10 Ερωτήσεις σχετικά με τα Υποδήματα

Facebooktwitterpinterest

1. Τα υποδήματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα πόδια ?
Εφόσον τα υποδήματα «σέβονται» την αρχιτεκτονική – σχήμα του ποδιού και δεν επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία κατά την βάδιση τότε δεν μπορούν να συσχετιστούν με προβλήματα του άκρου ποδός. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλοί τύποι υποδημάτων δεν πληρούν τα παραπάνω από την στιγμή που οι επιταγές της μόδας είναι διαφορετικές.

2. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι απαγορεύεται να αγοράζονται υποδήματα με ψηλά τακούνια ?
Φυσικά και όχι. Ποιος δεν αρέσκεται στην θέα ενός τέτοιου υποδήματος που τονίζει ιδιαίτερα το σχήμα του ποδιού (γάμπες) ? Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι άλλα είναι τα υποδήματα που θα φορεθούν μερικές ώρες την εβδομάδα για κοινωνικές εκδηλώσεις μας, άλλα για την εργασία μας και φυσικά άλλα για τον ελεύθερο χρόνο ή καθημερινές μας ανάγκες όπως ψώνια κτλ. Αυτά έρχονται φυσικά σε συνάρτηση με τον τύπο ποδιού, τυχόν δυσμορφίες ή άλλες παθήσεις που προσβάλουν ή επηρεάζουν τα πόδια μας. Γενικά το ύψος του τακουνιού όπου θεωρείται αβλαβές για προβλήματα στην μέση αλλά και πόνους στο πρόσθιο μέρος του ποδιού (μεταταρσαλγία) είναι μεταξύ 3 με 5 εκατοστών.

3. Τα μυτερά μπροστά υποδήματα θα δημιουργήσουν το λεγόμενο «κότσι» ?
Εδώ οι γνώμες διαφέρουν. Η άποψη του γράφοντος είναι ότι αυτό δεν είναι και απόλυτο. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες περισσότερο σημαντικοί από ένα μυτερό υπόδημα όπως η κληρονομική προδιάθεση, ο υπερβολικός πρηνισμός (προς τα μέσα) της υπαστραγαλικής κατά την βάδιση κ.α. Κότσια έχουν δημιουργηθεί και σε φυλές όπου δεν έχουν βάλει ποτέ τους υποδήματα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα μυτερά υποδήματα συνεισφέρουν ή επιταχύνουν μια τέτοια δυσμορφία.

4. Τα υποδήματα μπορούν να μας δημιουργήσουν κάλους ?
Ναι τα στενά υποδήματα συνήθως δημιουργούν κάλους ή τύλους στις μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις (πάνω μεριά των δακτύλων) ιδιαίτερα δε στο μικρό δάκτυλο. Δεν σχετίζονται με κάλους στην πελματιαία επιφάνεια (πατούσες) καθώς αυτοί είναι αποτέλεσμα της εμβιομηχανικής δυσλειτουργίας κατά την βάδιση. Αυτό σημαίνει ότι λίγο έως πολύ με οποιοδήποτε τύπο υποδημάτων θα εμφανιστούν οι κάλοι αυτοί. Παράδειγμα ένδειξης εμβιομηχανικής δυσλειτουργίας αποτελεί η ανομοιόμορφη φθορά των τακουνιών από την πίσω και έξω μεριά. Εξαίρεση αποτελεί το ψηλό τακούνι όπου μπορεί να θεωρηθεί αίτιο δημιουργίας κάλων.

5. Τα υποδήματα από τα φαρμακεία είναι τα καλύτερα ?
Δυστυχώς όχι. Σίγουρα διαθέτουν ειδικά υποδήματα που πληρούν τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενός καλού υποδήματος που «σέβεται» το πόδι. Όμως ακόμη και σε αυτά κάποιοι τύποι υποδημάτων έχουν επιρροές της μόδας με τις ανάλογες … θυσίες. Το σύνηθες είναι το φαρμακείο να διαθέτει καλό υπόδημα όμως η επιλογή του πελάτη να είναι διαφορετική. Η σημαντικότερη ερώτηση που θα πρέπει να κάνει κάποιος είναι « Ποιο υπόδημα είναι κατάλληλο για τα δικά μου πόδια» και όχι το «ποιο υπόδημα είναι κατάλληλο»

6. Δεν υπάρχει υπόδημα που να μπορώ να φορέσω παραπάνω από 2 ώρες. Γιατί ?
Αυτή η φράση ακούγεται συχνά, ως επί το πλείστον από το γυναικείο φύλο, ιδιαίτερα δε σε προχωρημένες ηλικίες. Η επεξήγηση είναι απλή αν αλλάξουμε την παραπάνω φράση με μια πιο ρεαλιστική όπως «…δεν μπορώ να φορέσω υπόδημα που να μου αρέσει παραπάνω από 2 ώρες»

7. Μετά την αγορά υποδημάτων, πόσο πρέπει να περιμένουμε να «ανοίξουν» ?
Όσο ειδικό και ορθοπαιδικό θεωρείται ένα υπόδημα, δεν παύει να είναι καινούργιο. Χρειάζεται λοιπόν μια σταδιακή προσαρμογή του ποδιού σε αυτό. Το καλύτερο είναι τις πρώτες μέρες να το φοράμε ελάχιστα και σταδιακά να αυξάνουμε το χρονικό διάστημα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να «ανοίξει». Αυτός είναι ένας μύθος. Αν κάποιο υπόδημα μας στενεύει από την αρχή τότε καλύτερα να μην αγοραστεί. Σε πολλές περιπτώσεις αντί να …ανοίξει το υπόδημα, ανοίγει (τραυματίζεται) το πόδι μας.

8. Ποια υποδήματα θεωρούνται ειδικού τύπου παθήσεων ?
Υπάρχουν παθήσεις όπου επιφέρουν δυσμορφίες στα δάκτυλα όπως εφφίπευση ή άλλες παθήσεις όπου κάποιος τραυματισμός στο πόδι μπορεί να κοστίσει ακόμη και το ίδιο το πόδι. Παράδειγμα των παραπάνω είναι η ρευματοειδής αρθρίτις και ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα άτομα με κάποιες ιδιαίτερες ευαισθησίες στα πόδια χρειάζονται και ειδικού τύπου υποδήματα. Συνήθως κατόπιν συνεννόησης με τον θεράπων ιατρό τους

9. Τι πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο πρίν την αγορά υποδημάτων ?
Για ποιόν λόγο χρειαζόμαστε τα υποψήφια προς αγορά υποδήματα. Αν είναι για … όλη την ώρα, ας φροντίσουμε να είναι κατάλληλα για αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή στο νούμερο, καθώς υπάρχει η τάση να αγοράζονται λανθασμένα ένα νούμερο μικρότερο από ότι θα έπρεπε.

10. Ψώνια Σάββατο πρωί ?
Θα λέγαμε καλύτερα Παρασκευή Βράδυ. Να προτιμούμε τις απογευματινές ώρες όπου λόγο βαρύτητας της γης σε συνδυασμό με την όλη κούραση της ημέρας τα πόδια μας είναι ελαφρώς πρησμένα. Η διαφορά σε άτομα χωρίς αγγειολογικά προβλήματα υπολογίζεται να είναι μισό νούμερο. Ένα υπόδημα στο … νούμερο μας το πρωί θα είναι ιδιαίτερα στενό το βράδυ.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.