Νέα αντιμετώπιση του Καρκίνου του Πνεύμονα

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα εμφανίζονται τη στιγμή της διάγνωσης σε προχωρημένα στάδια ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για 90% των περιπτώσεων στους άνδρες και το 75-80% στις γυναίκες.

Η τελευταία στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα ,για τη μη εξάπλωση του όγκου, λέγεται χρήση βιολογικών παραγόντων. Οι περισσότερες βιολογικές θεραπείες είναι στοχευμένες. Δηλαδή στοχεύουν σε συγκεκριμένους στόχους και αναστέλλουν την εξέλιξη του καρκίνου.
Είναι κατά κάποιο τρόπο σύμφωνα με τους ειδικούς «έξυπνα φάρμακα» γιατί στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανεπηρέαστα τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Έτσι η θεραπεία γίνεται από τη μία περισσότερο στοχευμένη και από την άλλη λιγότερο τοξική. «Όταν οι ασθενείς μας που έχουν καρκίνο στον πνεύμονα δεν είναι σε καλή βιολογική κατάσταση είναι για παράδειγμα υπερήλικες ή δεν μπορούν για κάποιο λόγο να αντέξουν τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών τότε ελέγχουμε αν είναι θετικοί στο γονίδιο του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) »αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ και Δ/ντης Πνευμονολογικής κλινικής Γ.Ν. Παπανικολάου. Αν οι ασθενείς βρεθούν θετικοί συνεχίζει τότε μπορούν αντί της χημειοθεραπείας να κάνουν χρήση των βιολογικών παραγόντων. «Είναι ένα χάπι το οποίο παίρνουν οι ασθενείς μια φορά την ημέρα δεν είναι τοξικό και μειώνει κατά πολύ τις παρενέργειες.Το μόνο μειονέκτημα είναι ένα εξάνθημα που βγάζουν οι ασθενείς αλλά έχουμε βρει τρόπο να το καταπολεμήσουμε» συμπληρώνει.
Στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης γίνεται χρήση των βιολογικών παραγόντων μάλιστα στην περίπτωση μιας ασθενούς οι θεράποντες ιατροί κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου για 2,5 χρόνια!. «Παράλληλα στο νοσοκομείο Παπανικολάου κάνουμε εξετάσεις και για άλλα γονίδια ,όπως το ALK. Εντοπίσαμε μια ασθενή ,της χορηγήσαμε φάρμακο που κυκλοφορούσε στο εμπόριο και φρενάραμε τη νόσο για 2,5 χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο κος Ζαρογουλίδης.
Οι χρήση των βιολογικών παραγόντων στον καρκίνο του πνεύμονα ,αντί για χημειοθεραπεία για τη μη εξάπλωση του όγκου είναι ένα από τα θέματα συζήτησης του συνεδρίου της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.