Πότε ένα ζευγάρι θεωρείτε υπογόνιμο;

Facebooktwitterpinterest

Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν παρά την προσπάθεια για την επίτευξη εγκυμοσύνης, αυτό δεν καθίσταται δυνατό μετά από την πάροδο τουλάχιστο ενός έτους. Εννοείτε βεβαίως ότι ο ορισμός αυτός υπονοεί ότι το ζευγάρι έχει την δυνατότητα απρόσκοπτης και συχνής επαφής με σκοπό την τεκνοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης, και ζει σε μέρος όπου μπορεί να συνευρίσκεται σε άνετες συνθήκες με σκοπό την τεκνοποίηση.

Ποια είναι η συχνότητα των υπογόνιμων ζευγαριών στο γενικό πληθυσμό;

Υπολογίζεται ότι στο δυτικές χώρες 10 με 15 % των ζευγαριών δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς την βοήθεια της επιστήμης.

Ποιο είναι το ποσοστό της συμβολής του ανδρικού παράγοντα σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι;

Περίπου 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται αποκλειστικά στον ανδρικό παράγοντα. Επιπροσθέτως στο 30 με 40% των περιπτώσεων ενοχοποιείται ταυτοχρόνως ο γυναικείος και ο ανδρικός παράγοντας, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό στο 50%.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας;

Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές, αλλά μπορούμε να τις χωρίσουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

α. Την ορχική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να οφείλεται για παράδειγμα σε ένα υψηλό πυρετό που εμφάνισε ο άνδρας στην παιδική του ηλικία είτε σε κιρσοκήλη.

β. Τις μεταορχικές βλάβες όπως η χρόνια προστατίτιδα , και οι ανατομικές αποφράξεις των σπερματικών πόρων.

γ. Οι ενδοκρινικές αιτίες , οι οποίες είναι σχετικά σπάνιες.

Ποια είναι η πιο συχνή θεραπεύσιμη αιτία ανδρικής υπογονιμότητας;

Στην καθημερινή ιατρική πράξη, μπορούμε να πούμε ότι η κιρσοκήλη και η χρόνια προστατίτιδα είναι η πιο συχνή από τις θεραπεύσιμες αιτίες υπογονιμότητας.
Τι είναι η κιρσοκήλη;

Κιρσοκήλη είναι η διάταση των φλεβών του όρχεως ιδία του αριστερού, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία αυτού και την παραγωγή «φτωχής» ποιότητας σπέρματος. Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι η χειρουργική διόρθωση αυτής. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείτε με μια μικρή τομή στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και αφού ανευρεθεί η έσω σπερματική φλέβα διακόπτεται η πορεία αυτής , με αποτέλεσμα στις πιο πολλές περιπτώσεις οι παράμετροι του σπερμοδιαγράμματος να βελτιώνονται, και να επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη .

Ποια είναι η σημαντικότερη εξέταση για την διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας;

Χωρίς αμφιβολία το σπερμοδιάγραμμα είναι θεμελιώδης εξέταση για την διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας. Πρέπει όμως πάντα να προηγείται μια καλή κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες μορφές δυσλειτουργία των σπερματοζωαρίων

Είναι η ολιγοσπερμία όπου ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι μικρότερος του κανονικού, η ασθενοσπερμία όπου παρατηρείται μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, και τέλος η αζωοσπερμία κατά την οποία μέσα στο σπέρμα δεν υπάρχει κανένα σπερματοζωάριο.

Πότε ένας άνδρας θεωρείται υπογόνιμος;

Δεν υπάρχει σαφές διαχωριστικό όριο το οποίο με βάση το σπερμοδιάγραμμα, να μπορεί να μας διαχωρίσει τους άνδρες σε γόνιμους ή μη. Εκτός από τις απολύτως φυσιολογικές περιπτώσεις και από τις τελείως παθολογικές, η πλειοψηφικά των ασθενών βρίσκεται ανάμεσα στα δύο αυτά όρια και για να αποφασίσουμε για τον βαθμό της υπογονιμότητας πρέπει ο θεράπων ουρολόγος του ασθενούς να συνεκτιμήσει και άλλους παράγοντες.

Τελικά υπάρχουν ελπίδες κυήσεως για ένα ζευγάρι με επιβαρυνόμενο τον ανδρικό παράγοντα;

Σαφώς και πάρα πολλές στην εποχή μας. Αν και η χειρουργική θεραπεία της κιρσοκήλης προσφέρει μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας του σπέρματος, ακόμα και αυτοί που δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά, έχουν διέξοδο στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.