Νανο-εμβόλιο βοήθησε ποντίκια να ξεπεράσουν τον διαβήτη τύπου I σε πείραμα

Facebooktwitterpinterest

Ένα πειραματικό εμβόλιο που περιέχει μικροσκοπικά μόρια μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος, μπόρεσε να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια, γεννώντας ελπίδες για την αποτελεσματικότητα του στους ανθρώπους, όπως υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στην Alberta.
Ο διαβήτης τύπου I προκύπτει όταν συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια, τα λεγόμενα Τ-κύτταρα αποδιοργανώνονται και αρχίζουν να επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Όμως δεν προκαλούν προβλήματα όλα τα Τ-κύτταρα, όπως επισημαίνει ο Dr Pere Santamaria, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

«Στον οργανισμό διεξάγεται ένας “εμφύλιος πόλεμος” μεταξύ των επιθετικών Τ-κυττάρων που θέλουν να προκαλέσουν την ασθένεια και των πιο αδύναμων Τ-κυττάρων που θέλουν να την αποτρέψουν», εξηγεί ο Santamaria σε ανακοίνωσή του.

Η ερευνητική ομάδα του Santamaria θέλησε να βρει έναν τρόπο να εξουδετερώσει τη βλαβερή αυτοάνοση απόκριση χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη γενική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Ανέπτυξαν ένα «νανοεμβόλιο», όπως αποκαλείται, που αποτελείται από μόρια πολλές φορές μικρότερα από τα κύτταρα επικαλλυμένα με τεμάχια πρωτεϊνών ειδικών για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1. Αυτά περιβλήθηκαν από σωματίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην μεταφορά των τεμαχίων των πρωτεΐνών αυτών στα Τ-κύτταρα.

Όταν η ομάδα χορήγησε το εμβόλιο σε ποντίκια με πρώιμη μορφή διαβήτη τύπου 1 παρατήρησαν ότι το σκεύασμα επιβράδυνε την εξέλιξη της ασθένειας, ενώ όταν το έδωσαν σε ποντίκια με πλήρως εκδηλωμένο διαβήτη τύπου 1, το εμβόλιο βοήθησε στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η ομάδα δήλωσε ότι το εμβόλιο φαίνεται να δρα αυξάνοντας τον αριθμό των Τ-κυττάρων που μάχονται κατά των επιθετικών Τ-κυττάρων τα οποία καταστρέφουν τα Β-κυτταρα του παγκρέατος όπου παράγεται η ινσουλίνη.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αποκαλύπτουν στοιχεία για το πως μπορεί να αναστραφεί η πορεία άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.