ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ: ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Facebooktwitterpinterest

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που αφορά ένα σημαντικό μέρος του ανδρικού πληθυσμού και γίνεται περισσότερο έκδηλη με την αύξηση της ηλικίας. Συνήθως δε αυτό που ισχύει είναι ότι σε νεαρές ηλικίες το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικό, με την αύξηση της ηλικίας όμως τα οργανικά αίτια αρχίζουν και επικρατούν.

Για την αντιμετώπιση αυτής ακριβώς της ομάδας των ασθενών, που είχαν δηλαδή οργανικό πρόβλημα, μια νέα επαναστατική θεραπεία έκανε πρόσφατα την εμφάνιση της. Η μέθοδος αυτή αποσκοπεί στην αναγέννηση του ενδοθηλίου του πέους με τη βοήθεια ειδικών κυμάτων χαμηλής έντασης. Το ενδοθήλιο είναι η εσωτερική επένδυση των αγγείων του πέους και συμμετέχει αποφασιστικά στη λειτουργία της στύσης τόσο με την παραγωγή των κατάλληλων χημικών μορίων αλλά και με την πραγματοποίηση της απαραίτητης αγγειοδιαστολής για την εισροή αίματος στο πέος και την πραγματοποίηση έτσι της στύσης.

Αυτός λοιπόν ο ιστός, το ενδοθήλιο, είναι που συνήθως πάσχει και εμφανίζεται το πρόβλημα της στύσης. Η νέα αυτή θεραπεία προκαλεί απελευθέρωση ουσιών που συμβάλλουν στην αναγέννηση του ενδοθηλίου (Εικ. 1) και αποκατάσταση έτσι του προβλήματος της στύσης. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς που μέχρι τότε έπαιρναν Βιάγκρα για να πραγματοποιήσουν στύση, με τη θεραπεία αυτή απαλλάχτηκαν από τα χάπια και η στύση τους επανήλθε, ενώ άλλοι που αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν στύση ακόμα και με τα χάπια αυτά, ξαναπόκτησαν τη δυνατότητα στύσης.

Εικόνα 1

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία αυτή; Η εφαρμογή της μεθόδου είναι απλή και εύκολη. Η συσκευή μοιάζει με μια απλή συσκευή υπερήχων μόνο που αντί να εκπέμπει υπέρηχους εκπέμπει κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης. Τα κύματα αυτά διερχόμενα από το πέος προκαλούν την απελευθέρωση αγγειοκινητικών ουσιών που προκαλούν αγγειογένεση και ανάπλαση του ενδοθηλίου. Ο ασθενής νιώθει πρακτικά όπως θα ένιωθε αν έκανε υπερηχογράφημα στο πέος του. Ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και ο ιατρός τοποθετεί την κεφαλή της συσκευής σε συγκεκριμένα σημεία πάνω στο πέος του έτσι ώστε η δέσμη των κυμάτων να καλύψει και τα δύο σηραγγώδη σώματα σε όλο το μήκος τους. Η μέθοδος είναι τελείως ανώδυνη και δεν απαιτείται καμίας μορφή αναισθησίας. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής αμέσως μετά μπορεί να αποχωρήσει. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φόρες. Το συνιστώμενο θεραπευτικό σχήμα είναι 2 φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες, μετά διακοπή για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια άλλες τρεις εβδομάδες θεραπεία.

Έχει ξαναχρησιμοποιηθεί η τεχνική αυτή; Μέχρι τώρα τέτοιου είδους θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί από ορθοπεδικούς για αποκατάσταση αλλοιώσεων σε τένοντες ή άλλους ιστούς καθώς και από καρδιολόγους σε πειραματικά μοντέλα για την αντιμετώπιση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου με καλά αποτελέσματα. Είναι ασφαλής μέθοδος και δεν έχουν παρατηρηθεί ουσιαστικές παρενέργειες μέχρι τώρα.

Είναι αποτελεσματική σε όλους; Όχι σε όλους. Για παράδειγμα αν κανείς έχει ψυχολογικής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία δεν είναι ο κατάλληλος ασθενής για τη θεραπεία αυτή. Αυτή η μέθοδος απευθύνεται σε ασθενής που έχουν οργανικό πρόβλημα. Και αυτό είναι το επαναστατικό της μεθόδου αυτής. Ασθενείς που εμφανίζουν μειωμένη αιμάτωση ή έχουν φλεβική διαφυγή και το αίτιο της βλάβης είναι οργανικό και ειδικότερα αγγειακό (ενδοθηλίου) είναι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο. Όπως είναι φυσικό δε θα θεραπευτούν όλοι. Η μέθοδος είναι πολύ καινούρια διεθνώς κι ελάχιστα τέτοια μηχανήματα (3 συνολικά) υπάρχουν στην Αθήνα. Είναι προφανές πως όσο αυξάνονται οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο τόσο η εμπειρία μας θα αυξάνει. Έτσι θα ήμαστε σε θέση να ξεκαθαρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιοί ασθενείς θα ωφεληθούν από την μέθοδο αυτή και ποιοί όχι.
Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ο τρόπος πραγματοποίησης της θεραπείας αυτής που όπως μπορεί να δει κανείς είναι εξαιρετικά απλός και ασφαλής.


ΒΙΝΤΕΟ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.