Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Facebooktwitterpinterest

Η ηπατίτιδα C είναι μία αιματογενής λοίμωξη (δηλαδή που μεταδίδεται με το αίμα) που μολύνει κυρίως τα κύτταρα του ήπατος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και σημαντική βλάβη στο συκώτι. Μπορεί επίσης να επηρεάσει βασικές λειτουργίες του ήπατος. Αν και σε γενικές γραμμές η ηπατίτιδα  που σημαίνει «φλεγμονή του ήπατος»  θεωρείται ως μια ασθένεια του ήπατος,  πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η HCV λοίμωξη επηρεάζει μια σειρά από συστήματα του οργανισμού και όχι μόνο το ήπαρ. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι το πεπτικό σύστημα, το λεμφικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Ο HCV είναι ένας πολύ μικρός σε μέγεθος ιός και αυτό έχει καταστήσει δύσκολο το να μελετηθεί. Η λοίμωξη από τον HCV ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, όταν έγινε φανερό ότι υπήρχε ένας νέος ιός (όχι της ηπατίτιδας Α ή Β) που προκαλούσε βλάβη του ήπατος. Πριν να ταυτοποιηθεί το 1989, ήταν αρχικά γνωστός ως μη-Α μη-Β ιός ηπατίτιδας. Το 1991, μια καινούργια διαδικασία εξέτασης αναπτύχθηκε καθιστώντας δυνατή την ανίχνευση του HCV (ιού της ηπατίτιδας C) σε δείγματα αίματος. Ως σχετικά νέα ασθένεια εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές πτυχές της ηπατίτιδας C που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.

Υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό 130 – 170.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το επίπεδα της μόλυνσης σε κάθε χώρα, γνωστό ως επιπολασμός, ποικίλλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Αίγυπτος, είναι πάνω από 10%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύεται ότι είναι περίπου 2% και στη βόρεια Ευρώπη, γύρω στο 1%.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά κανόνα με μολυσμένο αίμα. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός μέσω του αίματος και εξαιρετικά ανθεκτικός, ακόμη και εκτός του ανθρώπινου σώματος, όπου μπορεί να επιβιώσει μέσα σε μικροσκοπικά σταγονίδια αίματος. Ανάλογα με συνθήκες όπως η θερμοκρασία δωματίου μπορεί να παραμείνει μολυσματικός από 16 ώρες έως 4 μέρες πάνω σε επιφάνειες και έως 63 ημέρες μέσα σε μια σύριγγα ή βελόνα. Αυτός είναι και ο λόγος που ιατρικός εξοπλισμός που δεν είναι μιας χρήσης αλλά επαναχρησιμοποιούμενος και έρχεται σε επαφή με αίμα, θα πρέπει να αποστειρώνονται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση. Ο εξοπλισμός επαγγελματικού καλλωπισμού (βελόνες τατουάζ κλπ) θα πρέπει να είναι αυστηρά ατομικός και όταν δεν μπορεί να είναι, θα πρέπει επίσης να αποστειρώνεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση.

Ο HCV έχει μικρή ομοιότητα με τους ιούς HBV και HAV παρότι και οι 3 ιοί έχουν ως κύριο στόχο τα ηπατοκύτταρα.

 

http://helpa-prometheus.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.