Δερματολογικά προβλήματα στις ηλικίες 55 ετών και άνω.

Δερματολογικά προβλήματα στις ηλικίες 55 ετών και άνω. Facebooktwitterpinterest

Σήμερα στην εποχή του 21ου αιώνα, όταν κάποιος φτάνει την ηλικία των 55 συνήθως σημαίνει ότι έχει μπροστά του δεκαετίες καλής και υγιούς ζωής. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και τα ετήσια check-ups φροντίζουν το εσωτερικό του ανθρώπου, ενώ ο δερματολόγος φροντίζει το εξωτερικό του. Μάλιστα, οι δερματολόγοι έχουν όλο και περισσότερους δυναμικούς και δραστήριους ασθενείς των 70 και 80 χρόνων που επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιή και ωραία εμφάνιση.

Συνδυαστικές Θεραπείες

Η περίοδος αυτή αναφέρεται συχνά ως «η ηλικία των συνδυαστικών θεραπειών» γιατί όλα τα εργαλεία και οι τεχνικές του δερματολόγου είναι πλέον διαθέσιμες. Η θεραπεία με laser, η λιποαναρρόφηση, το χημικό peeling, το γέμισμα των ρυτίδων, η βλεφαροπλαστική, η αποκατάσταση μαλλιών και άλλες τεχνικές βοηθούν στο να φαίνεται κάποιος αυτής της ηλικίας όσο νέος αισθάνεται.

Καρκίνος Δέρματος

«Αν και ο δερματικός καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η επίπτωσή του είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 50 και μετά» προειδοποιεί η Mary Maloney, MD, Καθηγήτρια του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Ουόρσεστερ. Η Δρ Maloney εκτιμά ότι ένας στους εφτά ανθρώπους στις ΗΠΑ θα αναπτύξει κάποια μορφή δερματικού καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και ένα σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου ακόμα και έως 50%.

«Γι’αυτό η αντηλιακή προστασία είναι τόσο σημαντική – όχι μόνο για να προλαμβάνονται οι ρυτίδες και τα άλλα σημάδια του γήρατος, αλλά κυρίως για να προλαμβάνεται ο δερματικός καρκίνος» προσθέτει. «Ευτυχώς οι περισσότεροι καρκίνοι δέρματος θεραπεύονται, ιδιαίτερα αν διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν εγκαίρως.»

Υπάρχουν τρεις τύποι δερματικού καρκίνου για τους οποίους θα έπρεπε να προσέχει κανείς – τον βασικοκυτταρικό, τον ακανθοκυτταρικό και το πιο επικίνδυνο κακόηθες μελάνωμα.

Οι κυριότερες θεραπείες δερματικού καρκίνου περιλαμβάνουν :

• Curettage : ένα αιχμηρό εργαλείο χρησιμοποιείται για να αποξεσθεί ο κακοήθης ιστός και στη συνέχεια μια ηλεκτρική βελόνα καταστρέφει τον καρκινικό ιστό που έμεινε.

• Χειρουργική εξαίρεση : αφαιρείται το δέρμα με την εξεργασία και στη συνέχεια η πληγή κλείνει με ράμματα

• Κρυοχειρουργική : τοποθετείται υγρό άζωτο απ’ ευθείας στο δέρμα, το παγώνει και καταστρέφεται ο καρκινικός ιστός.

• Τοπική χημειοθεραπεία : τοποθετούνται πάνω στο δέρμα χημικά που καταστρέφουν τις προκαρκινικές βλάβες.

• Χειρουργική laser : η ενέργεια του φωτός laser μπορεί να κόψει ή να εξατμίσει τον καρκινικό ιστό.

• Mohs μικροχειρουργική τεχνική : η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί από δερματολόγους και χρησιμοποιείται συνήθως για την αφαίρεση πιο σύνθετων δερματικών καρκίνων (π.χ. στο βλέφαρο ή στο πλάι της μύτης) ή μεγάλων επεκτατικών επαναλαμβανόμενων όγκων. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον Mohs χειρουργό να αφαιρεί με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε στρώσεις με τη βοήθεια μικροσκοπίου επιτυγχάνοντας μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Πηγή: American Society for Dermatologic Surgery: “Stages of Life”
http://www.hsds.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.