ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Facebooktwitterpinterest

Η ρυτιδοπλαστική ή face lift καλείται να αποκαταστήσει συγκεκριμένα προβλήματα στο πρόσωπο που παρουσιάζονται με τη πάροδο της ηλικίας. Τα προβλήματα αναφέρονται στη χαλάρωση του λαιμού, στη πτώση των παρειών, στην επίταση των ρινοχειλικών αυλακιών, στην πτώση του μετώπου και στις σακούλες των κάτω βλεφάρων. Έτσι δεν μπορεί να καθοριστεί κάποια ηλικία μετά την οποία ο ασθενής έχει ανάγκη να χειρουργηθεί. Μεγάλες ηλικίες συχνά δεν έχουν ανάγκη να χειρουργηθούν, αφού δεν παρουσιάζουν τα παραπάνω προβλήματα, ενώ μικρότερες ηλικίες μπορεί να έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά της χαλάρωσης και να έχουν πράγματι ανάγκη από ένα face lift. Συχνά ο πλαστικός χειρουργός εξετάζει ασθενείς 40 – 45 ετών που παρουσιάζουν ένα δέρμα κουρασμένο με λεπτές ρυτίδες γύρω κυρίως από το στόμα και τα μάτια χωρίς σακούλες και ίσως μια κάποια πτώση του μετώπου ή και έντονες ρυτίδες έκφρασης. Μεγάλη σειρά επεμβατικών ή μη τεχνικών εφαρμόζονται προκειμένου να δοθούν λύσεις σε μικρά αλλά και σε μέτρια τέτοια προβλήματα ηλικίας. Η πρόσφατα χρησιμοποιούμενη αρχή της πρόσκαιρης παράλυσης ορισμένων μιμικών μυών με αλαντοτοξίνη (Botox), τα διάφορα ενέσιμα υλικά για γέμισμα ρυτίδων (Fillers) και τα peelings με χημικά και Lasers καθώς και διάφορες επινοήσεις με ραδιοσυχνότητες έχουν οπωσδήποτε τη θέση τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του χρόνου. Συχνά ένα peeling με υδροξυοξέα είναι αρκετό για την αντιμετώπιση ενός κουρασμένου, ταλαιπωρημένου και ηλιοκαμένου δέρματος. Η συμβουλή του πλαστικού χειρουργού για την καταλληλότερη θεραπεία είναι απαραίτητη και οπωσδήποτε είναι αυτός που θα την εκτελέσει σωστότερα και αποτελεσματικότερα.

Η απόφαση της χειρουργική αντιμετώπισης της χαλάρωσης, δηλαδή των προβλημάτων που τη χαρακτηρίζουν, θα πρέπει επίσης να είναι του πλαστικού χειρουργού.
Η χειρουργική τεχνική όπως περιγράφεται στα βιβλία της πλαστικής χειρουργικής περιλαμβάνει αποκατάσταση της περιτονίας των μυών του προσώπου, και της χαλάρωσης του δέρματος στο λαιμό και τις παρειές. Επίσης η συνολική αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει τη βλεφαροπλαστική και συχνά την ανόρθωση του κροτάφου. Οι τελευταίες μπορούν να είναι ξεχωριστές επεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Οι τεχνικές δεν αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Η προσεκτική παρασκευή των περιτονιών των μυών του προσώπου και η συρραφή τους στη σωστή θέση προσφέρει ένα νεανικό και ζωντανό στις εκφράσεις πρόσωπο. Η διάρκεια του αποτελέσματος δεν μπορεί να καθοριστεί. Η χαλάρωση συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν, αλλά ξεκινώντας πλέον από μια «μικρότερη» ηλικία.

Η πλαστική προσώπου παρουσιάζει τομές γύρω από τα αφτιά, που συνεχίζονται μέσα στο τριχωτό. Σπάνια είναι εμφανείς μετά από ένα χρόνο. Οι τομές στα βλέφαρα εξαφανίζονται και δύσκολα διακρίνονται μετά από ένα μήνα. Ο χειρουργικός χρόνος κυμαίνεται από 2,5 – 4 ώρες. Ο ασθενής, όπως σε όλες τις επεμβάσεις, πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο νηστικός και να μην έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Να έχει τον προεγχειρητικό έλεγχο μαζί του και να είναι προετοιμασμένος για ένα εύκολο χειρουργείο με μια ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία διάρκειας 10 -15 ημερών. Παυσίπονα σχεδόν ποτέ δεν χρειάζονται. Δυο – τρεις ώρες μετά το χειρουργείο και μόλις η θολή διάθεση της νάρκωσης παρέλθει, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου. Αμέσως μετεγχειρητικά το οίδημα είναι έντονο και υπάρχουν μώλωπες στα βλέφαρα και το πρόσωπο. Τα βλέφαρα μπορεί να είναι μισάνοιχτα και ιδιαίτερα αν έχει ο ασθενής υποστεί ταυτόχρονα κροταφικό lift. Από τη δεύτερη ημέρα τα βλέφαρα κλείνουν, το οίδημα υποχωρεί και οι μώλωπες εξασθενούν. Κολλύρια και ψυχρά επιθέματα στις παρειές εφαρμόζονται για 5 ημέρες. Τα ράμματα στα βλέφαρα αφαιρούνται την 4η μέρα και τα υπόλοιπα τη 10η μέρα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανιστεί τη 10η μέρα. Σε καπνιστές είναι πιθανόν οι τομές γύρω από τα αφτιά να καθυστερήσουν να επουλωθούν. Μικρή νέκρωση στη περιοχή των αφτιών είναι πιθανή, αλλά δεν αφήνει ποτέ πρόβλημα μετά έστω την καθυστερημένη επούλωση. Σπάνια, ένα μήνα μετά την επέμβαση είναι πιθανό να εμφανιστούν οζίδια, που μπορεί να ταλαιπωρήσουν για λίγο τον ασθενή, παρέρχονται όμως χωρίς παρέμβαση. Ένα υπολειπόμενο ανεπαίσθητο οίδημα συνήθως παραμένει για 4 μήνες περίπου.

Όροι όπως ενδοσκοπικό ή υποπεριοστικό Lift σε τεχνικές που έχουν θέση στη πλαστική χειρουργική του προσώπου. Το κροταφικό Lift αξίζει να εκτελείται ενδοσκοπικά αφού ούτε ουλές αφήνει αλλά και ούτε αιμωδίες και υπαισθησίες στη περιοχή. Το υποπεριοστικό Lift μπορεί να γίνεται σα συνέχεια του ενδοσκοπικού Lift ή της βλεφαροπλαστικής, σταθεροποιεί ένα αποτέλεσμα ενός κλασικού Face Lift αλλά δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Σε κάθε περίπτωση ο χαρισματικός πλαστικός χειρουργός θα επιλέξει τη τεχνική του ή συνδυασμό τεχνικών για να αποδώσει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Άλλες τεχνικές που κανείς θα ακούσει με όρους όπως APTOS ή HAPPY LIFT κ.λ.π. αναφέρονται σε τεχνικές με ειδικά ράμματα και μπορεί να εφαρμοστούν μόνες τους ή σαν συμπληρωματική τεχνική με το Face Lift. Υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις ως προς την ασφάλεια και τη χρησιμότητα των τεχνικών αυτών και οπωσδήποτε δεν υπάρχουν προς το παρόν τουλάχιστον συνεπή και συνεχή επιστημονικά αποτελέσματα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.