Η Αξία της Κρητικής Παραδοσιακής Διατροφής Στη Σύγχρονη Εποχή

Facebooktwitterpinterest

Η κρητική παραδοσιακή διατροφή έχει μελετηθεί εκτενέστερα με θετικά αποτελέσματα ως προς την θνησιμότητα και την ευημερία. Είναι πλέον γεγονός ότι με την κρητική παραδοσιακή διατροφή έχουν μειωθεί σημαντικά οι δείκτες θνησιμότητας από διάφορα νοσήματα όπως καρδιαγγειακά και διάφορους τύπους καρκίνου.

Όπως αναφέρεται ακόμα και στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής φημίζεται σαν την πιο υγιεινή διατροφή και αυτό γιατί η παραδοσιακή Κρητική διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από την χρήση ελαιολάδου. Σε σχέση με την Αμερικανική Διατροφή μια Μεσογειακή(Κρητική) Διατροφή έχει χαμηλότερους δείκτες ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων, χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, χαμηλότερη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, περισσότερη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων με αυξημένη ποσότητα φυτικών ελαίων κυρίως. Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον τα όσπρια όπως καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων της Κρήτης και συνεισφέρουν σημαντικά στις διατροφικές τους συνήθειες. Όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν πολλές χημικές ενώσεις φυτοχημικές με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Παρακάτω δίνονται κάποιες κρητικές παραδοσιακές συνταγές που δίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις είτε σε γάμους είτε σε γιορτές με την θρεπτική τους αξία, την ενέργεια που αποδίδουν σε θερμίδες και την ανάλυση τους σε μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη).

Πιλάφι Γάμου (Γαμοπήλαφο )Κρητικό με αρνί βραστό: Αποτελεί το κύριο παραδοσιακό πιάτο των κρητικών ιδιαίτερα σε γάμους γιατί το ρύζι συμβολίζει το ρίζωμα του ζευγαριού, την γονιμότητα, την αφθονία και τον πλούτο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι: το λίπος του αρνιού που έχει προέλθει μετά το βράσιμο του κρέατος, το ρύζι, το αλάτι και ο χυμός λεμονιού. Το ρύζι αποτελεί μία σημαντική πηγή βιταμινών όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και σελήνιο).Η έλλειψη της βιταμίνης θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια μπέρι-μπέρι. Δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη και ενδείκνυνται για όλες τις κατηγορίες πληθυσμού και όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες λόγω του ότι είναι χαμηλού οικονομικού κόστους.

Εκτέλεση: Το κρέας βράζεται ολόκληρο σε κομμάτι. Όταν είναι έτοιμο το κρέας το σουρώνουμε το ζωμό για να μην υπάρχουν τυχόν μικρά κόκκαλα από το κρέας και αφήνουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας το αλάτι (για μία κούπα ρύζι χρησιμοποιούνται τρεις κούπες ζωμό)και λίγο πριν είναι έτοιμο του ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού

Θρεπτική αξία /100 γραμμάρια μαγειρευμένου τροφίμου(πιλάφι γάμου Κρητικό) χωρίς το βραστό κρέας

Ενέργεια (Kcal) 546,69
Υδατάνθράκες 34,17 γραμμάρια
Πρωτεϊνες 3,30 γραμμάρια
Λίπη 44,09 γραμμάρια

Ένα άλλο φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αποτελούν οι χοχλοί με σάλτσα ντομάτας ή (σαλιγκάρια )με το σιτάρι.

Τα σαλιγκάρια είναι φτωχά σε χοληστερόλη με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και θρόμβωσης, είναι υψηλό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας καθώς καλύπτουν σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών για αυτό και θεωρείται ιδανική τροφή στην νηστεία ως αντικατάστασης του κρέατος. Σε συνδυασμό με το σιτάρι αποτελεί μία ιδανική τροφή καθώς και το σιτάρι ανήκει στα δημητριακά είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Θρεπτική αξία /100 γραμμάρια μαγειρευμένου τροφίμου(σαλιγκάρια με σιτάρι)

Ενέργεια (Kcal) 393
Υδατάνθράκες 28 γραμμάρια
Πρωτεϊνες 8,84 γραμμάρια
Λίπη 27,30 γραμμάρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.