Τί είναι Εγκυμοσύνη ή κύηση

Facebooktwitterpinterest

Εγκυμοσύνη ή κύηση είναι η χρονική περίοδος που αρχίζει με τη σύλληψη του εμβρύου, συνεχίζεται με την ανάπτυξή του μέσα στη μήτρα της γυναίκας και τελειώνει με τη γέννηση του νεογνού. Υπάρχουν ποικίλες κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη, οι οποίες ξεκινούν από τις  πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης μέχρι τις πρώτες ημέρες της ζωής του νεογνού. Μερικές από αυτές τις εξετάσεις γίνονται σχεδόν σε όλες τις γυναίκες σε καθορισμένους χρόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ άλλες παραγγέλλονται κατά περίπτωση για να ανιχνεύσουν ή να εξετάσουν κάποιες καταστάσεις ή προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιες εξετάσεις γίνονται σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω ηλικίας ή τρόπου ζωής, ενώ άλλες επιλέγεται να γίνουν βάση του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού της γυναίκας και του συντρόφου της.
Σκοπός αυτών των εξετάσεων είναι:
α) η διάγνωση υπαρχόντων προβλημάτων που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας ή του εμβρύου,
β) ο εντοπισμός και η περαιτέρω διερεύνηση προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύησης και
γ) η αξιολόγηση του κινδύνου να έχει το έμβρυο κάποια χρωμοσωμική ή γενετική ανωμαλία.
Οι περισσότερες από τις εξετάσεις ρουτίνας συνδέονται με μολύνσεις ή κάποιες καταστάσεις που πρέπει να επιλυθούν πριν μια γυναίκα μείνει έγκυος ή, εάν είναι ήδη έγκυος, να επιλυθούν ή/και να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ακόλουθες σελίδες περιέχουν πληροφορίες για πολλές από τις εξετάσεις ρουτίνας και για κάποιες σπανιότερα ζητούμενες εξετάσεις. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν και άλλες εξετάσεις που ο γιατρός σας θα συστήσει με βάση το ατομικό ιατρικό ιστορικό σας.

http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.