υπάρχουν όμως μερικά συμπτώματα που μπορούν να είναι κοινά:
η κεφαλαλγία (πόνος στο κεφάλι) που δυναμώνει με το βήχα, με μια προσπάθεια ή με το φτέρνισμα, ο εμετός, που δεν ακολουθεί ναυτία και είναι ανεξάρτητος από τη λήψη τροφής, οι συσπάσεις των μυών, η υπνηλία και η ανησυχία (στάδια με παραλήρημα και παραισθήσεις), οι διαταραχές των αισθήσεων (κώφωση και ανωμαλίες της όρασης), η παράλυση.
Η παράθεση (ατελής) ορισμένων συμπτωμάτων έχει μια καθαρή πληροφοριακή αξία, γιατί συχνά αυτά μπορούν μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή όχι τυπικά (το σύμπτωμα δηλαδή μπορεί να φαίνεται λίγο και επομένως να είναι δύσκολη η διαπίστωση).
Η μηνιγγίτιδα, στο πολύ μικρό παιδί, μπορεί πράγματι να εκδηλωθεί με λίγη όρεξη, νωθρότητα, εμετό, σπασμούς, ενώ λείπουν τα άλλα σημάδια. Η διάγνωση της μηνιγγίτιδας πρέπει να γίνεται γρήγορα και μια καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να είναι μοιραία ή  να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.